Baby er selv med til at bestemme, hvornår den bliver født

Foto: iStock.com

Hidtil har man troet, at det først og fremmest er miljømæssige faktorer og morens genetik, der afgør, hvornår en fødsel går i gang. Men nu viser det sig, at barnet også selv er med til at bestemme det. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 08.09.2019 

“Baby kommer, når baby er klar.” Sådan en sætning hører man ofte som højgravid, og man venter spændt på, at den lille ny melder sin ankomst. Nu viser det sig, at der er noget om snakken. Det er nemlig ikke kun miljø og genetik omkring moren, der afgør, hvornår fødslen går i gang. Det viser et nyt studie fra Statens Serum Institut, der konkluderer, at babyen i maven også har lidt at sige. Studiet viser nemlig, at babys gener på kromosom 2 alene kan betyde op til 18 timers forskel på fødselstidspunktet. 

Man har længe vist, at når fosterets organer er færdigudviklet, og barnet er klar til at blive født, så sendes der et signal fra barnet til moren om at aktivere livmoderen, løsne forsterhinderne, modne livmoderhalsen og sætte skub i veerne. 

”(…). Det nye ved vores studie er, at vi ser ud til at have fundet en genetisk kontakt, som kan skrue mere eller mindre op for dette signal, og dermed påvirke om barnet bliver født lidt tidligere eller senere”, siger Bjarke Feenstra, seniorforsker i Genetisk epidemiologi ved Statens Serum Institut.

Læs også: For lidt omega-3 øger risikoen for tidlig fødsel 

Kan forebygge for tidlig eller for sen fødsel
18 timers forskel kan lyde af lidt, når en graviditet varer omkring 40 uger. For den enkelte gravide kvinde ændrer resultaterne dog heller ikke noget på nuværende tidspunkt, men der, hvor denne viden er vigtig, er, når det kommer til at forstå hele biologien bag det konkrete fødselstidspunkt. Det kan nemlig være med til at forebygge for sen eller for tidlig fødsel. Forskerne bag studiet forestiller sig blandt andet, at man i fremtiden måske vil kunne efterligne de biologiske signalmekanismer og derved bedre sætte en fødsel i gang hos kvinder, som er gået over termin. 

Føder man mellem uge 37+0 og 42+0 regnes det hverken for sen eller tidlig fødsel.

Læs også: Blodtest kan spore risiko for tidlig fødsel 

Bag om studiet
Forskerne undersøgte først hele arvematerialet fra 84.689 børn i otte forskellige lande, som viste en sammenhæng mellem kromosom 2 hos barnet og fødselstidspunktet. Derefter fulgte de op med en undersøgelse af kromosom 2 på 9.291 børn fra Norge, England og Finland, som bekræftede sammenhængen. 

De analyserede de forskellige genetiske varianter og inddelte børnene i tre grupper, som adskilte sig lidt fra hinanden. Her var der ni timers forskel på fødselstidspunktet mellem hver gruppe, hvilket i alt kan give en forskel på op til 18 timer. 

Kilde: Statens Serum Institut, Alt Om Børns artikel om den vaginale fødsel

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her