Antibiotika kan påvirke væksten hos spædbørn

Antibiotika kan hæmme drenges vækst, hvis de får behandling med lægemidlet i løbet af de første to uger af livet. Det samme gælder ikke for piger. Det viser et nyt studie.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 4. februar 2021

Når et spædbarn bliver behandlet med antibiotika, er der risiko for, at det hæmmer barnets vækst i de første seks leveår. Hvis altså barnet er en dreng. Det samme gør sig nemlig ikke gældende for piger.

Det viser et nyt finsk og israelsk studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Nature. Forskerne bag studiet har undersøgt, hvordan det på længere sigt påvirker børns vækst, at de er blevet behandlet med antibiotika i de første uger efter fødslen og i den tidlige barndom.

Antibiotika ændrer på spædbarnets tarmflora

Det nye studie har fulgt 12.422 finske børn fra fødslen, og indtil de blev 6 år. Børnene blev alle født i Turku i Finland mellem 2008 og 2010.

1.151 af spædbørnene havde brug for behandling med antibiotika i løbet af de første to uger efter fødslen. Det svarer til, at næsten et ud af ti børn modtog antibiotika som behandling for blandt andet at bekæmpe bakterielle infektioner.

Forskerne bag studiet har fundet frem til, at behandlingen med antibiotika påvirker børnenes tarmflora og derved hæmmer forekomsten og diversiteten af de bakterier, der findes naturligt i spædbørns tarme. Forskerne kæder den ændrede tarmflora sammen med en formindsket vækst hos drenge i de første seks år af drengenes liv.

Kan også øge risikoen for overvægt

I studiet skriver forskerne ikke noget om, hvorfor antibiotika tilsyneladende kun har en effekt på drenges vækst – og ikke pigers. Forskerne har dog også fundet en anden sammenhæng. De har observeret, at brug af antibiotika i de første seks år af et barns liv kan øge risikoen for overvægt. I dette tilfælde gælder det både for drenge og piger.

Læs også: Probiotika kan måske hjælpe børn til vægttab

Studiet har ikke undersøgt børnenes vækst efter 6-års alderen, så forskerne kan endnu ikke sige, om forskellen i vækst vil gøre sig gældende, når barnet bliver ældre. 

Følg altid lægens anbefaling.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Nature