Amning og alkohol: Sådan skal du forholde dig

Efter en lang graviditet kan det være tiltrængt med en girls’ night out eller en romantisk middag med tilhørende rødvin. Men må man det, hvis man ammer? Og i så fald, hvordan skal man forholde sig? Få svaret her. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 19. november 2019 

Så længe du har alkohol i blodet, har du alkohol i mælken, hvilket kan påvirke dit barn negativt. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at ammende kvinder at være tilbageholdende med at drikke alkohol. Det betyder imidlertid ikke, at du ikke kan nyde et par drinks eller et par glas vin, det betyder blot, at du skal tage dine forholdsregler. 

Læs også: Ammeteknik og ammestillinger 

Hvis du skal drikke eller har drukket

  • Du kan ikke fremskynde udskillelsen af alkoholen fra modermælken ved at pumpe ud. Så længe der er alkohol i blodet, er der alkohol i modermælken – også den nyproducerede mælk.
  • Alkoholniveauet topper en halv til en hel time efter sidste tår, men udskillelsen er individuel og afhænger blandt andet af din vægt – jo højere vægt, jo hurtigere udskillelse. 
  • For at mindske risikoen for at barnet bliver udsat for alkohol, bør du undlade at amme i to-tre timer for hver indtaget genstand. Det betyder, at du bør undgå at amme i seks til ni timer, hvis du har fået tre genstande i løbet af en aften.
  • For mødre til nyfødte børn kan det hæmme amningen, hvis man undlader at amme i mange timer, hvorfor man rådes til at være påpasselig med mere end én genstand.  

Alkohol er ikke det eneste, man skal være opmærksom på, når man ammer. Du kan læse om seks andre ting, du skal være opmærksom på, når du ammer, i Alt om Børns artikel Amning: 7 ting, du skal være opmærksom på

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Sundhedsstyrelsen