Amning nedsætter risiko for infektioner hos baby

Amning beskytter børn mod infektioner og nedsætter risikoen for indlæggelser. Det viser et nyt studie fra SDU. Alt Om Børn giver gode råd til amningen.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 11. februar 2021

Jo længere mødre ammer deres børn, jo bedre er barnets beskyttelse mod infektioner. Det konkluderer et nyt studie fra SDU.

Og det er gode nyheder. Omkring hvert fjerde barn bliver nemlig indlagt på hospitalet med infektioner i løbet af de første år af livet. Det fortæller Steffen Husby, der er forskningsleder på H.C. Andersen Børnehospital.

– Det er et overordentligt hyppigt problem, som har konsekvenser både for barnets trivsel og for samfundet, da forældrene er fraværende fra deres job, når barnet er sygt.

Amning: 7 ting, du skal være opmærksom på

Fuld amning halverer risikoen for infektioner

Studiet slår fast, at fuld amning giver den mest effektive beskyttelse mod infektioner. Børn, der bliver ammet fuldt i fire måneder eller mere, har halvt så stor risiko for at blive ramt af infektioner, der kræver indlæggelse, sammenlignet med børn, der ikke bliver ammet eller kun bliver ammet delvist. 

Men også efter de fire første måneder har amningen en beskyttende effekt. For hver måned med amning herefter minimeres risikoen for indlæggelser med fire procent.

Beskyttelsen mod infektioner eksisterer primært i barnets første leveår, og amningen viste sig at være mest beskyttende mod nedre luftvejsinfektioner, som for eksempel lungebetændelse.

På baggrund af studiet anbefaler forskerne derfor fuld amning. Steffen Husby understreger dog, at der ikke er grund til bekymring, hvis man ikke kan amme.

– På linje med WHO anbefaler vi fuld amning. Når det er sagt, er det en befolkningsmæssig undersøgelse. For de der ikke kan amme, findes ernæringsmæssig fuldgod modermælkserstatning, så den enkelte skal ikke være bekymret.

Ammeråd fra sundhedsplejersken: Sutteteknik og ammestillinger

Bag om studiet

Studiet har fulgt 850 børn fra fødslen og frem til 3-års alderen. Forskerne har undersøgt amning og symptomer på infektion i hjemmet gennem SMS-spørgeskemaer, som ammende mødre har besvaret ugentligt. Derudover indgår data om indlæggelser i studiet.

Bag studiet står en gruppe forskere fra Klinisk Institut og H.C. Andersen Børne- og Ungehospital på Odense Universitetshospital.

Tidligere har studier også undersøgt sammenhængen mellem amning og infektioner. Men hvor disse studier har fokuseret på infektioner i løbet af barnets første år, ser det nye studie fra SDU på infektioner helt frem mod 3-års alderen.

Resultaterne fra det nye studie understøtter den viden om amning, som er allerede kendt.

Amning: Vær opmærksom på brug af medicin ved amning

7 tips til at komme i gang med at amme

Amning kan være en svær kunst at mestre, og mange nybagte mødre bliver overrasket over, hvor vanskeligt det kan være at få amningen ordentligt i gang. Her giver vi 7 råd til, hvordan du kommer i gang.

1. Indstil dig på, at det kan være svært at amme

Der er få børn, der med det samme griber om brystet og begynder at sutte løs. I de fleste tilfælde kræver det en del arbejde at amme dit barn de første par gange. Derfor må du indstille dig på, at amning er svært, og at dit barn kræver hjælp for at komme rigtigt i gang. 

2. Sørg for megen og hurtig kropskontakt

Læg barnet til brystet hurtigt og ofte efter fødslen. Det stimulerer mælkeproduktionen og øger kontakten mellem dig og dit barn. 

3. Gå i gang med det samme

WHO anbefaler, at du forsøger at amme allerede indenfor den første time efter fødslen, fordi der sidder mange gode næringsstoffer i den første råmælk. 

4. Spørg om hjælp

Spørg personalet på fødestuen om hjælp til amning. Når du mener, at dit barn ligger rigtigt og sutter, kan du spørge sundhedsplejersken eller ammerådgiveren på stuen, om det ser rigtigt ud. Sådan sikrer du, at det hele foregår korrekt. 

5. Vent med sutten

Det tager tid at komme godt i gang med amning, og derfor anbefales det, at du venter med at give dit barn en sut, så du ikke forvirrer det. Vent cirka to uger. 

6. Hold øje med brysterne

Når mælken først er løbet til, kan dine bryster blive ømme og spændte. Hvis dine bryster begynder at blive røde og hævede, skal du være opmærksom. Det kan nemlig betyde brystbetændelse.

7. Brug ammeindlæg

Baby kan have svært ved at tømme brystet helt, og derfor kan du opleve, at mælk løber ud af brysterne – også når barnet ikke sutter. Til det kan du bruge ammeindlæg. I starten er det godt at bruge indlæg af uld, fordi de skåner brystvorterne og holder dem varme og tørre.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: SDU, Alt Om Børns artikel 7 tips: Kom godt i gang med amningen