93 % spænder autostolen forkert – her er de typiske fejl

Der er mange nye ting, man skal have styr på som (nybagte) forældre, og særligt de tekniske ting kan volde problemer. En ny undersøgelse viser, at 93 procent af alle forældre bruger autostolen forkert, og det kan have alvorlige konsekvenser. Læs her, om du er en af dem! 

En ny amerikansk undersøgelse viser nu, at hele 93 procent af alle forældre ubevidst udsætter deres kæreste eje for fare, allerede når de forlader hospitalet og spænder baby fast i autostolen inden den første køretur. Læs med her, og se, om du begår en af de typiske fejl med autostolen.

– ”Nyfødte er de mest skrøbelige, du kan placere i en bil, fordi deres svage nakker og muskler kombineret med deres store hoveder betyder, at de anatomisk set er i fare for at få større hoved- og nakkeskader. Dertil kommer at nybagte forældre også er skrøbelige, fordi de er udmattede, stressede og måske stadig har smerter efter fødslen. Dette er på mange måder ’den perfekte storm’, som kan føre til fejl, når barnet skal spændes fast i autostolen”, forklarer Benjamin Hoffman, der er forskningsleder og direktør i Tom Sargent Children’s Safety Center, ifølge det amerikanske medie fitpregnancy.com.

Her er de typiske fejl 

  • 68 % spændte ikke selerne stramt nok
  • 43 % satte ikke autostolen ordentligt fast
  • 36 % placerede autostolen i en forkert vinkel
  • 33 % placerede spændet i midten alt for lavt (det skal sidde midt på brystet)

Sådan spænder du dit barn korrekt fast

Det er altid en god idé at få en grundig vejledning i at spænde dit barn fast i autostolen, allerede når du køber autostolen i butikken. Læs også altid de medfølgende brugervejledninger, inden du installerer autostolen og tager den i brug.

Benjamin Hoffman anbefaler desuden, at man:

  • Strammer sikkerhedsselerne tilpas meget, så man ikke kan få mere én finger ind under dem.
  • Placerer spændet, der sidder i midten og som samler de to skulderseler, hen over barnets bryst i samme højde som armhulerne.
  • Sørger for, at den installerede autostol ikke kan bevæge sig mere end 2,5 cm frem og tilbage og fra side til side.
  • Dobbelttjekker, at den installerede autostol hverken hælder for meget forover eller bagover.