9 spørgsmål førstegangsgravide ofte har

Er du gravid for første gang, og sidder du med en masse spørgsmål? Her giver vi dig svaret på de ofte stillede. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 25. september 2019

1. Hvilke vitaminer og mineraler skal jeg have under graviditeten?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man tager folsyre, D-vitamin, kalk og jern under graviditeten.

 • Den anbefalede dosis folsyre er er 400 mikrogram fra graviditeten planlægges til og med tre måneder henne i graviditeten. 
 • 40-50 mg jern dagligt fra 10. graviditetsuge
 • 10 mikrogram D-vitamin gennem hele graviditeten. 
 • 500 mg kalk gennem hele graviditeten – enten gennem kosttilskud eller ½ liter mælkeprodukt om dagen. 

2. Må jeg træne som før, jeg blev gravid?

Der er mange fordele forbundet med at træne under graviditeten. Risikoen for svangerskabsforgiftning, graviditetssukkersyge, graviditetsbesvær og komplikationer er væsentligt formindsket hos kvinder, der dyrker regelmæssig motion. Dog er det vigtigt, at man ikke træner for hårdt, og at man lytter til sin krop og tænker sig om. Studier har eksempelvis vist, at hård træning øger risikoen for abort. Du må gerne fortsætte træningen, men træner du meget og hårdt, er det en god ide at skrue lidt ned under graviditeten – og som altid lytte til din egen krop. 

Det anbefales blandt andet, at man undgår sportsgrene, hvor der er tunge løft, ligesom man ikke bør ride, stå på ski eller dykke. 

Læs også: 10 spørgsmål om graviditet og alkohol

3. Må jeg drikke kaffe og spise chokolade under min graviditet?

Du må gerne drikke og spise koffeinholdige ting. Du må dog højst få 300 mg koffein om dagen under din graviditet. Det svarer eksempelvis til tre kopper kaffe eller 300 gram mørk chokolade. 

Koffeinindhold i øvrige koffeinholdige fødevarer: 

 • Te: 30 mg pr. 125 ml
 • Cola: 50 mg pr. 180 ml 
 • Kakaomælk: 4 mg. pr. 180 ml 
 • Forskellige energiprodukter: op til 80 mg. pr. 250 ml. 

Du kan få et større overblik over hvad du må spise og drikke i din graviditet her.

4. Hvordan mindsker jeg min graviditetskvalme?

Det er helt normalt at have kvalme den første del af graviditeten. Jordemoder Camilla Härtel har en række råd til at komme kvalmen til livs: 

 • spis små, hyppige måltider 
 • drik væske – helst vand og juice 
 • undgå kaffe, krydret mad og fed mad
 • spis tørre kiks
 • bevæg dig

Læs mere om graviditetskvalme her.

5. Hvor ofte og hvornår skal jeg til scanning?

Som udgangspunkt bliver man tilbudt to ultralydscanninger i løbet af sin graviditet. Den første scanning er, når du er omkring uge 11-13. Her vil du finde ud af, om der er liv, hvor mange fostre, der er, hvor langt henne du præcist er, og så fastsættes terminsdato. Det er også ved denne scanning, at du kan få at vide, om der er kromosomafvigelser. 

Når du er omkring 18-21 uger, vil du blive scannet igen. Her vil man blandt andet undersøge organerne, og om din baby vokser, som den skal. 

6. Hvilke andre undersøgelser skal jeg til?

Når man er gravid, er man i kontakt med flere forskellige dele af sundhedsvæsnet. Foruden ultralydscanninger skal du også forbi både læge og jordemoder. Allerede når du opdager, at du er gravid, skal du forbi din egen læge, og igen i uge 25 og 32. I løbet af en graviditet går man desuden til jordemoder mellem fire og fem gange. Her kan du stille alle de spørgsmål, du måtte have om både graviditeten, den forestående fødsel og efter fødslen. Jordemoderen undersøger desuden, om både du og barnet har det godt.

7. Hvornår skal jeg mærke liv?

Nogle babyer sparker meget, mens andre ligger mere stille. Fra omkring uge 20, kan man begynde at mærke liv (nogle før, andre senere), men det er først fra uge 26. at man skal mærke liv hver dag.

8. Hvor meget må man tage på under graviditeten?

Det kan være meget forskelligt, hvor meget gravide tager på. Det er dog normalt, hvis man tager mellem 10 og 15 kilo på.

9. Hvordan kommer fødslen til at forløbe?

Ingen fødsler er ens, men er der ingen komplikationer, og er der tale om en vaginal fødsel, vil fødslen starte af sig selv mellem uge 37+0 og 42+0.

Her vil du opleve veer, som i begyndelsen kan sammenlignes med sporadiske menstruationssmerter, som efterhånden bliver både hyppigere og kraftigere. Når de kommer med cirka 5 minutters mellemrum, taler man om, at fødslen er i gang. Som førstegangsfødende kan man ofte tage det stille og roligt og vente med at ringe til fødegangen, til der er 4-5 minutter mellem veerne, og veerne varer omkring én minut ad gangen. Men er du i tvivl, bør du altid ringe.

Man inddeler fødslen i en udvidelsesfase og en pressefase. Udvidelsesfasen varer ofte mellem 12 og 16 timer for en førstegangsfødende. Når man er udvidet 10 cm, og livmodermunden er åbnet, begynder pressefasen. Pressefasen kan tage alt fra få veer til flere timer. Når barnet er ude, lægges det på brystet af mor. Inden for en times tid efter, at barnet er kommet til verdenen, skal moderkagen fødes, hvilket ikke gør ondt, men nærmere følelses som en lettelse.

Efter fødslen er det vigtigt at se, om der er sket en bristning. Er der det tilfældet, vil du få en lokalbedøvelse og blive syet.

Du kan læse mere om den vaginale fødsel her.

Kilder: Alt om Børns artikler om: Vitaminer under graviditeten, Må jeg styrketræne under graviditeten, Pas på dit koffeinindtag, hvis du ønsker at blive gravid, Må jeg drikke kaffe under min graviditet?, Må jeg drikke cola under min graviditet?, Graviditetskvalme,  Hvorfor mærker jeg ikke baby?, Vægtstigning under graviditet , Den vaginale fødsel og Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen 1  og Sundhedsstyrelsen 2 og Hvidovre Hospital og Nordsjællands Hospital.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her