7 tips: Kom godt i gang med amningen

I uge 32 markerer WHO ‘World Breastfeeding Week’ for at sætte fokus på fordelene ved amning. Vi har samlet syv gode råd til at komme godt fra start med amning.

Af: Birgitte Staahl, Redaktionsassistent, 4. august 2020

Fra 1. til 7. august er det “World Breastfeeding Week”, som er en uge, hvor WHO sætter fokus på amning. Ugen er en tilbagevendende begivenhed med et nyt tema hvert år. I år har ugen fokus på de klimamæssige fordele ved amning. 

I anledning af temaugen sætter Alt om Børn fokus på emnet med råd, der kan få dig godt i gang med at amme.

Læs også: Amning – vær opmærksom på af medicin

7 tips til at komme i gang med at amme

Uanset hvor naturligt og let andre kan få amning til at se ud, så kan det være en svær kunst at mestre. Mange har store vanskeligheder med at få baby til at lægge til og bliver i begyndelsen overraskede over, hvor svært det egentlig er. 

1. Indstil dig på, at det kan være svært at amme

Der er få børn, der med det samme griber om brystet og begynder at sutte løs. I de fleste tilfælde kræver det en del arbejde at amme dit barn de første par gange. Derfor må du indstille dig på, at amning er svært, og at dit barn kræver hjælp for at komme rigtigt i gang. 

2. Sørg for megen og hurtig kropskontakt

Læg barnet til brystet hurtigt og ofte efter fødslen. Det stimulerer mælkeproduktionen og øger kontakten mellem dig og dit barn. 

3. Gå i gang med det samme

WHO anbefaler, at du forsøger at amme allerede indenfor den første time efter fødslen, fordi der sidder mange gode næringsstoffer i den første råmælk. 

4. Spørg om hjælp

Spørg personalet på fødestuen om hjælp til amning. Når du mener, at dit barn ligger rigtigt og sutter, kan du spørge sundhedsplejersken eller ammerådgiveren på stuen, om det ser rigtigt ud. Sådan sikrer du, at det hele foregår korrekt. 

5. Vent med sutten

Det tager tid at komme godt i gang med amning, og derfor anbefales det, at du venter med at give dit barn en sut, så du ikke forvirrer det. Vent cirka to uger. 

6. Hold øje med brysterne

Når mælken først er løbet til, kan dine bryster blive ømme og spændte. Hvis dine bryster begynder at blive røde og hævede, skal du være opmærksom. Det kan nemlig betyde brystbetændelse.

7. Brug ammeindlæg

Baby kan have svært ved at tømme brystet helt, og derfor kan du opleve, at mælk løber ud af brysterne – også når barnet ikke sutter. Til det kan du bruge ammeindlæg. I starten er det godt at bruge indlæg af uld, fordi de skåner brystvorterne og holder dem varme og tørre.

Brevkasse: Jeg frygter, at jeg ikke kan amme

Gode grunde til at amme

WHO anbefaler, at man ammer sit barn, hvis man kan. De anbefaler, at man starter så hurtigt som muligt, gerne inden for en time efter fødslen.

Ifølge WHO og Sundhedsstyrelsen bør man fuldamme indtil barnet er 6 måneder. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ammer delvist, hvor barnet også får anden næringsrig mad, indtil barnet er minimum 12 måneder gammel. 

Amning kan nedsætte risikoen for glutenintolerance og inflammatoriske tarmsygdomme. At amme barnet frem til det er 6 måneder gammelt kan desuden være med til at forebygge infektioner som for eksempel:

  • Diarre
  • Mellemørebetændelse
  • Luftvejsinfektioner

Som mor høster du også fordele af amning. Det kan for eksempel forebygge udvikling af brystkræft og kræft i æggestokkene. 

Amning har også en del klimamæssige fordele, blandt andet kan man spare på emballage og affald. Derudover er modermælk en vedvarende fødekilde, der producerer sig selv.

Sidst men ikke mindst er amning den billigste måde at give dit barn mad på – både for samfundet, dig og familien.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Alt Om Børns artikler Amning og Amning – kom godt i gang samt WHO og Sundhedsstyrelsen