7 gode råd til at forebygge bleeksem

De fleste blebørn vil få bleeksem på et eller andet tidspunkt, men der er en række ting, man kan gøre for at forebygge det. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 25. marts 2021  

Som forældre til blebørn har eller vil man på et eller andet tidspunkt med stor sandsynlighed støde på en rød barnenumse som følge af bleeksem. Det skyldes, at huden i bleregionen i forvejen er varmere og mere fugtig end andre steder på kroppen. Når man så yderligere pakker barnet ind i varme, tætsluttende bleer, der bringer afføring og urin i tæt kontakt med huden, så vil der opstå problemer på et eller andet tidspunkt.

Læs også: Sådan mindsker du børneeksem 

Men der findes en række gode råd til, hvordan man kan forebygge og i videst mulig omfang undgå bleeksem, og dem har Alt om Børn samlet her.

De gode råd

  1. Brug engangsbleer
  2. Skift barnets bleer regelmæssigt.
  3. Skift barnets ble umiddelbart efter, at der har været afføring.
  4. Vask barnet forsigtigt med vat opvredet i vand, i retningen forfra-bagud og dup barnet tør med et blødt håndklæde. Huden kan vaskes med mild sæbe gerne et produkt med højt olieindhold og skylles grundigt. Efter vask kan barnet, i det omfang det kan lade sig gøre, være uden ble og lufttørre. Børn, der ikke skiftes tilstrækkeligt ofte, og som ikke vaskes og tørres ordentligt, har øget risiko for at få bleeksem.
  5. Fastsiddende afføring kan tages af med almindelig madolie på en tot opvredet vat.
  6. Bleregionen smøres med zinksalve i et tykt lag. 
  7. Hvis ikke bleeksem bliver væsentligt bedret i løbet af dage, eller barnet er meget irritabel og eventuelt har skællende hud og blærer på huden, så kontakt din læge. Bleeksem kan i svære tilfælde udvikle sig til fyldte blærere, der kan gå hul på huden, og det kan sprede sig til andre steder end bleregionen. 

Læs også: Arp hos spædbørn: Det kan du gøre

Læs mere om bleeksem i Netdoktors artikel om bleeksem 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Netdoktors artikel om bleeksem