6 gode råd til jer i fertilitetsbehandling

Mellem hver fjerde og hver sjette par oplever, at det ikke er så nemt at blive gravid og må få hjælp via fertilitetsbehandling. Med det kan der være mange svære følelser forbundet. Derfor har vi her samlet en række råd til jer, som er i fertilitetsbehandling.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 08.01.2018

Når man har nedsat frugtbarhed og oplever, at det ikke er så nemt at blive gravid, som man havde håbet, kan man blive ramt af store og voldsomme følelser som sorg, fortvivlelse, vrede og stærk misundelse på andre, der får børn.

For nogle par kan det være en lettelse at komme i fertilitetsbehandling, fordi man nu kan få hjælp af professionelle, men samtidig fylder selve behandlingen meget i ens liv bådes praktisk og følelsesmæssigt. Det skyldes, at man i en periode er styret af behandlingsskemaer, og mange kvinders humør påvirkes også af hormonbehandlingen.

Derfor har vi her samlet seks gode råd til jer, som er i fertilitetsbehandling.

6 gode råd

Her har vi samlet 6 gode råd til, hvordan I som par kan gøre det lidt nemmere at komme igennem en fertilitetsbehandling. Rådene er baseret på undersøgelser blandt kvinder og mænd, som har været i fertilitetsbehandling.

 1. Tal med din partner om jeres barnløshed.
  Det er en god ide, at man som par kan tale om sin barnløshed, hinandens reaktioner og følelser til det, og hvilke andre muligheder I har, heriblandt adoption og et godt liv uden børn.
 2. Tal med en fortrolig om jeres barnløshed.
  Det er en god ide at have fortrolige, som ikke er ens partner, man kan tale med om situationen. Her er det vigtigt at vide, at det du selv bestemmer, hvem du vil tale med, hvad du vil tale om, og hvornår du vil tale om det. Ved at kunne tale med andre om barnløshed, behandling og følelserne, der er forbundet dertil, mindskes ens stressniveau.
 3. Hav andre projekter sammen som par
  Det er en god ide ikke at lade fertilitetsbehandlingen overtage alt. Sørg derfor for at lave noget sammen, som ikke handler om barnløshed eller behandlingen, men noget som giver glæde og mening for jer.
 4. Søg viden om barnløshed og fertilitetsbehandling.
  Det er en god ide at søge viden om barnløshed og fertilitetsbehandling, da det mindsker ens stressniveau. Det kan du gøre ved at spørge andre, spørge i sundhedsvæsnet eller søge information på nettet.  Du kan blandt andet læse mere om barnløshed og fertilitetsbehandling på Netdoktor.
 5. Tal og skriv med andre, som er i samme situation.
  Det kan være en rigtig god ide at tale eller skrive med andre, som er i samme situation, som I er. Det kan blandt andet være via blogs eller forskellige fora.
 6. Brug en professionel.
  I nogle tilfælde kan det være en god ide at snakke med en professionel, eksempelvis en læge, psykolog, sexolog eller psykiater. Det er en særlig god ide, hvis du eller din partner oplever barnløsheden og fertilitetsbehandlingen som meget psykisk belastende.

Kilde: Netdoktors artikel om nedsat frugtbarhed og fertilitetsbehandling

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her