5 ting I skal vide, når jeres barn skal have et navn

Når jeres barn skal have sit navn, er der flere ting, I skal huske. Dem har vi samlet her. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 27. april 2021

Der er flere ting, I skal være opmærksomme på, når jeres lille ny skal have et navn. Der er blandt andet deadline for, hvornår barnet skal have registreret sit navn hos det offentlige, og man kan ikke give sit barn et hvilket som helst navn.

Derfor har vi har samlet 5 ting, der er gode at vide, når jeres barn skal have et navn. 

1. Der er regler for, hvad man må hedde 

Når I skal finde det helt rigtige navn til den lille, er der utrolig mange valgmuligheder, men der er ikke uendelig. Man må nemlig kun kalde sit barn et navn, der er godkendt. I Danmark er der knapt 20.000 godkendte drengenavne og næsten 24.000 pigenavne at vælge imellem 

Hvis I ønsker et navn, som ikke er blandt de allerede godkendte navne, skal I søge om at få det godkendt. Hvis navnet bliver godkendt, skrives det på listen over godkendte fornavne og kan bruges frit af alle. Vurderingen sker ud fra tre parametre: At det er et egentligt fornavn, ikke er uegnet som fornavn og ikke er upassende eller stødende. 

Læs også: 15 blomsternavne du kan kalde din pige

2. Man har kun ét efternavn 

Der er ingen regler for, hvor mange fornavne man må have, men man kan kun have ét efternavn, som står sidst i rækken af navne. Undtagelsen er dog, hvis to efternavne er sat sammen med bindestreg, hvor man kan vælge at tage begge navnene som efternavn eller blot ét af dem. 

3. Der er en deadline for navngivning 

Der er regler for, hvornår et barn skal have fået sit fornavn og efternavn. I Danmark er det inden seks måneder. 

Læs også: 50 flotte unisex navne 

4. Man kan få en bøde

Hvis man ikke overholder reglerne ved ikke at have registreret sit barns fornavn tids nok, kan man få en bøde. Hvis man ikke har registreret et efternavn, får barnet automatisk morens efternavn. 

5. Hvor indberetter man navnet? 

Barnet får sit navn enten ved en dåb eller ved at registrere navnet på borger.dk

Vær opmærksom på, at der findes særlige navngivningsregler for børn født i Sønderjylland. Dem kan du læse mere om på Kirkeministeriets hjemmeside 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Borger.dk, Familieretshuets godkendte fornavne og Familieretshuset om fornavne, mellemnavne og efternavne