5 myter om solcreme

Kan du bruge solcremen fra sidste år, beskytter solspray lige så effektivt som solcreme og er faktor 50 virkelig bedst?

Af Netdoktors redaktion

Senest opdateret d. 28. juni 2017

Når solen dukker op, må solcremen hives frem, så vi kan nyde vejret med god samvittighed. Men hvad er egentlig fup, og hvad er fakta, når det kommer til brugen af solcreme? Her kan du få afklaret 5 myter om solcreme, så du er klar til sommeren.

Læs også: Sikker i solen

5 myter om solcreme

1. Solspray beskytter lige så effektivt som solcreme

Solsprayen beskytter ikke altid lige så effektivt som solcremen. Når du sprayer solcreme på i stedet for at smøre dig, vil du ofte få et for tyndt lag, som ikke giver dig en lige så effektiv beskyttelse, som når du bruger den tykke solcreme. En god huskeregel er, at man skal bruge en teskefuld solcreme til hver arm, hvert ben og en til ansigtet, og det er svært at afmåle, når man bruger en solspray.

2. Solcreme kan ikke blive for gammel

Jo. Solcreme kan blive for gammel, men du kan sandsynligvis godt bruge din solcreme fra sidste sommer. De fleste solcreme holder nemlig i to år eller mere. Hold dog øje med solcremens holdbarhedsdato, da man ikke kan regne med faktortallet efter, den er udløbet. Du kan altid se på cremens farve, lugt og udseende. Hvis alt er i orden, kan du sagtens benytte solcremen fra sidste år eller året før.

3. Man skal kun smøre sig ind en gang

Nej. Du skal påføre solcreme flere gange om dagen, når du befinder dig uden for i solen. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man bruger vandfast solcreme, der beskytter mod både UVA- og UVB-stråling. Men selvom solcremen er vandfast, falder dens effekt i løbet af en dag, hvor der bades og svedes.

Når du har smurt dig med solcreme, holder den sin virkning i nogle timer. Man ved endnu ikke hvor mange. Du skal altid smøre dig ind i solcreme igen efter behov, eller hvis du har badet eller svedt meget eller har tørret dig med håndklæde.

4. Man risikerer at få D-vitamin-mangel, når man bruger solcreme

Nej, man risikerer ikke D-vitamin-mangel, selvom man er en flittig bruger af solcreme. Folk der benytter sig af solcreme, har også et højt D-vitamin-niveau, fordi de opholder sig længe i solen. Kroppen kan nemlig godt danne D-vitamin, selv om du bruger solcreme – det tager bare lidt længere tid.

5. Faktor 50 er dobbelt så godt som faktor 30

Det er forkert. En solcreme med faktor 50 beskytter faktisk kun 2 procent mere mod solen end en faktor 30. Ifølge Kræftens Bekæmpelse blokerer en solcreme med faktor 15 nemlig for 93 procent af solens UV-stråling, imens faktor 30 blokerer for 96 procent og faktor 50 for 98 procent af solens UV-stråling. Man opnår derfor kun få procents yderligere beskyttelse ved at gå op i faktortal, mens både prisen og kemien til huden øges en del. Til den danske sommer anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man bruger en solcreme med faktor 15.

Læs også: Solråd

Selvom solcreme er en god beskyttelse mod solens stråler, bør den ikke være den eneste form for solbeskyttelse. Den skal nemlig kombineres med solrådene om, at holde sig i skyggen, når solen bager og dække huden til, så du undgår at blive skoldet.