5 grunde til dit barn har mavepine

Børn har 25 procent oftere ondt i maven end voksne – og maveonden kan skyldes alt fra stress til madvarer.

Selvom der for det meste er tale om harmløse mavepiner, er det vigtig at finde grunden – især hvis dit barn jævnligt beklager sig over smerter.

Afstemning: Hvor tit har dit barn ondt i maven?

Det kan mavepinen skyldes:

1. Laktoseintolerance

Laktoseintolerance skyldes, at man mangler stoffet laktase, som nedbryder laktose, der findes i blandt andet mælk. Det giver en oppustet og irriteret mave, og hyppig diaré. Dit barn kan tjekkes for laktoseintolerance hos egen praktiserende læge. 

2. Komælksallergi

Komælksallergi skyldes en allergi over for de proteiner, der findes i mælken. Maven kan enten opføre sig anderledes end normalt, eller opleve et direkte allergisk chok. Du kan selv teste dit barn ved at undgå komælksprodukter i noget tid – men hvis du vil være helt sikker kan du også få testet dit barn hos din læge ved hjælp af en simpel priktest

3. Glutenallergi

Et immunologisk problem i tyndtarmen ligger til grund for glutenallergien, og det betyder, at man har en ringere modstandskraft over for gluten. Dit barn vil være træt, have ondt i maven, forstoppelse, og endda kaste op i nogle tilfælde. Denne typer allergi forekommer oftest hos børn med type 1 diabetes, og kan testes ved lægen, der typisk undersøger virkningen efter 3 måneders glutenfri diæt.

4. Forstoppelse

Ondt i maven – også under måltider, sjælden daglig afføring – måske kun hver anden dag, og til tider diaré, er typiske symptomer på forstoppelse. Fordøjelsesbesvær kan komme af at spise fødevarer som brød, mælk eller pasta, eller hvis dit barn ikke drikker nok væske, som holder systemet igang. Stressfaktorer som uregelmæssige spisetider eller ved ikke at bruge lang tid nok på toilettet, er også med til at give dit barn forstoppelse. Sund mad, væske og motion vil hjælpe dit barn godt på vej.

5. Luft i maven

En rumlende og oppustet mave kommer af for meget luft i maven, som er en naturlig del af processen, når der spises og drikkes. Når vi åbner munden for at indtage mad og væske, sluger vi samtidig en masse luft. Dog kan en række fødevarer og fødevareallergi også give samme mavepine! Hold barnet aktivt og kom regelmæssigt på toilettet – undgå evt. tyggegummi og krydret mad, som også er med til at give luft i maven. 

Afstemning: Hvor tit har dit barn ondt i maven?

Kilde: www.fpn.dk, Marie Tromborg Petterson, 8. november 2010. Originaltekst “Har dit barn også ondt i maven?” 

___________________________________________________________________

Alt om Børns eksperter svarer i brevkassen:

Fødevarer – skal jeg undgå nogle?

Grovboller eller rugbrød? 

Ikke glad for aftensmad

___________________________________________________________________