4 sygdomme der kan gøre det svært at blive gravid

Der er mange ting, der kan påvirke kvindens fertilitet – både livsstil og sygdom spiller ind. Her giver vi et overblik over nogle af de sygdomme, som kan gøre det sværere for kvinden at blive gravid.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 22. januar 2020

Undgå alkohol. Stop med at ryge. Spis sundt. Det er nogle af de råd, du kan følge, hvis du som kvinde vil øge din chance for at blive gravid. Men det er ikke altid, at livsstil er årsagen til, at graviditeten lader vente på sig. Der findes også en række sygdomme, som kan gøre det sværere at opnå den ønskede graviditet. 

Endometriose

Endometriose er en sygdom, hvor man har væv af samme type som livmoderslimhinden et andet sted – det kan blandt andet findes i livmoderens muskulatur eller æggestokkene, men det kan også være i blæren, i bughulen eller i tarmen. 

Typisk viser endometriose sig ved små blåsorte pletter på bughinden eller æggestokkene, som kun kan ses ved en undersøgelse. I visse tilfælde kan det medføre dannelse af blodfyldte cyster, også kaldet chokoladecyster. Ofte er der også sammenvoksninger af de indre kvindelige kønsorganer. Sammenvoksningerne opstår som følge af blodet, der irriterer bughinden, så organerne ikke kan glide uhindret forbi hinanden, men har tendens til at klæbe til hinanden.

Endometriose kan gøre det svære at blive gravid og fuldføre en graviditet på grund af sammenvoksninger, men også fordi det mindsker sandsynligheden for, at et befrugtet æg sætter sig fast og desuden øger risikoen for abort. 

Læs mere om endometriose 

Klamydia 

Klamydia er en seksuelt overført infektion, hvor symptomerne ofte er svage eller slet ikke viser sig. Sundhedsstyrelsen anslår, at der hvert år smittes cirka 50.000 personer med klamydia. Der diagnosticeres dog kun omkring 30.000 personer hvert år. Bliver kønssygdommen ikke behandlet, kan være sværere at blive gravid. Det skyldes, at klamydiainfektionen forårsages af bakterien Chlamydia Trachomatis, som kan give underlivsbetændelse og sprede sig til æggelederne og lukke dem til. Får man klamydia gentagne gange, øges risikoen for ufrivillig barnløshed og graviditet uden for livmoderen.

Klamydia behandles nemt med medicin. 

Læs mere om klamydia 

Læs også: 8 spørgsmål om fertilitet 

Muskelknuder i livmoderen (fibromer)

Muskelknuder (fibromer) er godartede bundter af muskulatur, der udgår fra livmoderens væg. De kan sidde inde i livmodervæggen, på overfladen af livmoderen eller inden i livmoderhulen. Muskelknuderne giver ikke altid gener, men nogle kvinder med muskelknuder oplever kraftige menstruationer, som kan opstå pludseligt eller over en længere periode med tiltagende blødningsstyrke. Man kan også opleve problemer med afføringen og smerter ved samleje.

Muskelknuder ses oftest hos kvinder i fyrrerne, men også kvinder i trediverne. Det er sjældent, at man ser muskelknuder hos kvinder under 30. Når kvinder i dag får deres børn senere, er der flere, der oplever muskelknuderne som et problem ved en ønsket graviditet. Ofte kan muskelknuderne fjernes ved operation, uden det er nødvendigt at fjerne livmoderen, og man kan derfor blive gravid.

Læs mere om muskelknuder

PCO og PCOS 

PCO (Polycystisk Ovarie) er meget almindelig blandt yngre kvinder. Op mod 70 procent har PCO, og mange uden at vide det, da symptomerne ikke nødvendigvis er synlige. PCO er en forandring på æggestokkene, hvor der er mange ægblærer/follikler – hvilket faktisk er et udtryk for en god ægreserve. Det er ikke nødvendigvis en tilstand, som påvirker muligheden for at blive gravid. Hvis man får regelmæssig menstruation og ingen symptomer har, påvirkes fertiliteten ikke af PCO.

Anderledes ser det dog ud med PCOS (Polycystisk Ovarie Syndrom), som cirka 10 procent af kvinderne i den fødedygtige alder har. PCOS er en hormonel forstyrrelse, hvor menstruationen er meget uregelmæssig eller fuldstændig udebliver, og det gør det sværere at blive gravid. Har man PCOS vil sandsynligheden for at blive gravid dog være god, hvis man kommer i den rette behandling – eksempelvis livsstilsomlægning eller hormonbehandling. 

Læs mere om PCO og PCOS 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Netdoktors artikel: 10 råd til kvinder om fertilitet, Klamydia, Muskelknuder  Alt Om Børns artikler: 5 symptomer på endometrioseKlamydia påvirker fertiliteten, PCO og PCOS