4 gode råd til institutionsstart

At starte i institution er en stor ting for både barn og forældre. Her får I 4 råd til, hvordan I får den bedst mulige opstart i institution. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent 27. juli 2021 

Det kan være en stor omvæltning for et barn at gå fra at være hjemme med mor og/eller far til at starte i vuggestue eller dagpleje. Her vil barnet nemlig møde en masse nye situationer med andre børn og voksne. 

Derfor giver vi jer her en række råd til, hvordan opstarten i institution kan blive en god oplevelse. 

1. Fortæl om barnets behov til opstartssamtalen 

Mange institutioner afholder en opstartssamtale. Her har I som forældre mulighed for at lære institutionen at kende, og institutionen har mulighed for at høre om jeres barn og dets behov. En god opstartssamtale, der giver forældrene tryghed og institutionen et billede af barnet, giver de bedste forudsætninger for en god start i institutionen. 

Læs mere om, hvad I kan tale om til opstartssamtalen her 

2. Hav en langsom indkøring 

Indkøringen bør ikke gå for hurtigt. Sørg for, at barnet lærer kontaktpersonen at kende og er tryg ved ham/hende. Når barnet viser, at han/hun er tryg ved sin kontaktperson, kan I som forældre lige så stille prøve at lade barnet være der alene. I starten kan det være en god ide at aflevere og hente barnet, når I ved, at kontaktpersonen er på arbejde. Det gør det nemmere for barnet. 

Læs også: Daginstitutioner styrker børns fysiske og psykiske helbred 

3. Sørg for at afskeden ikke tager for lang tid 

Det må gerne tage lidt tid at aflevere, men når I skal sige farvel, bør det ikke tage for lang tid. Sørg for at være glad både i ansigtet og i stemmen. Fortæl barnet, at du skal på arbejde, og at barnet skal være i institutionen, men at du glæder dig til at komme og hente igen senere på dagen. Få eventuelt hjælp fra en pædagog eller dagplejemor, hvis barnet bliver meget ked af det.

4. Tal med barnet 

Når du henter barnet igen, er det godt, hvis der er mulighed for at tale med en pædagog eller dagplejemor om, hvad der er sket i løbet af dagen. Giv dig også god tid, når du henter barnet, så han/hun får mulighed for at få afsluttet det, som han/hun var i gang med, da du kom. Om aftenen, inden barnet skal sove, er det en god ide, at I snakker om alt det, der er sket i løbet af dagen, også det der er sket, mens barnet var i institution. På den måde får barnet hjælp til at bearbejde alle de nye indtryk.

Læs også: Sådan tackler du et institutionsskifte 

Det er normalt, at barnet reagerer 

Det er forskelligt fra barn til barn, hvordan de reagerer på at starte i institution. For nogen går det let, mens andre skal bruge længere tid til at vænne sig til den nye hverdag. Men det er meget normalt, at barnet kan være vred, pylret og/eller have brug for mere omsorg end normalt samt have lidt sværere ved at sove, end det plejer.

Du kan læse mere om barnet reaktioner på institutionsstart her 

Sådan hjælper I jeres barn 

  • Udstrål sikkerhed og glæde ved, at dit barn nu er så gammelt, at det skal passes ude, også selvom du synes, at det er svært at aflevere barnet. Det er ikke sørgeligt, at skulle i dagpleje eller vuggestue, men et livsvilkår. 
  • Sørg for ro, nærvær, omsorg og voksenoverskud til barnet, når det kommer hjem.
  • Prøv at rumme barnet, også når han/hun hidser sig op og bliver sur og vred. Barnet har kontrolleret sine følelser, fordi det ikke har turdet være sig selv hele dagen. Når så barnet kommer hjem i trygge kendte omgivelser, går luften af ballonen, og barnet kan opføre sig urimeligt. Det er helt normalt.
  • Vær tålmodig – det kan godt tage nogle måneder, før barnet føler sig tryg ved den nye situation.

Kilde: Jane Lyngs, Sundhedsplejerske 

Tilmeld dig Alt Om Børns Nyhedsbrev her


Kilde: Alt Om Børns artikel om institutionsstart og skifte udarbejdet i samarbejde med sundhedsplejerske Jane lyngs