3 råd til god køkkenhygiejne

Når hele familien er samlet i køkkenet for at lave mad, er det ekstra vigtigt, at der er styr på køkkenhygiejnen. Vi giver dig her tre råd til en god hygiejne i køkkenet.

Original forfatter Ema Seferovic, Redaktionsassistent
Senest opdateret 13. marts 2018

Det kan både være lærerigt og sjovt for børn at være med de voksne i køkkenet, når maden skal tilberedes. Kvalitetstid med familien i køkkenet er vigtig, men lige så vigtigt er det, at der er styr på den gode køkkenhygiejne.

Vi giver dig her tre tips til, hvordan man kan opnå god køkkenhygiejne, så børnene fra en tidlig alder lærer, hvordan man bør begå sig i et køkken.

1.  Vask hænderne

Det første råd er simpelt; vask hænderne grundigt med varmt vand og håndsæbe. Vask hænderne inden I går igang med madlavningen. Det er en rigtig god vane også at sørge for at få vasket hænderne, når I skifter arbejdssituation i køkkenet. Når maden er færdiglavet og klar til at blive spist er det også vigtigt, at hænderne er rene. Så her bør I også gøre det til en vane at vaske hænderne.

2. Rengør køkkenredskaberne og køkkenbordet

Det er ikke kun hænderne, der skal være rene, før den står på madlavningen og familiehygge i køkkenet. Det gælder også køkkenredskaberne for eksempel skærebrættet. Et skærebræt suger bakterier til sig, derfor er det vigtigt, at det bliver vasket rent med varmt vand og sæbe efter brug. Det samme gælder køkkenbordet og vandhanen. Rengør det hver dag med varmt vand og vask det mindst én gang om ugen med rengøringsmiddel.  

Læs også: 1-2-3 bakteriefri: Slip af med bakterierne i hjemmet

3. Vask frugt og grønt

Inden I spiser frugt og grønt, eller inden I skal tilberede det, bør grøntsagerne og frugterne skylles med koldt vand. På den måde fjerne I eventuelle jordrester og sprøjtegift. Et andet godt tip er at holde rå mad, specielt kød og fisk i køleskabet, indtil maden skal tilberedes. En tommelfingerregel er, at rå mad ikke bør tages ud af køleskabet mere end 30 minutter, før det skal bruges.

Kilde: Netdoktors artikel om køkkenhygiejne