11 grunde til dit barn hoster

Hoste er en del af kroppens naturlige forsvarsmekanismer, der hjælper til at rense luftvejene. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent. 14. januar 2020 

Der kan være mange grunde til, at dit barn hoster, men overordnet set skyldes det en irritation af luftvejene. Det kan være et resultat af noget udefrakommende i luftvejene, generel irritation, tegn på infektion eller egentlige lungesygdomme. 

Nedenfor kan du læse om de hyppigste årsager til børns hoste:

1. Forkølelse

Det kan være svært at undgå en forkølelse her i vintermånederne, og når den rammer vil mange børn, sammen med løbende næse, hovedpine og let feber, opleve hoste.

2. Influenza

Influenza kan også forårsage hoste hos børn. Her vil hosten være tør og være ledsaget af symptomer som hovedpine, feber, ømme muskler, træthed, løbende næse, øm hals, kuldegysninger og manglende appetit.  

Læs også: Sådan lindrer du dit barns forkølelse og influenza 

3. Lungebetændelse 

Lungebetændelse er en betændelsesproces i selve lungevævet. Et af symptomerne på lungebetændelse er hoste. Hosten er i starten tør, men efterhånden vil barnet hoste guligt, blodplettet eller rustfarvet materiale op fra lungerne. Det kan være smertefuldt. Foruden hoste vil barnet muligvis opleve kulderystelser, feber, overfladisk vejrtrækning og smerter i brystet.

Kontakt læge, hvis I har mistanke om lungebetændelse. 

4. Kold lungebetændelse

Dit barns hoste kan også skyldes en kold lungebetændelse. Her vil hosten være tør og vare i flere uger. Foruden hoste er symptomerne hovedpine, muskelsmerter, lette smerter i halsen og let feber. 

Kontakt læge, hvis I har mistanke om kold lungebetændelse. 

5. Kighoste

Det seneste år har kighoste haft sit tag i danskerne, og Statens Serum Institut taler om en decideret epidemi. Symptomerne på kighoste minder først om forkølelse med let hoste. Senere kommer hoste med gentagne hostestød, til lungerne er tømt for luft, efterfulgt af en dyb indånding med en hivende lyd. Man hoster sejt slim op, og i nogle tilfælde kan der også være opkast.

Kontakt lægen ved mistanke om kighoste. For børn under to år skal sygdommen anmeldes af din læge som en del af overvågningen af alvorlige sygdomme til både embedslægen og til Statens Serum Institut.

Læs også: Kighosteepidemi 

6. RS-virus 

Har dit barn RS-virus, vil det begynde at hoste og vejrtrækningen blive påvirket. Det ledsages af løbende næse, feber og kuldefornemmelser. Efter to til tre dage med hoste er vejrtrækningen hvæsende og smertefuld. 

Kontakt altid læge, hvis I oplever symptomer på RS-virus. 

Læs også: Symptomer på RS-virus 

7. Falsk strubehoste

Ved falsk strubehoste vil hosten være gøende og ru, og den vil være ledsaget af feber, hæshed og hvæsende vejrtrækning. Hvis hosten skyldes falsk strubehoste, vil I opleve, at symptomerne er mest udtalt om natten og oftest kommer i kølvandet på en forkølelse.

Da der er tale om en virusinfektion, kan det ikke behandles med antibiotika. Kun alvorlige tilfælde af falsk strubehoste kræver indlæggelse. 

8. Astma 

Mellem syv og ti procent af danske skolebørn lider af astma, og hoste er ét symptom på lungesygdommen. Det skyldes, at børn med astma oplever irritation af luftrørene. Symptomerne på astma kan være vedvarende hoste uden forkølelsessymptomer eller langvarig hoste i forbindelse med forkølelser. Sammen med hosten vil vejrtrækningen være pibende og hvæsende, og den vil være besværet, når barnet dyrker sport eller leger.

Kontakt lægen, hvis I mistænker, at jeres barn har astma.  

Læs også: Spot astma hos dit barn 

9. Akut bronkitis

Akut bronkitis er en pludselig opstået betændelsestilstand i bronkierne, som enten skyldes en virus eller en bakterie. Det kan medføre irritation i luftvejene, som får barnet til at hoste. Sammen med hosten vil barnet have øget slimdannelse, som kan give en pibende eller hvæsende vejrtrækning. I vil også opleve, at barnet kan have feber, være mere træt end normalt og være utilpas.

Kontakt læge, hvis I mistænker, at hosten skyldes akut bronkitis. 

10. Fået noget galt i halsen

Børn kan nemt få noget galt i halsen, og den naturlige reaktion på det er at hoste for at få det væk. Hvis hosten kommer pludseligt og er meget voldsom, kan det være et større fremmedlegeme luftvejene. Det kan være farligt, så derfor bør I straks løfte barnet i benene, så hovedet hænger nedad og banke det på ryggen med hul hånd. Hvis det ikke hjælper med det samme, bør I ringe 112.

11. Passiv rygning 

Børns hoste kan være en reaktion på passiv rygning. Er det årsagen, vil børnene muligvis opleve andre gener som hovedpine, kvalme og irritation af øjne, næse og svælg. 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde:
Netdoktors artikler om: hoste, Hoste – årsager og løsning på hoste, passiv rygning, lungebetændelse, kold lungebetændelse, Falsk strubehoste, Forkølelse, Influenza  , Akut bronkitis, Astma 
Alt Om Børns artikler om: kighosteepidemi , RS-virus,
Astma Allergi Danmark