“Hvornår og hvordan kan du hjælpe dit barn med at tage de første skridt?”

Alt om Børn

Udgivet

De første skridt

Du har sikkert set det før – et lille barn, der tager sine første skridt og forældrene er fyldt med glæde og stolthed. Men hvornår begynder børn egentlig at gå? Og hvordan kan du hjælpe dit eget barn med at træne gangfærdighederne? I denne artikel vil vi besvare disse spørgsmål og mere til, så du kan være godt forberedt på den store milepæl i dit barns udvikling. Vi vil også se på, hvilke tegn du skal være opmærksom på for at vide, om dit barn er ved at være klar til at tage de første skridt samt hvad der er bedst fodtøj til børn i processen af læringen af gå.

Hvornår kan et barn begynde at gå?

Det er normalt for børn at begynde at tage deres første skridt mellem 9 og 15 måneders alderen. Men det kan variere fra barn til barn, og nogle børn kan lære at gå tidligere eller senere end dette interval.

Her er et par tegn på, at dit barn måske snart vil være klar til sine første skridt:

 • Dit barn kan stå op ved hjælp af møbler eller andre genstande.
 • Dit barn kravler rundt i huset med lethed.
 • Dit barn viser interesse for legetøj og andre objekter, der er uden for rækkevidde.

Første skridt: Fra kravle til stående position

Forældre venter ofte spændt på, hvornår deres barn tager sine første skridt. Men før de kan begynde at øve sig på at gå, skal de lære at stå op ved egen hjælp. Denne proces begynder typisk med at kravle og trække sig op i en stående position ved hjælp af møbler eller benene på en voksen.

Det er vigtigt for dit barns udvikling, at du giver dem mulighed for at øve sig i denne fase. Her er nogle tips til, hvordan du kan hjælpe dit barn:

 • Placer legetøj eller andre genstande et stykke væk fra dit barn, så de bliver motiveret til at bevæge sig hen mod dem.
 • Lad dit barn kravle rundt uden sko eller sokker på glatte overflader som trægulve eller fliser – det vil hjælpe dem med bedre greb og balance.
 • Støt din baby forsigtigt under armhulerne og lad dem mærke friheden og uafhængigheden ved selvstændig stående.

Husk dog også på, at hvert barn har sin egen tidslinje for udvikling. Nogle børn lærer hurtigere end andre – men alle børn når deres milepæle i deres eget tempo.

Trin for trin: Sådan lærer børn at gå

Trin for trin: Sådan lærer børn at gå

At lære at gå er en stor milepæl for ethvert barn, og det kan være både spændende og udfordrende. Men hvordan kan du hjælpe dit barn med at tage sine første skridt? Her er trinene til, hvordan du kan lære dit barn at gå:

 1. Start med støtte: Dit barn vil have brug for noget støtte i begyndelsen. Du kan holde din hånd under dets armhuler eller lade det holde fast i et møbel eller legetøj.

 2. Lad dit barn øve sig: Lad dit barn øve sig ved at bevæge sig rundt i rummet ved hjælp af støtte fra møblerne eller dine hænder.

 3. Giv ros og opmuntring: Fortæl dit barn, hvor dygtigt det er, når det tager sine første skridt. Ros og opmuntring vil motivere det til fortsat prøve.

 4. Øvelse gør mester: Gentag processen dagligt for at give dit barn mulighed for at øve sig og blive mere selvsikker.

 5. Skift til sko: Når dit barn føler sig mere selvsikker i sin gang, så introducer sko med blød bund som giver sikkerhed samt stabilitet på glatte overflader.

6.Giv plads til fejltagelser:Dit Barn vil falde nogle gange inden de får fuldstændig kontrol over deres balanceevne.Men husk! Fejltagelser er en naturlig del af processen

Hvilke faktorer påvirker tidsrammen for at lære at gå?

Tidspunktet for, hvornår børn lærer at gå, kan variere fra barn til barn. Der er dog nogle faktorer, der kan påvirke denne tidsramme:

FaktorBeskrivelse
GenetikNogle børn har en naturlig tendens til at lære at gå tidligere end andre på grund af deres gener.
TræningBørn, der får træning i balance og styrketræning i form af leg eller øvelser med for eksempel et loop band eller en bold vil typisk lære at gå hurtigere.
PersonlighedNogle børns personlighed kan spille ind på den tidlige gangudvikling. For eksempel kan mere modige og aktive børn have lettere ved at lære at gå end mere forsigtige og tilbageholdende børn.
SundhedstilstandBørns sundhedstilstand kan også spille ind på gangudviklingen. For eksempel hvis dit barn har haft øreinfektioner som baby, så det ikke har kunnet høre ordentligt i perioder, så vil det måske tage lidt længere tid før dit barn bevæger sig helt naturligt rundt.

Tegn på, at dit barn er ved at være klar til at lære at gå

Når dit barn nærmer sig den alder, hvor det er tid til at tage de første skridt, kan du begynde at observere nogle tegn på, at det er ved at være klar. Her er nogle af de mest almindelige tegn:

TegnBeskrivelse
Rejser sig opDit barn bruger måske møbler eller andre genstande til at støtte sig op og rejse sig op i en stående position.
Går langs møblerNår dit barn først har lært at rejse sig op, vil det måske begynde at gå langs møbler som borde og sofaer for støtte.
Stabil balanceDit barn vil udvikle en mere stabil balance og blive bedre til ikke at falde over.
Kravler mindreNår dit barn nærmer sig tiden til sine første skridt, kan du bemærke, at det kravler mindre og i stedet forsøger mere på benene.
Viser interesse for legetøj længere vækHvis dit barn ser et stykke legetøj lidt længere væk end normalt, kan du se det koncentrere sig om dette punkt i et stykke tid før det forsøger på sin vej mod legetøjet.

Hvad du kan gøre for at hjælpe dit barn med sine første skridt

Når dit barn nærmer sig tiden for at tage sine første skridt, kan du som forælder gøre en række ting for at hjælpe og støtte dem i denne proces. Her er nogle tips til, hvordan du bedst kan hjælpe dit barn med deres første skridt:

 1. Skab et sikkert miljø: Sørg for at dit hjem er et sikkert sted for dit barn at udforske og øve sig på deres gangfærdigheder. Fjern farlige genstande fra områder, hvor de leger og bevæger sig rundt.

 2. Lad dem øve sig: Det er vigtigt at lade børnene øve sig i deres eget tempo uden pres eller tvang. Du kan opmuntre dem til at prøve igen og give positiv feedback når det lykkes.

 3. Giv dem noget at holde fast i: Dit barn vil sandsynligvis have brug for noget stabilt eller trygt at holde fast i mens de lærer at gå; dette kan være en stoleryg, din hånd eller en tralle.

 4. Stimuler sanserne: Børn lærer bedst gennem leg og erfaringer med verden omkring dem – så lad dem eksempelvis lege med forskellige overflader (fx grus), teksturer (fx tøj) samt stimulerende farver

5.Tidspunktet er vigtigt : Hjernen udvikler sig hurtigere indenfor bestemte perioder af livet; jo tidligere man starter desto mere optimal læringssituation giver man sit barn

Når bekymringen melder sig: Hvornår skal man bekymre sig om, hvis ens barn ikke går?

Børns udviklingstempo varierer, og det er helt normalt. Nogle børn begynder at gå allerede ved 9 måneders alderen, mens andre først tager deres første skridt ved 18 måneders alderen. Det kan være en bekymrende tid for forældre, når ens barn ikke går på samme tidspunkt som andres børn i samme aldersgruppe. Men hvornår skal man egentlig bekymre sig?

Det er vigtigt at huske på, at det ikke kun er alderen, der afgør om dit barn har et problem med sin motorik eller bevægelse. Der findes en række tegn du kan kigge efter hos dit barn:

Tegn på problemer med bevægelse og motorik
Dit barn rejser sig ikke op ad møbler
Dit barn kravler ikke
Dit barn trækker sit ene ben efter sig når han eller hun kravler
Dit barn har svært ved at sidde uden støtte
Du oplever nogen form for lammelser hos dit barn

Hvis du genkender et eller flere af ovenstående tegn hos dit eget barn, anbefales det altid at søge professionel hjælp fra din læge eller sundhedsplejerske.

Men hvis ingen af disse tegn gør sig gældende og dit barn stadigvæk ikke går mellem 12-18 måneders alderen, behøver du endnu ikke bekymre dig. Både fysisk og mentalt udvikler børnefoden sig langsomt og det kan tage tid at lære at gå. Det er også vigtigt, at dit barn har mulighed for fri leg på gulvet med legetøj, som kan motivere til bevægelse.

No referer available