Hvornår er du officielt højgravid? Fysiske og mentale tegn på slutningen af din graviditet

Alt om Børn

Opdateret

Højgravid kvinde

Når du når slutningen af din graviditet, kan det være svært at vide, hvornår du officielt betragtes som højgravid. Men der er nogle fysiske og mentale tegn, der indikerer dette trin i din graviditet. Udover at forberede dig på den kommende fødsel og livet som ny mor, er det vigtigt at vide, hvilken støtte du kan få som højgravid. I denne artikel vil vi se nærmere på disse emner og give dig de oplysninger du har brug for for at navigere gennem slutningen af din graviditet med tillid og ro i sindet.

Hvornår betragtes man som højgravid?

Som højgravid betegnes du typisk fra uge 28 og frem til fødslen. Det er dog vigtigt at huske på, at dette blot er en betegnelse og ikke nødvendigvis afspejler din fysiske eller mentale tilstand. Selvom det kan være spændende at nå denne milepæl i graviditeten, så kan det også være en tid med mange udfordringer og ubehag.

Det er i denne periode helt normalt at opleve fysiske symptomer som kvalme, halsbrand, træthed og ømhed i ryggen. Derudover vil din mave også begynde at vokse sig stor og tung, hvilket kan påvirke din balance og give smerter i bækkenet.

Mentalt kan det også være en udfordring at være højgravid. Mange kvinder oplever bekymringer omkring fødslen, moderrollen samt hvordan livet vil ændre sig efter babyens ankomst.

Derfor er det vigtigt at huske på, at man som højgravid har brug for støtte både fysisk og mentalt. Dette kan komme fra ens partner, familie eller professionelle som jordemoder eller psykolog. Samtidig skal man huske at passe godt på sig selv ved blandt andet regelmæssig motion og sund kost.

Fysiske tegn på højgraviditet

Når du når slutningen af din graviditet, vil dit krop begynde at vise flere og mere markante fysiske tegn på højgraviditet. Her er nogle af de mest almindelige fysiske tegn, som du kan forvente at opleve i denne fase:

1. Maveomfang

Din mave vil naturligvis vokse gennem hele graviditeten, men i takt med at fødslen nærmer sig, vil den blive større og større. Du kan også opleve at maven falder lidt ned mod slutningen af graviditeten, når babyen bevæger sig ned i bækkenet.

2. Brystforandringer

Dine bryster kan også ændre sig markant i løbet af den sidste del af graviditeten. De kan blive større og mere ømme samt begynde at lække mælk.

3. Væskeophobning

Mange kvinder oplever væskeophobning eller hævelser i benene eller anklerne mod slutningen af deres graviditet på grund af det øgede tryk fra livmoderen.

4. Hyppigere veer

Mod slutningen af din graviditet kan du opleve hyppigere Braxton Hicks-veer – falske veer -, som er helt normale og forbereder livmoderen til fødslen.

5. Træthed

At bære rundt på en stor mave kombineret med søvnproblemer om natten kan resultere I træthed om dagen

Mentale og følelsesmæssige træk ved at være højgravid

At være højgravid kan påvirke dine mentale og følelsesmæssige tilstande på forskellige måder. Det er almindeligt at opleve både positive og negative følelser under denne fase af graviditeten.

En af de mest almindelige følelser, som mange kvinder oplever, er glæde og spænding over den kommende ankomst af deres baby. Men samtidig kan det også være en stressende tid fyldt med bekymringer omkring fødslen, forberedelserne til babyens ankomst samt ændringer i din livsstil.

Når du nærmer dig terminen, kan du også begynde at føle dig utålmodig efter at møde din baby. Samtidig vil kroppen også gå igennem store forandringer, som kan give fysiske ubehag og smerter.

Det er normalt at have humørsvingninger gennem hele graviditeten – men de kan blive mere udtalte i slutningen. Hormoner spiller en stor rolle i disse svingninger og nogle kvinder oplever endda angst eller depression op til eller efter fødslen. Det vigtigt at søge hjælp fra professionelle hvis man har behov for det.

Hvad skal man forberede sig på som kommende mor i slutningen af graviditeten?

Når du nærmer dig slutningen af din graviditet, er der flere ting, som du kan forberede dig på som kommende mor. Det er en god idé at have styr på følgende ting:

1. Fødselsplan

Det kan være en god idé at lave en fødselsplan i samarbejde med din partner og jordemoder. Her kan I beskrive jeres ønsker til fødslen og eventuelle særlige behov eller ønsker.

2. Ammevejledning

Hvis du planlægger at amme dit barn, så sørg for at få en grundig ammevejledning af din jordemoder eller sundhedsplejerske inden fødslen.

3. Babyudstyr

Sørg for at have det nødvendige babyudstyr klar til når barnet kommer hjem fra hospitalet. Dette inkluderer bleer, tøj, seng og transportmiddel (f.eks barnevogn).

4. Hjemmet

Gør dit hjem klar til den lille nyankomne ved at vaske tøj og sørge for rene sengeklæder osv. Det er også vigtigt at gøre plads til alt det nye babyudstyr.

5. Støtte fra familie og venner

Det kan være rart med støtte fra familie og venner i denne tid – både før og efter fødslen! Så overvej om der er nogen, som du gerne vil involvere i processen.

Hvilken støtte kan man få som højgravid?

Når du er højgravid, kan det være en udfordrende tid både fysisk og mentalt. Der er dog flere støttemuligheder tilgængelige for dig som kommende mor.

En af de mest almindelige former for støtte er fra sundhedsvæsenet. Du vil sandsynligvis have regelmæssige aftaler med din jordemoder eller læge i løbet af din graviditet, og de vil fortsat følge op på dig, når du nærmer dig fødslen. De kan blandt andet hjælpe med at monitorere dit helbred og dit barns udvikling samt besvare eventuelle spørgsmål eller bekymringer, du måtte have.

Derudover kan du overveje at deltage i et graviditetsforløb eller hold. Dette kan give dig mulighed for at møde andre gravide kvinder og dele erfaringer samt lære mere om emner som amning, fødsel og barselstid.

Hvis du har behov for yderligere support til håndtering af stress eller angst relateret til den kommende fødsel, kan det være en god idé at undersøge psykologiske behandlinger såsom kognitiv adfærdsterapi eller mindfulness-øvelser.

Endelig er der også praktisk støtte til rådighed i form af familie og venner. Du kan overveje at bede om hjælp til daglige opgaver såsom madlavning eller rengøring samt få moralsk støtte i denne spændende men udfordrende tid.

No referer available