Psykolog eller ej (ikke om børn)

Alt om Børn Forums Mødregrupper Mødregruppe April 2004 Psykolog eller ej (ikke om børn)

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 21 total)
 • Author
  Posts
 • #402540
  Anonymous
  Guest

  Min mor har tilbudt at betale nogle psykologtimer for mig, og jeg er i tvivl, om jeg skal tage imod det søde tilbud.

  Der er sket det, at min mand har fået det job, jeg vikarierede i for nogen tid siden. Det var ikke sådan, at jeg kunne have fået det, hvis det ikke var for ham, men alligevel var det mere, end jeg kunne klare. Jeg følte (fuldstændig irrationelt) vrede mod ham, fordi han har fået serveret hele sin karriere på et sølvfad, mens jeg aldrig har fået en chance. Har haft nogen dages tudetur, og har nu fået lagt låg på, men jeg ved, at der ikke skal meget til, før låget ryger af igen, og det hele vælter over mig.

  Når jeg overvejer at sige ja, er det fordi:
  – Jeg gerne vil have hjælp til at lære at acceptere min situation.
  – Jeg har en masse irrationelle følelser, som jeg gerne vil af med . (F.eks. en følelse af, at hvis jeg ikke kan finde ud af at være glad, når jeg har sådan en dejlig familie, så fortjener jeg den ikke, og så vil den blive taget fra mig. Det er helt i modstrid med min generelt meget jordbundne personlighed, men jeg har svært ved at undertvinge den.)

  Når jeg overvejer at sige nej, er det fordi:
  – Jeg egentlig synes, at jeg er ret god til selv at analysere min situation. Jeg ved godt, hvad mine problemer skyldes (ikke kun arbejdsløsheden, men også min barndom, hvor jeg blev verbalt nedgjort af min far dagligt). Og psykologen kan jo ikke fjerne problemerne, kun hjælpe mig til at forstå dem. Og det synes jeg egentlig allerede, jeg gør.
  – Jeg er bange for, at en stærk fokusering på problemerne kan forstærke dem i stedet for at afhjælpe dem.
  – Jeg har det skidt med tanken om absolut at skulle til psykolog, fordi jeg er ked af det. det er jo naturligt at være trist, når tingene går skævt.

  Er der nogen der har erfaring med psykologhjælp? Hvordan finder man en psykolog, hvis arbejdsmetoder passer til ens behov. Jeg føler som sagt ikke så stort behov for hjælp til analysearbejdet, men mere til at komme videre.

  Gode råd modtages med tak.

  Camilla

  #1694574
  sarah_79sarah_79
  Member

  Jeg forstår udemærket dine følelser, og jeg vil på det stærkeste anbefale at du evt. tage imod den hjælpende hånd, som din mor har tilbudt dig.
  For nogle år siden fik jeg lige pludselig en seriøs tudetur (og det var bare en tlf. opringning fra min kæreste, som startede deet – men var ikke skyld i det)
  Jeg tudede konstant i 3 dage, og var helt til rotterne, da min mor gav mig valget mellem en frivillig aftale hos en psykolog el. psykoterapeut eller også ville de sende mig på psykiatrisk skadestue. Jeg fik kontakt til en sød psykoterapeut, som jeg straks følte tillid til. Jeg fik kigget på mig selv, min familie, venner, uddannesle osv. og lige så stille nåede vi frem til nogle af de ting, som lå gemt dybt i mig, og som nok havde været grunden til at bægret pludselig flød over!
  Jeg gik ved hende nogle gange (men skulle selv betale og havde ikke helt råd til det længere), så jeg stoppede lidt for tidligt! Men jeg fik styr på nogle vigtige ting i mit liv og jeg tror ikke at det er sidste gang jeg har sat mine ben hos et psykolog el.lign.
  Så hvis du ikke føler at dette er noget du selv kan håndtere, så vil jeg syntes, at du skal gribe muligheden til at få ryddet lidt op i dig selv (tror faktisk at de fleste af os på et eller andet tidspunkt har godt af sådan en omgang soulsearching)
  Rigtig held og lykke med det – håber du får styr på nogle af dine tanker og følelser.
  Kh. Sarah

  #1694575
  kannegaardkannegaard
  Member

  Hej.
  Jeg synes at psykologer er godt.
  Alligevel ville jeg ikke råde dig til, at gå til psykolog. Jeg synes ikke der er noget unormalt i det du føler. Overhovedet ikke!!
  Du kan hurtigt blive “sygeliggjort” overfor hele familien over noget som der egentlig ikke er noget mærkeligt i.
  Jeg synes hellere du skulle give dig selv lov til at være vred, for det har du ret til, og ikke lægge låg på noget som helst;o)

  Hvis du alligevel vælger psykologhjælp, så er det noget med at man helst skal finde én indenfor det offentlige, for de andre kan vidst godt være kvaksalvere…;o)

  Uanset så håber jeg det udarter sig for dig! :o)

  Knuz Rebekka

  #1694576
  aprillaaprilla
  Member

  Hej Camilla

  Egentlig synes jeg ikke det er irrationelt at føle vrede mod din mand. Jeg ville også blive temmelig indebrændt, hvis min mand tog imod mit ønskejob…

  Nu stiller du selv tilbuddet om psykologhjælp op i “for og imod”.. og jeg skulle jo mene, at tvivlen skulle komme tilbuddet til gode.

  Jeg synes dine ja-overvejelser er et helt fint grundlag at søge psykologhjælp på – alene af den grund, at det er et faktum, at de pt spænder ben for, at du kan leve i fred med dig selv. Og det er livet altså for kort til.

  Det er også rigtig fint, at være god til at analysere sin egen situation – og det er man også nødt til at kunne, for at kunne tage imod hjælp. For det handler jo om at nå til en erkendelse af sit problem, før man kan finde en løsning på det.
  Jeg synes bare du skal glæde dig over, at du måske kan spare noget tid hos psykologen på den konto. – men måske endda være heldig, at I gennem samtalerne kan kredse jer endnu tættere på nældens rod.

  Det er rigtigt, at en psykolog ikke kan fjerne problemerne, men jeg synes du glemmer, at det måske netop er hende der kan hjælpe dig til SELV at finde den rigtig løsning for dig, ved at stille dig de rigtige spørgsmål. – det er jo det de er uddannet til. Nogle gange giver tingene bare en helt anden mening, når de bliver sagt højt.

  Jeg tror ikke samtaler hos en psykolog vil forstærke problemerne – det lader til at de er rigelig forstærket allerede ;o) Men selvfølgelig vil det i en periode måske nok føles sådan, fordi der er 100% fokus på dem. Men den tid tror jeg er rigtig godt givet ud.

  Det er også helt rigtigt, at det er naturligt at være trist, når tingene går skævt. Men når man bliver så trist, at det påvirker hele ens dagligdag, og også de følelser man har for sin familie og for sig selv, så synes jeg alarmklokkerne ringer – og at det er helt rigtigt at få nogle “fremmede øjne” til at kigge lidt på situationen.

  Jeg gik selv hos psykolog, da jeg for 6 år siden pludselig mistede min mor på 49 ved en fejloperation. Man bliver i den sammenhæng tilbudt tilskud til 10 sessions. Og de var guld for mig.
  Det fik mig til at skille tingene lidt ad – fordi jeg var så vred så vred, på alt og alle – min reaktion på den stærke sorg, som jo ikke var hensigtsmæssig for hverken mig selv eller mine omgivelser. Inden de 10 timer var gået, havde vi også fået rundet mit forhold til min far, til min uduelige kæreste, og til alt muligt andet. Jeg havde fået skilt skidt fra snot, og fået overskud til at komme videre med min hverdag på en ordentlig måde.

  Jeg synes du skal vælge at se på det på den her måde:
  Der er stor sandsynlighed for, at du kan komme ud på den anden side af det her som et stærkere og mere afklaret menneske.
  Der er rigtig stor sandsynlighed for, at du kan klare denne krise uden at ødelægge dig selv, og dit forhold til din mand og dine børn, hvis du får professionel hjælp.

  Det er lidt pudsigt det her med, at man synes man selv skal klare det, når det gør ondt i sjælen.
  Der er da ingen mennesker der sidder hjemme med en brækket arm og tænker: Jeg behøver da ikke en læge til at fortælle mig at den her arm er brækket.
  Og jeg kender da heller ingen mennesker der går rundt med tandpine ret længe af gangen. Så kontakter man vel naturligt nok sin tandlæge. – at nogen så er lidt længere om det end andre, er en anden sag ;o)

  Hvordan du lige finder den helt rigtige psykolog, det ved jeg ikke, for det er noget af en jungle!
  Det var min læge, der anbefalede min psykolog til mig. Måske din læge kender en dygtig psykolog?
  Men det er også et spørgsmål om kemi, så det er ikke nødvendigvis sikkert, at du vil elske din nabos psykolog. Måske er du nødt til at prøve mere end én.

  Kære Camilla… jeg tror ikke jeg kan sige det mere tydeligt:

  Gør det dog!!! Du har INTET at miste!!

  Knus, Aprilla

  #1694573
  aprillaaprilla
  Member
  #1694577
  Anonymous
  Guest

  (mangler kun 2. semestre + en opgave, før jeg ville kunne kalde mig cand.psyk), så jeg er nok ikke den rette at spørge, hvorvidt det er klogt at gå til psykolog, for det mener jeg selvfølgelig, det er!

  Du snakker om, at du ikke har så meget brug for analysearbejde, men mere om råd til at kunne komme videre. Det viser, at du ikke har brug for at gå hos en psykolog, der arbejder psykodynamisk (analyserer oplevelser fra barndom og nuværende relationer), men derimod skal finde en psykolog, der arbejder med kognitiv terapi. Kognitiv terapi er baseret på teorier om, hvordan vores tanker og forholdemåder kommer til at styre vores adfærd og følelser. Det vil sige, at hvis man får hjælp til at tænke nogle mere konstruktive tanker, så vil det påvirke ens adfærd og følelsesliv. Kognitiv terapi er på stærk fremmarch i både Danmark og resten af verden, og det skyldes, at det forskningsmæssigt er bevist, at lige præcis kognitiv terapi har en stor gavnlig effekt i behandlingen af rigtig mange psykiske lidelser. Nu er det jo ikke fordi, du har en psykisk lidelse, men kognitiv terapi vil helt klart kunne give dig nogle værktøjer til at få et bedre selvværd og hjælpe dig med at mindske omfanget af negative tanker hos dig.

  Når du skal finde en psykolog, er det først og fremmest vigtigt at finde en autoriseret psykolog. Autorisationen er beviset på, at ud over at have en 5-årig cand.psyk-uddannelse fra universitetet, så har psykologen også haft bl.a. ca. 400 (jeg er ikke helt sikker på tallet) timers superviseret klientarbejde). Når en psykolog er autoriseret, kan man få halvdelen (tror jeg nok) af honoraet dækket via sygesikringen.
  Hvis du gerne vil i kognitiv terapi, er det en god idé at finde en psykolog, der udover at være autoriseret også er specialist i kognitiv terapi.

  Nu er det en del år siden, jeg læste psykologi, så måske virker mit svar lidt rodet, men hvis du har nogle konkrete spørgsmål omkring psykologer, vil jeg gerne forsøge at besvare dem.

  God vind med det hele!

  /Lotte4

  #1694578
  aprillaaprilla
  Member

  Så er jeg altså næsten helt sikker på, at der er helt særlige kriterier der skal være opfyldt før sygesikringen går ind og giver tilskud til psykolog.

  Et af kriterierne er bl.a. alvorlig ulykke eller død i nærmeste familie – og derfor fik jeg fx. tilskud til 10 timer, da min mor døde. Timer derudover ville være for egen regning.

  Til gengæld mener jeg, at man kan konsultere en psykiater gratis, hvis man har en henvisning fra sin læge. – dog har jeg absolut intet kenskab til, hvilke kompetencer en psykiater har fremfor en psykolog, udover beføjelse til at udskrive medicin.

  Men måske er der nogen der kan give et 100% sikkert svar :o)

  Knus, Aprilla

  #1694579
  Anonymous
  Guest

  Du har ret, Aprilla, jeg fik formuleret mig lidt uklart, man skal selvfølgelig opfylde kriterierne for at have ret til psykologbehandling – ud over blot at finde en autoriseret psykolog – hvis man ønsker tilskud.

  På nedenstående link kan man under “sorg og krisehjælp” se de kriterier, der bliver lagt til grund for at få tilskud til psykologbehandling.

  http://home1.stofanet.dk/rieck/#sorg

  /Lotte4

  #1694580

  hvis man får det gennem Kræftens Bekæmpelse?

  #1694582
  monradmonrad
  Member

  Hej Camilla.
  Undskyld jeg blander mig, men jeg kan se at du har født i Odense og derfor regner jeg med at du bor her i nærheden.
  Jeg kan derfor anbefale dig en meget dygtig psykolog som hedder Lisbeth Preisler Hansen. Hendes konsultation ligger inde midt i Kongensgade. Min kæreste går selv ved hende i øjeblikket pga. en depression og hun er under den offentlige sygesikring. Jeg har selv mødt hende en enkelt gang og jeg synes rigtigt godt om hende.
  En anden en er Tue Toft, men han har venteliste på op til et ½ år, og det er nok for længe at vente…
  Hvis du vil have deres telefonnr. så mail til mig på tinemonrad@webspeed.dk – jeg tager på ferie i nat, men er hjemme igen om en uge :o)

  Knus fra Tine – marts 03

  #1694581
  Anonymous
  Guest

  Kære Camilla,
  jeg synes, du skal tage mod tilbuddet.

  Jeg gik selv til psykologi i forbindelse med, vi fik Oscar for tre ½ år siden. Der var lige nogle ting, jeg skulle have sat på plads i forhold til min mor og familie og andre ting.

  Jeg var der kun seks-otte gang, men det var guld værd. Jeg ved faktisk ikke helt, hvad det var hun gjorde, for det var mest mig der snakkede. Og jeg syntes ikke, jeg sagde noget, jeg ikke allerede havde sagt 1000 gange til mig selv, min kæreste og mine veninder.

  Den psykolog jeg gik ved, interesserede sig mere for fremtiden end for fortiden, forstået på den måde, at vi sad ikke og gravede vildt meget i min barndom, men snakkede mere om: “Når nu den situation opstår og den gør sådan og sådan ved dig, hvad kan du så gøre i stedet for, der for dig til at få det bedre?” Det var meget fredadrettet og meget konkret.

  Men faktum er: Det hjalp. Jeg fik på en eller anden måde nogle værktøjer.

  Min mand var for et par år siden sygemeldt med stress. Han gik til en psykolog tre-fire-fem gange for at få styr på nogle ting omkring sit (journalist)job. Han siger det samme; jeg ved ikke, hvad han gjorde, men det hjalp.

  Da jeg skulle finde en psykolog, spurgte jeg min læge, om hun kunne anbefale nogen.

  Hilsner fra
  Nanna

  #1694583
  Anonymous
  Guest

  Det er dejligt at have nogle cybervenner at vende tingene med.

  Jeg har besluttet, at jeg venter, til jeg er startet på studiet igen, for jeg tror det vil hjælpe at komme ud blandt mennesker og bruge mit hoved, have lektier, gruppearbejde og forpligtelser udenfor hjemmet.

  Men hvis jeg stadig føler meget tungsind og træthed ved de mindste anstrengelser, så tager jeg imod tilbuddet.

  Nok engang tak for de gode råd og for at jeg må trække på jeres erfaringer.

  Camilla

  #1694584
  Anonymous
  Guest

  Nu må jeg blande mig igen :o)
  En af mine rigtigt gode veninder har netop afsluttet et psykolog-forløb og det har bare gjort hende GODT. Det er selv små ting ved hende der er forandrede – hun er bare generelt blevet en meget gladere og mere afbalanceret menneske. jeg vil af hensyn til hende ikke gå nærmere ind på hendes situation men siden jeg har set hendes “forvandling” vil jeg klart anbefale det til enhver der måtte have bare det mindste brug for det. De arbejdede også meget som en anden skrev om redskaber – hvordan man kommer videre osv. Ikke så meget om fortiden.
  kh Ulla maj04

  #1694586
  #1694585
  kannegaardkannegaard
  Member

  som jeg faldt over..
  Hvis du kan bruge den til noget..
  Knuz Rebekka.
  http://hjem.get2net.dk/phk/valg.htm

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 21 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.