Vi skændes hele tiden – hvad skal vi gøre?

22. august 2011

Hej Line

Vi skriver til dig, fordi min mand og jeg har problemer med at kommunikere sammen derhjemme. Når vi bliver uvenner, eller der kommer en konfilkt, kan vi ikke finde ud af at snakke sammen, og det ender i skænderier, hvor vi råber og skriger af hinanden, og sommetider ender det med, at vi tager fat i hinanden, eller jeg slår ud efter ham.

Det kan være små bagateller, som hvis min mand sætter vand over til æg, og jeg putter æggene i, så bliver han sur. Eller da hans forældre engang kom forbi, og han spurgte, om de gad tage noget toastbrød med – uden at snakke med mig om det. Så blev jeg sur. Hver gang en af disse situationer kommer, er vi meget tæt på at gå fra hinanden.

Vi synes, det er rigtig synd for vores datter, at hun skal udsættes for det. Vi har det rigtig dårligt med det og vil meget gerne gøre noget ved det. Derfor skriver vi til dig.

Vi vil gerne lære at kommunikere bedre sammen og håber på, at du kan hjælpe os.

Hilsen os

 


Svar

Kære jer

Dejligt, at I tager ansvar for at få en god kommunikation sammen, og at I er enige om, at jeres datter ikke skal udsættes for konflikterne.

Rigtig mange par har problemer med kommunikationen. De små ting, der var irriterende, før I fik barn, bliver endnu værre nu, hvor I måske ikke får jeres nattesøvn og har fået et stort ansvar i form af jeres datter. Grunden til, at I reagerer så kraftigt er, fordi I begge mangler spotlys fra den anden, derfor er det vigtigt, I bliver gode til at lytte til hinanden og til at rose hianden. Jeg vil give jer tre råd:

1. Tal samen en halv time hver eftermiddag
Hver dag, når I kommer hjem, skal I sætte jer sammen og tale i en halv time.

Først spørger du din mand om, hvordan hans dag er gået, og hvilke tanker han går rundt med. Herefter fortæller han dig om sin dag og sine tanker i 15 minutter. Bagefter bytter I. Den, der lytter, LYTTER! Intet andet. I skal ikke kommentere hinandens indslag, I skal ikke spørge ind til noget, og hvis fortælleren holder en pause, så skal der være en pause, den anden skal ikke begynde at tale.

Vær nærværende overfor hinanden og vær opmærksom på, at jeres kropssprog viser, at I lytter. Når æggeuret ringer efter 15 minutter, så skifter I. Den, der er mest oprørt eller har mest på hjertet, starter med at tale. I skiftes til at have ansvar for, at samtalen gennemføres. Ansvaret har I hver i en uge af gangen.

2. Find fem fordele
Hver aften, når I har puttet jeres datter, slukker I for mobilen, computeren og tv’et, og så roser I hinanden for fem gode ting, som den anden har lavet i dag. Det kan være, at nogle af tingene er de samme ting, som I roste hinanden for i går, men det gør ikke noget. På den måde vil I bruge dagen på at bemærke gode fordele i stedet for dårlige fejl.

De gode ting kan være ”Tak for din søde sms”, ”Hvor er du er dejlig far, når du lege med vores datter”, ”Du smilte så skønt, da jeg kom hjem i dag”, ”Du er så lækker i den trøje”, ”Du kysser godt”, ”Tak fordi du huskede at skrive os til vuggestue-festen” mv.

Når vi husker at anerkende hinanden, så kan vi nå uanede højder sammen på grund af den gode energi, vi får tilført.

Ansvaret for denne samtale skifter også hver uge.

3. Hæng huskesedler op
Hæng en bunke Post-it noter op på indersiden af jeres skabe, hvor I minder jer selv om, at I skal anerkende hinanden og være positive. Skriv fx ”Giv positivt mere igen – Giv negativt mindre igen”, ”Jeg har ansvar for min egen lykke”, ”Lad os hjælpe hinanden”, ”Jeg vælger om det skal være en god eller dårlig dag”. Brug en aften på at få skrevet disse sedler sammen.

Jeg håber, disse tre råd giver god mening for jer, så I kan få et dejligt familieliv.

Kærlige hilsner fra Line 
Bassøe
Certificeret sexolog og parterapeut,
Klinik i Hillerød og på Østerbro,
www.linebassoe.dk

Læs mere om sexolog og parterapeut, Line Bassøe
Stil Line et spørgsmål i brevkassen

Besvaret 22.08.2011