Søvn – 5-årig vil kun sove hos mor og far

Kære Jane.

Tænker, at jeg skulle have henvendt mig for længe siden.

Det drejer sig om vores 5-årige søn, der stort set hver nat kalder, enten fordi han er tørstig, drømmer eller vil ind i soveværelset.

LÆS OGSÅ: 8-10 opvågninger hver nat! Hvad gør vi?

Vi bor i en lejlighed med underboere, hvilket gør, at de gange jeg/vi har forsøgt ikke at reagere på hans kald, giver jeg mig alligevel, da han bliver ved med at kalde, og jeg er ked af at vække naboerne også.

Det er blevet en dårlig vane
Det er efterhånden virkeligt blevet et problem, da jeg konstant føler mig u-udhvilet på grund af de brud i nattesøvnen. Nogle gange har jeg lagt ham ind i vores soveværelse i håb om at få en hel nats søvn.

Jeg håber virkeligt, at du har et råd og eventuelt en idé om, hvorfor han bliver ved. Jeg ved, at det er blevet en dårlig vane, som vi ikke har kunnet håndtere længe. Alle gode råd er meget velkomne!

Venlig hilsen
Den søvntrængende Mor

Kære søvntrængende mor

Tak for dit spørgsmål. Jeg kan sagtens forstå din situation og ønske om, at alle hjemme hos jer får en god lang nattesøvn.

LÆS OGSÅ: 8-årig kan ikke falde i søvn! Hvad gør vi?

Der er håb
Jeg er sikker på, at I ved få ændringer kan ændre situationen. Det sker selvfølgelig ikke på én dag. Det kan tage lidt tid, når vaner skal ændres, og jeres dreng skal finde ud af, at nu vil I have det anderledes.

Først og fremmest skal I finde ud af, hvor vigtigt det er for jer ikke at have ham i soveværelset. På den måde undgår I halvhjertede kampe, hvor I alligevel giver op. Det er synd for jeres dreng, da han så ikke ved, hvor han har jer, og hvad I egentlig mener.

LÆS OGSÅ: Hvornår sover børn igennem?

Sæt fokus på det, der faktisk går godt. Ud fra det du skriver, går jeg ud fra, at han puttes til nat i egen seng på eget værelse uden problemer. Det er godt at falde i søvn i egen seng på eget værelse og forbinde det med noget trygt og dejligt.

Anerkend ham
Når I putter ham om aftenen, kan det være en god idé at snakke med ham om dagen, der er gået. På den måde hjælper I ham med at få bearbejdet alle de indtryk og oplevelser, som han har haft i løbet af dagen.

Han er gammel nok til, med jeres hjælp, at sætte ord på, hvad han føler og tænker, og hvad det er, der vækker ham om natten. Hvis han for eksempel siger, at han er bange, fordi der er en dinosaurus under sengen, skal I tage ham alvorlig. I kan prøve at lede efter den og se, om I kan finde den og sammen konstatere, at der ikke er nogen. På den måde føler han sig ikke alene.

LÆS OGSÅ: Hvad er ‘night terror’?

Det er vigtigt, at I fortæller ham, at I passer på ham. Mange børn i hans alder kan have en urolig søvn. De drømmer en masse og kan have svært ved at skelne fantasi fra virkelighed. Måske sker der mange nye ting i hans hverdag, hjemme eller i børnehaven, som han tumler med. Måske ser han for meget fjernsyn med indtryk, han ikke forstår. Når han vågner, kan han have brug for at vide, at han ikke er alene og blive bekræftet i, at I er der. Derfor kalder han på jer og siger han er tørstig eller skal tisse eller lignende.

Gør det nemt for ham
Ud fra dit ønske om at få sovet vil jeg foreslå, at I gør det nemt for ham, når han vågner om natten.

Sæt et glas vand på hans sengebord, så han selv kan tage noget at drikke, hvis han er tørstig. Lad et lille lys være tændt så han kan orientere sig. Lad døren stå på klem og hav en madras lagt frem på gulvet i soveværelset. Snak med ham om, at han gerne må komme ind til jer med sin dyne og pude og lægge sig på madrassen. Han behøver ikke at vække jer, men han kan bare lægge sig til at sove.

LÆS OGSÅ: Hvordan lærer vi børnene at sove alene?

Hvis han bliver mere rolig ved at fortælle jer, at han er kommet ind til jer, må han godt lige vække én af jer og fortælle det. Det hjælper ham, at I fortæller ham, hvordan I gerne vil have det om natten. Fortæl, at I gerne vil have, at han sover i sin egen seng, men at han gerne må komme ind til jer, hvis han er bange eller føler sig alene.

Han behøver ikke at kalde på jer, men kan bare selv gå ind til jer. I vil nemlig gerne sove. Måske kan dette være løsningen i en periode. Senere har I måske overskud til næste step, hvor han skal blive i sin egen seng, når han vågner. Her kan løsningen være, at du sætter dig på sengekanten og hører på, hvad der vækkede ham.

LÆS OGSÅ: Børn i sengen – ja/nej?

Trøst, anerkend og berolig ham og hold samtidig fast i, at han skal sove i sin egen seng. En mellemstation kan være, at du lægger dig på en madras på hans værelse i en periode. Det kræver lidt konsekventhed og kærlighed fra jeres side at få det til at lykkes.

Jeg håber, at jeg har givet dig noget at arbejde videre med og ønsker dig held og lykke med projektet.

De bedste hilsner

Jane Lyngs

Sundhedsplejerske

Stil et spørgsmål til Jane Lyngs, Sundhedsplejerske, i brevkassen

Se alle Jane Lyngss brevkasse besvarelser