Sådan får du dit barn til at ligge på maven!

24. juli 2014

Hej Jane

Min søn er næsten fire måneder, og han ville ikke rigtig ligge på maven selv. Han ligger højst to minutter af gangen, og så bliver han ked af det.
Er der noget, jeg kan gøre, for at det bliver bedre for ham?

Jeg har prøvet at ligge foran han, have legetøj ved ham og et spejl, men han er bare ikke glad for at ligge på maven selv.
Han kan godt ligge oppe ved mig på maven på min mave.

Mvh. Vivi


Svar

Kære Vivi

Hvor er det godt at læse, at din dreng gerne vil ligge på maven og løfte hovedet, når han ligger på maven af dig. Det viser nemlig, at han faktisk godt kan. Nogle børn kan have svært ved at løfte hovedet, hvis de er fastlåste i nakken. Disse børn bør tilses af lægen.

Det er klart, at din dreng gerne vil ligge på maven af dig. Her har han godt selskab af dig og føler sig tryg, og han har dit dejlige ansigt at kigge på :o) Men selvfølgelig skal han lære, at det er helt i orden at ligge alene på maven, og det skal du hjælpe ham med.

Jeg synes, at du gør alt det rigtige, og det skal du bare gør noget mere af. Når han skal sove, skal du altid lægge ham på ryggen ellers skal du,hver gang du lægge ham fra dig, lægge ham på maven. Når han begynder at brokke sig, siger du til ham, at du kan høre, at han arbejder flot, og først når han bliver rigtig ked af det, triller du ham om på ryggen.

De fleste børn synes, at det er dejligt at bevæge sig. De ruller, kravler og går af sig selv og udvikler sig fra den ene dag til den anden. Men en del børn har brug for lidt hjælp.

Derfor er det vigtigt, at det lille barn ligger på maven:

 • Det styrker barnets muskler i nakken og ryggen. 
 • Børn, der ligger på maven, lærer hurtigere at rulle, krybe og kravle. 
 • Du får et mere tilfreds barn, fordi det lærer at kunne flytte sig selv hen til spændene legetøj. 
 • Barnets hovedfacon bliver mere rund, da der ikke er noget, der trykker på det, når det ligger på maven. 

Hvorfor nogle babyer ikke vil ligge på maven

Når babyer, ikke kan lide at ligge på maven, kan det handle om, at de ikke har øvet sig så meget, fordi de mest er blevet lagt på ryggen. Der er også nogle babyer, der ikke så glade for bevægelse, fordi deres mor har været nødt til at ligge ned en del af tiden i graviditeten. Babyen er på den måde ikke blevet vænnet til så meget bevægelse, mens den lå i mors mave. Under alle omstændigheder har babyer, der ikke vil ligge på maven, brug for hjælp til at styrke deres motorik.

Du kan lære ham, at blive glad for bevægelse
Jeg vil give dig nogle råd til, hvordan du kan styrke din babys motorik. Hvis du gør disse ting mange gange hver dag, vil din dreng efterhånden blive mere glad for at bevæge sig og blive stærkere i ryggen, og så vil han pludselig rigtig gerne ligge på maven.

Sådan styrker du babys motorik

 • Læg barnet ofte på maven. Det vil sige hver gang, du lægger barnet fra dig, hvor det ikke skal sove. 
 • Vend barnet en tur om på maven, når du pusler det. 
 • Vær nede på gulvet sammen med barnet. 
 • Læg dig foran barnet, så barnet kan se dit ansigt, når det ligger på maven. 
 • Find noget spændende, barnet kan kigge på. 
 • Hjælp barnet ved at skubbe barnets albuer ind under barnets skulder. På den måde kommer hovedet højere op, når det ligger på maven. 
 • Læg din hånd på barnets numse, så det ikke er numsen, men hovedet der løftes op. 
 • Læg barnet på maven med armene ud over en ammepude. 
 • Opfordre barnet til at bevæge sig ved for eksempel at vise barnet, hvordan det kan rulle, ved at du puffer til det. 
 • Løft barnet op i luften og sænk det ned igen, så barnet mærker, at det kildrer i maven. 
 • Giv barnet små svingture. 
 • Lav rulle og trille lege med dit barn – begge veje. 
 • Når barnet kan holde hovedet selv, kan du lave kolbøtter med dit barn – hold barnet om taljen med ryggen ind mod dig. Bøj dig fremad/nedad med barnet og vend barnet rundt. Læg barnet på ryggen mellem dine ben. 
 • Læg barnet på maven på en stor bold og tril det frem og tilbage.

Til videre læsning
Jeg kan anbefale bogen ”Leg der styrker motorikken. 0 – 3 år” af Vibeke Winter, fysioterapeut. Hun vejleder forældre til børn, der ikke vil lige på maven, sådan her:

”Hver gang du har haft barnet oppe hos dig, lægger du det ned på maven. Lad barnet ligge til det begynder at pibe. Læg dig så ned til barnet og underhold til barnet græder. Vend da barnet om og lad det ligge på ryggen, leg med barnet til det igen er ok. Vend så barnet om på maven igen og gentag. Efter 3. gang tager du barnet op. I holder nu en pause på en ½ time, før I starter forfra. Husk barnet skal ikke græde. De første par dage er krævende, du bruger meget tid nede på gulvet. Efter 3 – 4 dage begynder barnet at kunne ligge længere tid på maven, og efter 14 dage, og måske før, ligger barnet på maven og leger.”
Du kan prøve at følge hendes vejledning.

Jeg ønsker dig held og lykke med din søn og håber, at dette kan hjælpe dig.

Hvis din dreng fortsætter med ikke at ville lægge på maven alene, synes jeg, at du skal kontakte din egen sundhedsplejerske. Hun kan hjælpe med at vurdere din drengs udvikling, og om der er brug for en særlig indsats.

De bedste hilsner Jane Lyngs, sundhedsplejerske

Stil et spørgsmål til Jane Lyngs i brevkassen

Se alle Jane Lyngss brevkasse besvarelser

Besvaret 24.07.2014