Rød og irriteret forneden – skal hun undersøges?

31. oktober 2011

Kære Morten

Mit barnebarn på 8 år, som jeg ofte ser, klager tit over, at hun har ondt, For eksempel siger hun, at det gør ondt, når hun tisser, og at det svider, når hun er i bad. Vi kan se, at hun er meget rød på hendes skamlæber, og hun klager også over, at det klør og gør ondt i numsen.

Jeg har bedt faderen gå til læge med hende, og han siger, at de har været af sted. Men mit barnebarn fortæller efterfølgende, at de ikke har været til lægen, fordi faderen siger, at han ikke gider.

Jeg ved snart ikke, hvad vi skal gøre. Hun lugter også meget, og hendes trusser er meget beskidte, når hun kommer. Hun siger selv, at hun kun er i bad om mandagen.

Har du et bud på noget, eller er jeg nødt til i smug at få min læge til at se på hende (hvis man overhovedet kan det)?

Med venlig hilsen
En meget bekymret bedstemor


Svar

Kære Bedstemor

JA! Se endelig at få dit barnebarn til lægen!
Det er vigtigt, at hun bliver undersøgt, så årsagen til hendes problem kan blive klarlagt. Og jo hurtigere, desto bedre.

Som læge tænker jeg på tre forskellige scenarier, der kan være mulige årsager:

1) En urinvejsinfektion
En umiddelbar tanke kunne være tilbagevendende urinvejsinfektion, som vil kunne forklare hendes svie ved vandladning, samt ildelugtende trusser. Det vil også kunne give rødme og irriteret hud omkring hendes kønsdele.

2) En svampeinfektion
Den røde, irriterede hud får mig dog til at tænke på en svampeinfektion som alternativ. Både urinvejsinfektion og svamp er tilstande, der lader sig behandle relativt nemt, men det skal også overvejes, om der skal laves yderligere udredning af f.eks. urinvejene. Det vil man skulle, hvis et barn har tilbagevendende problemer med urinvejsinfektion.

Helt banalt kan der jo også i bund og grund være tale om dårlig hygiejne, hvad pigen jo også selv lægger op til i hendes forklaring.

3) Bekymring omkring overgreb
Når et barn i denne alder fremviser disse problemer, må man sikre sig, at der er en rationel forklaring på hendes symptomer, og at der ikke i værste fald kan være tale om overgreb mod pigen. Netop af den årsag mener jeg, at du bør snakke åbent med forældrene om det. Hun bør helt bestemt blive undersøgt af lægen, og det er vigtigt, at enten du eller forældrene tager hende derhen.

En læge vil efter undersøgelsen kunne tage stilling til, om det er punkt 1, 2 eller 3, der er årsagen, samt om der skal laves supplerende undersøgelser. Du kan jo eventuelt printe dette brevkassesvar ud og give til lægen.

Venlig Hilsen
Morten Svenning Nielsen,
Speciallæge i Almen Medicin.

Stil et spørgsmål til Morten Svenning Nielsen, Læge, i brevkassen

Se alle Morten Svenning Nielsens brevkasse besvarelser 

Besvaret 31.10.2011