Råd og støtte omkring deleordning

Hej Gitte

Jeg er mor til en pige på 6 år.

Det er 2,5 år siden hendes far og jeg gik fra hinanden, og vi har desværre ikke et godt samarbejde. Vi kører en 7/7-ordning.

Hverdagen rummer mange bekymringer og tanker, som jeg selv går med. Kender du et forum, hvor der er andre mødre som mig, som kan dele tanker og indhold med hinanden? Jeg leder efter noget, og hvad præcist ved jeg ikke – andre mødre at snakke med andre, som er i samme båd.

Håber du kan hjælpe!

Med venlig hilsen

C


Svar

Hej C

Tak for din mail. Mange skilsmisseforældre vil kunne nikke genkendende til, at det kan være udfordrende at have et godt samarbejde om børn efter et brud. Der kan være mange følelser i klemme, men vi ved, at noget af det allervigtigste for skilsmissebørns trivsel er, at forældrene har et godt samarbejde. Når din datter bor halvdelen af tiden hos dig og halvdelen af tiden hos sin far, er det for eksempel vigtigt, at overgangen fra det ene hjem til andet ikke føles som en krigszone. Derfor er det vigtigt, at I taler pænt til hinanden – og ikke mindst om hinanden.

Det skaber en utrolig loyalitetskonflikt inde i et barn, hvis en eller begge forældre eller andre i familien taler grimt om den anden. Hvis der er meget vrede, frustration og skuffelse mellem jer, vil jeg opfordre jer til sammen at finde ud af, hvordan I skaber et bedre samarbejde – for jeres datters skyld. Hvis I ikke kan blive enige om det, vil jeg anbefale, at du kigger på, hvad du kan gøre.

 

Dels handler det om at kommunikere på en konfliktnedtrappende måde, dels handler det om at bearbejde egne følelser.

 

Lad os starte med det sidste først. Du skriver, at du går rundt med en del tanker og bekymringer alene. Det ligger dybt i os mennesker, at vi fortæller historier og fortolker på egne og andres motiver. Det kan derfor ofte være en god hjælp at skrive vores historier ned – fx det vi er vrede over. Skriv alt det ned, der irriterer dig, gør dig bange, rasende og fortvivlet. Læs dernæst det hele igennem og adskil historie og fakta. Fx ville det være et faktum, hvis du var sammen med din datter på hendes fødselsdag eller ej. Men der kan være en helt fortælling omkring, hvorfor du måske ikke var det – eller hvorfor hendes far ikke var. Fakta er det, alle mennesker kan blive enige om ved at kigge på en begivenhed, det vi kan se med det blotte øje. Historien er det, vi får begivenhederne til at betyde. Når vi adskiller de to fra hinanden, kan vi se lidt klarere.

 

I forhold til kommunikation, så kan vi trappe konflikter op eller ned. Hvis vi har en konflikt og har følelser i klemme, vil hjernens alarmsystem typisk blive aktiveret. Så kan vi finde på at gå til angreb eller flygte (fight or flight). Når vi angriber med ord, bevæger vi os over på den anden parts banehalvdel og siger ”DU er sådan og sådan” eller ”DU gør …”. Så vil modparten på sin side typisk også reagere ved enten angreb eller flugt. Enten kommer man op og skændes – beskyldningerne flyver gennem luften, eller måske ignorerer man og går væk fra situationen. Intet af det løser konflikten. For at løse en konflikt, skal du og I villige til virkelig at lytte til hinanden. Det kan være svært at gøre alene, hvis man ikke længere har tillid til hinanden – og derfor kan det være nødvendigt med en tredjepart. På www.familieudvikling.dk kan du læse mere om, hvilke muligheder der er for at få hjælp til et bedre samarbejde. På https://bornsvilkar.dk/fokus/skilsmisse/skilsmisse kan du også finde inspiration til, hvad du og I kan gøre.

 

I forhold til fora, så vil jeg varmt anbefale dig www.delebarn.dk . Her kan du både få rådgivning, læse artikler – og vigtigst måske; finde andre forældre at sparre med.

 

Jeg ønsker jer held og lykke med forældresamarbejdet.

 

Besvaret 23.05.2017