Råd til bedsteforældre: Sådan hjælper I bedst!

14. marts 2014

Hej,
Jeg er mormor til to dejlige drenge: En på 1år 6 måneder, og en der er 14dage. De har nogle dejlige forældre, som gør alt, hvad de kan.

Storebror vil ikke høre efter
Jeg oplever, at der er en rutine i deres hverdag, men ham på 1år 6 måneder vil ikke høre efter. Han griner af dem, når de siger nej til ham. De prøver også at flytte fokus, så han for eksempel ikke trykker på knappen på fjernsynet. Der går ikke lang tid, så gør han det igen og igen.

Han er meget lærenem, og han er ikke bange for noget. Han elsker at lege vildt, danse hoppe og så videre, men han kan også sidde stille, hvis der er en hos ham.
Han sover ikke igennem om natten. Han var også sådan, inden de fik ham, der er 14dage.

Læs også: 8 gode råd til at skælde mindre ud

Udkørte forældre
Hans forældre er kørt træt. Hans mor er ikke helt på toppen endnu efter fødslen, og hans far er begyndt at arbejde igen. Han går i vuggestue fra kl. 7 til kl. 14.30.
Min mand og jeg tager ham, når de vil have det. Han hører heller ikke altid efter, hvad vi siger. Vi prøver at opdrage ham på samme måde som hans forældre. Jeg oplever ikke, at han bliver glemt.

Læs også: Kroppen efter en fødsel

Jeg kan ikke holde ud, at min datter er så ked af det. Hun synes, at hun er en dårlig mor, men det er hun virkelig ikke. Hun lever for hendes børn.
Jeg håber, at du kan hjælpe os.

Kærlig hilsen
Mormor


Svar

Kære mormor

Tillykke med dine to børnebørn. Jeg fornemmer, at du er glad for og stolt af din datter og svigersøn som forældre, og at du bakker dem op i deres forældreskab. Det er dejligt at læse.

Læs også: En lille ny i familien

Det er hårdt arbejde at være forældre til to så små børn med forskellige behov. Storebror på 1 år og 6 måneder er i fuld gang med at undersøge verden og afprøve, hvordan man skal opføre sig. Han lærer ikke af sine erfaringer lige med det samme, men skal afprøve tingene mange gange, før han forstår, hvad der forventes af ham. Han begynder at udvikle selvstændighed. Han vil mere end han kan, hvilket kan medføre store følelsesmæssige udsving – der er ikke så langt mellem latter og gråd. Forældrene hjælper ham blandt andet med at tackle disse situationer ved at aflede ham, når han gør noget, som de ikke vil have. Det er godt, at du bakker forældrene op i det, og at du i øvrigt støtter op om den opdragelse, som de unge forældre ønsker at praktisere.
Du kan blive klogere på, hvad der sker med dit største barnebarn, ved at læse denne artikel om selvstændighedsalderen.

Jeg kan godt forstå, at det er hårdt for dig at se på, at din datter er ked af det og er udkørt.

Tilbyd praktisk hjælp
Jeg tænker, at det allerbedste, du og din mand kan gøre for at hjælpe de unge forældre, er at tilbyde praktisk hjælp:

Tilbyd for eksempel

 • at svinge støvsugeren,
 • at købe ind
 • at ordne noget vasketøj
 • at komme med aftensmad
 • at fylde deres fryser med boller og færdigretter
 • at have storebror hos jer med overnatning
 • at hente storebror en bestemt ugedag i dagplejen og have ham hos jer et par timer om eftermiddagen
 • …og så videre

 Det kan være svært at bede om hjælp 
De fleste småbørns forældre synes, at man bør kunne klare sig selv. Din datter har brug for praktisk hjælp, så hun på den måde får mere overskud til at tage sig af sine to børn og af sig selv. Når presset på hende letter, vil din datters tro på sig selv vokse, hun vil se, at hun kan klare rollen som mor til to små børn, og hendes selvtillid vil øges. Så mit bedste råd er at tilbyde så meget praktisk hjælp, som du synes, at du og din mand kan overskue.

Anerkend din datter
Når din datter bliver usikker på, om hun er en god nok mor, så har hun brug for dig. Når jeg læser dit brev, lyder det som om, at du er en rigtig god støtte for din datter, og at du sikkert allerede gør meget af det, jeg kommer med af gode råd her:

 • Fortæl hende, at du synes, at hun er en god mor, og at du er stolt af hende som forælder.
 • Fortæl, at du er stolt af dine børnebørn.
 • Fortæl hende, at du godt ved, at det er en hård periode for hende lige nu, og at I er der til at støtte hende og bakke hende op.
 • Vis hende, at det er i orden at være ked af det, og at du godt kan rumme, at se hende græde.
 • Kom kun med gode råd, når hun beder om dem, da nybagte mødre nemt kan opfatte gode råd som kritik.
 • Fortæl hende, hvad det er du synes, at hun gør godt. For eksempel, at du kan se, at de gode rutiner hun skaber for storebror i hverdagen, er godt for ham.

 Mange forældre stiller alt for store krav til sig selv og synes, at de skal leve op til alles forventninger. Jeg er sikker på, at din datter vil komme til at slappe lidt mere af og klare den hårde tid med søvnløse nætter bedre, når hun mærker din opbakning og anerkendelse.

De bedste hilsner
Jane Lyngs
Sundhedsplejerske

Stil et spørgsmål til Sundhedsplejerske, Jane Lyngs, i brevkassen
Se alle Jane Lyngs brevkassebesvarelser  

Vil du også have et svar fra sundhedsplejersken? Bliv PLUS-medlem, få adgang til hendes debat og stil alle de spørgsmål, du har lyst til!

 

Besvaret 14.03.2014