Må jeg ryge E-cigaretter under graviditeten?

Spørgsmål

Må jeg ryge E-cigaretter, når jeg prøver at blive gravid?


Svar

Det er et vældig aktuelt og godt spørgsmål, du har stillet. Desværre er der ikke noget klart svar på det, da e-cigaretter er en nyere opfindelse, og der derfor ikke findes undersøgelser, der har studeret emnet endnu. Dog anbefaler Sundhedsstyrelsen generelt ikke brugen af E-cigaretter, og særligt gravide og ammende kvinder frarådes at ryge E-cigaretter. 

E-cigaret med nikotin og chancen for at blive gravid

E-cigaretter med nikotin kan på grund af nikotinen påvirke blodkarrene i livmoderen, så det befrugtede æg har sværere ved at sætte sig fast. Så hvis du bruger dem med nikotin, så kan det altså have en negativ påvirkning på jeres chancer for at opnå graviditet.

E-cigaret uden nikotin og chancen for at blive gravid


De indholdsstoffer, der er i væsken i e-cigaretter uden nikotin, er nogle, vi kender fra fødevareindustrien og andre er tilsætningsstoffer i medicin. Se mere hos Netdoktor

Men om de kan påvirke din fertilitet, er ikke helt til at gennemskue. Min fornuft siger mig, at det ikke har den store betydning, så længe der ikke er nikotin i væsken. Andre forhold som livsstil, kost, vægt, alder og din partners sædkvalitet har nok større indvirkning på jeres chancer for at blive gravide.

Sundhedsstyrelsen fraråder gravide at ryge E-cigaretter

Når det så er sagt, så ville jeg nok lade tvivlen komme barnet til gode, enten ved at stoppe med e-cigaretterne nu, inden du er blevet gravid, eller når du på et tidspunkt er blevet gravid. Sundhedsstyrelsen har senest været ude at fraråde brugen af E-cigaretter generelt, og særligt gravide og ammende frarådes det. Samtidig slår de fast, at E-cigaretter ikke bør bruges som rygestopmiddel, men i stedet benytte kvalitetsikret rygestoprådgivning sammen med godkendt rygestopmedicin.  

Tilbage til ‘Må jeg?

Originaltekst af jordemoder Camilla Härtel, Opdateret af Camilla Härtel, 11. december 2018. Opdateret af Redaktionen, 13. september 2019 på baggrund af Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger  
 
Opdateret 13.09.2019