Parforhold: Hvornår må man give op?

Spørgsmål

Hej Gitte

Jeg ønsker et råd til hvornår ‘nok er nok’, da jeg er totalt forvirret og i vildrede. 

Den vildeste forelskelse

Min kæreste og jeg har kendt hinanden i 2 år, det var den vildeste forelskelse. Det gik nemt med at lære hans dejlige 2 årige datter at kende, og jeg fik et fint forhold til moren. 

Efter et halvt år flyttede vi sammen, hvor jeg begyndte at se nogle negative træk i forhold til de praktiske opgaver, som oftest havnede hos mig, ansvar for hans datter, som jeg tog mig mere og mere af, og hans økonomiske sans, fogeden stod en dag uden for døren. 

Økonomien blev han presset til at se i øjnene, men han har stadig børnebidrag han ikke betaler, og som hober sig op i en gæld, og jeg kan ikke få ham til at se det i øjnene. Efter et halvt år, hvor han undskyldte med et lavt underskud i perioden, blev vi enige om at få et barn, da jeg i forvejen følte mig som mor ‘på halvtid’ og vi begge havde lyst til at skabe en samlet familie. Jeg var endnu smaskforelsket i ham, og han lovede at han ville tage hånd om de forskellige problemer. 

Sygemeldt og alene 

Jeg blev lynhurtigt gravid, og fik en blødning under graviditeten, som gjorde, at jeg ikke måtte løfte i to måneder og var sygemeldt. Han hjalp mig ikke med praktiske ting og støttede mig ikke. 

Jeg tog mig af hans datter, så han kunne komme ud og ‘få luft’, da han havde brug for alenetid. I sjette måned blev det for meget for mig. Han skulle altid ned og ryge efter maden og blev væk i 1/2-1 time, og jeg sad med en kæmpevom og et overtræt barn, som ville puttes af sin far. Jeg blev træt af, at han altid skulle på et eller andet loppemarked, hvor han ville have mig med, men at jeg mest var med som barnepige. 

Han lovede at ændre sig

Vi var tæt på at gå fra hinanden, men han lovede at starte til psykolog, og vi begyndte sammen til parterapeut. Nogle ting blev bedre, og vi gjorde os meget umage for at undgå konflikter. I en kort periode tog han sig gevaldigt sammen, og jeg begyndte at glæde mig til, at vores dreng skulle komme. Fødslen gik fint, og vi fik jordens dejligste dreng, som storesøsteren er helt vild med. 

Men han er tilbage til ikke at have noget overskud og til ikke at hjælpe til, og han kan ikke forstå, hvorfor jeg ikke bare selv gør tingene. Han vil gerne meget ud, og prioritere i høj grad sig selv, mens jeg sidder med vores lille dreng alene.

Jeg flytter fra ham en måneds tid

Jeg har nu fortalt ham, at jeg flytter en måneds tid, så vi kan tænke hver for sig, fordi hverdagen er så fyldt med konflikter, at det forpester miljøet for de to børn, og jeg ikke kan holde ud at være her mere.

 Han føler, at jeg konstant er sur og hakker på ham, men jeg ved ikke, hvordan jeg skal forklare ham, at jeg har brug for, at han tager ansvar. 

Han synes, jeg er sippet, og jeg har prøvet at få ham til at forstå mit perspektiv, ved at forklare ham, at det gør mig ked af det, at stå med det hele selv, og at jeg ikke kan magte det. 

For det meste virker det som den bedste løsning for mig at få mit eget, koncentrere mig om min dreng og bevare en god relation til hans far – i stedet for at blive og have to børn + en mand som forventer at blive serviceret og kræver forståelse for hans enorme behov for alenetid. 

Jeg ved ikke, hvordan jeg kan trænge igennem til ham, så nu prøver jeg at give ham noget plads. Hvis han i bund og grund ikke kan se problemet, kan jeg jo ikke gøre mere. 

Hvornår må man give op?

Det jeg er så sindssygt meget i tvivl om er, hvornår har man prøvet nok? Hvornår må man gerne ‘give op’ og sige ‘jeg vil ikke gå mere på kompromis’? Jeg ved, at et familieliv kan være hårdt, og det er jeg indstillet på. 

Men jeg kan ikke klare den her ensomhed i familien, og jeg kan ikke klare at være ulykkelig over at føle mig forkert og ‘krævende’, når jeg bare vil have, at han tager del i vores liv. 

Jeg håber du kan hjælpe mig, jeg ved ikke hvordan jeg og vi kommer videre herfra.

Mvh. Lotte


Svar

Kære Lotte

Tak for din mail. Jeg har tænkt meget over, hvad jeg skulle svare dig. Hvis jeg har forstået dit spørgsmål ret, så søger du lidt sparring på, hvornår det er ok at forlade sin partner og hvornår man har prøvet nok på at redde familien.

Dybest set er det jo sådan set kun dig, der kan svare på det. Der findes desværre ingen universelle regler for sådan noget. Jeg vil alligevel dele nogle af de tanker, som jeg får, når jeg læser dit brev. 

Når vi går på kompromis med os selv

Det lyder til, at du fra begyndelsen har påtaget dig en rolle som den servicerende både over for din kæreste og for hans barn. I starten har det måske fungeret okay, fordi du på den måde har fundet en plads i jeres lille familie. Men det lyder som om, at prisen har været for høj, og at du er gået på kompromis med dig selv. Når vi gør det, så kommer vi længere og længere væk fra os selv.

Jeg tænker, at det måske er det, du mærker – og at du ikke længere vil gå på kompromis med dig selv? Hvis det er rigtigt, så hjælper det ikke at blive ved med at gå på kompromis ved at for eksempel at servicere og gøre alt ting selv. Der er stor risiko for, at du bare ender som en martyr, der bebrejder din kæreste, at det gik galt. Det handler derimod om at finde ud af, om I kan være et parforhold sammen, hvor der er plads til jer begge to. 

Du kan kun ændre dig selv

Umiddelbart så tænker jeg, at det kræver, at I begge begynder at tage ansvar for både egne og fælles behov. Det lyder som om, at du er længere i den proces end din kæreste, men alle historier har jo som bekendt to sider. Men som det lyder på dit brev, så har du brug for en mand, der tager ansvar og vokser med opgaven. Du kan ikke få ham til at gøre det. Han skal også ville det selv.

Den eneste du kan ændre på er dig selv, og det lyder som om, at du allerede er i gang med, at finde ud af hvem du er, hvad du har brug for og hvad du vil og ikke vil være med. Jeg tror, at hvis du tager dig tid til at undersøge det nysgerrigt og være åben overfor, at der kan komme gamle overbevisninger op, så vil du også finde ud af, hvornår du har givet jeres forhold nok.

Brug det her til at blive klogere på dig selv

Jeg vil råde dig til at læse bogen “Til kærligheden os skiller” af Debbie Ford. Den er fyldt med konkrete øvelser, som du kan have gavn af, hvad enten du vælger at blive eller forlade din kæreste.

Hvis du bruger relationen til din kæreste til at blive klogere på dig selv og jeres forhold, så er jeg overbevist om, at du vil kunne vælge, hvad der er rigtigt for dig og jer – helt nede i din mave. Mit råd er derfor, at du får ryddet op i bebrejdelser, skuffelser og så videre, tager 100% ansvar for din del af forholdet og finder ud af, hvad du kan tage med af indsigt og gaver fra jeres forhold. Så kan du blive, hvis det føles rigtigt og ikke fordi du bør, eller du kan forlade ham med vished om, at du har gjort nok.

Jeg ønsker jer og børnene alt det bedste. 

Bedste hilsner

Gitte Krogsgaard Andersen, familierådgiver

Se mere om Gittes familierådgivning på www.parentcompany.dk 

Besvaret 18.02.2014