Paleo og graviditet

                                                                                                      d. 12. juni 2013

Hej Alette

Jeg har fået foretaget en gastric bypass-operation, og jeg har tabt mig 62,2 kilo. Jeg har ingen komplikationer efter operationen. Blandt andet på grund af min vægt er jeg begyndt at spise efter paleo / stenalderkost. Det vil sige, at jeg ikke spiser sukker, mel, pasta, ris, brød, kager, slik, chips eller lignende.

Alle måltider er skemalagt

– Jeg spiser meget kød – især kylling
– Jeg spiser æg hverdag
– Jeg drikker 3-5 dl minimælk om dagen + en gang imellem lidt ost (men ikke hver dag)
– Jeg spiser i hvertfald 600 gram grøntsager om dagen
– Jeg spiser frugt og bær hver dag
– Jeg spiser cirka 10-15 mandler om dagen (til morgenmad)
– Jeg spiser en gang i mellem mørk chokolade (minimum 70 % – og meget gerne højere) – men kun hvis vi har gæster eller er i byen (det vil måske sige max 50 gram på en uge, tror jeg)
– Jeg drikker godt med vand (kunne dog godt blive bedre til at drikke mere)

Min morgenmad klokken 8-8.30 består af: 1 hårdkogt æg, 1-2 bananer (kommer an på størrelsen) og 10-15 mandler, 1 krus kaffe med 1 dl minimælk.

Mit formiddagsmåltid omkring klokken 11 består af: 1 stort æble + 1 krus kaffe med 1 dl skummetmælk.

Indtil frokost drikker jeg vand (max 1/2 liter).

Frokost klokken cirka 13.30-14 består: af rester fra aftensmaden – som regel 150 – 200 gram grøntsager + kød cirka 200 gram. Til det drikker jeg et glas stort vand.

Så spiser jeg som regel ikke mere før aftensmad klokken cirka 18.00, og den består som regel af: cirka 3-400 gram grøntsager plus kød – kylling, svinekød, oksekød, fisk, eller hvad vi nu finder på. Hertil drikker vi altid vand – måske 1-3 glas af 200 ml.

Aftenkaffe ved cirka 20-tiden: får vi tit en kop enten kaffe eller the med minimælk i. Hertil spiser vi som regel altid 1-2 stykke frugt – max en gang om ugen deler min kæreste og jeg måske en 100 gram plade mørk chokolade på minimum 70%.

Af dette føler jeg mig aldrig desperat sulten, eller som om at jeg mangler noget. Min appetit fejler ingenting – men med en “lille” mave, er der jo stadig begrænsninger på, hvor meget jeg kan spise – i gennemsnittet taber jeg mig 4-5 kg om måneden på dette.

Kan man leve på paleo, mens man er gravid?

Jeg er lige blevet gravid og er nu 4+0 uger henne. Må jeg foresætte med min kostplan, eller skal jeg ændre noget? Må jeg tabe mig, eller er det slut med det? Jeg vejer jo stadig meget – jeg vejer 102,8 kilo og er 178 centimeter høj. Mit blodtryk er fint og normalt, min blodprocent er fin og normal, mit blodsukker er fint og lavt, mit kolesteroltal er 3,8 – og det farlige kolesterol 2,1. Og hvor meget er “normalt” at tage på for en i min vægtklasse? Jeg går meget op i at være sund og følger det, du beder mig om. Jeg har en lille hund, og vi går dagligt 3 x 20 minutter – hver dag!

Gør jeg det rigtige, for jeg vil virkelig gerne gøre det bedste for mit barn og mig selv?

På forhånd tusind tak for hjælpen

Med venlig hilsen

Den kommende mor


Svar

Kære Den kommende mor

Tak for dit gode spørgsmål.

Jeg tager hatten af for dig. Det virker til, at du virkelig har formået at vende dit liv 180 grader efter den operation, du har været igennem. Du skriver, at du spiser efter paleo og spørger, om det er hensigtsmæssigt at følge den måde at spise på både under en graviditet og efter en gastric bypass-operation.

Masser af vitaminer og et tilskud folinsyre
Ud fra hvad du skriver, du spiser, virker det til, at du får alle de vitaminer og mineraler, din krop har brug for. Og når nu du oveni det skriver, at de vitaminmålinger din læge fortager viser, at du ligger over gennemsnit, så er det jo bare så smukt, som det kan blive.

Du får masser af folinsyre af særligt bladgrøntsager, og hvis du oven i købet tager et tilskud i form af for eksempel Gravitamin eller lignende, så skulle alt være i skønneste orden. Derudover lyder det til, at du får protein fra gode kilder såsom fisk, magert kød og lignende, så bliv blot ved med det.

Kontroller din vitaminbalance løbende
Det er dog en god idé at blive ved med at få kontrolleret din vitaminbalance hos lægen løbende. Sådan en gastric bypass-operation gør nemlig, at du ikke længere er lige så god til at optage særligt de såkaldte fedtopløselige vitaminer. Det er de vitaminer, der kræver, at der er fedtstof til stede, for at man kan optage dem fra maden. Det gælder vitaminerne A, D, E, K, men det er jeg sikker på, at du er velinformeret omkring.

Vægttab? Du skal bare tage så lidt på som muligt.
Du er bekymret for, om du må tabe dig under din graviditet, hvilket jeg sagtens kan følge. Mange råder jo til, at man ikke skal gå på slankekur under graviditeten, da der er risiko for, at dit barn dermed ikke får al den næring, det har brug for i livmoderen.

Du har allerede tabt dig rigtig meget, og det betyder, at du er i langt bedre fysisk form, end du ville have været før dit vægttab. Her er det også rigtig godt, at du går mange ture med hunden, da det styrker din muskulatur og kondition. Det i sig selv er jo rigtig godt.

Stadig højt BMI
Du har på nuværende tidspunkt et BMI-tal på 32, hvilket betyder, at du stadig kategoriseres som værende svært overvægtig til trods for de mange kilo, du allerede har tabt. I dit tilfælde vil jeg anbefale, at du forsøger at tage så lidt på som muligt.

Normalen ville være op til 13 graviditetskilo, så jeg vil anbefale dig at holde dig på det niveau eller endda under. Normalt er det jo sådan, at barnet nok skal tage alt det, det har brug for, så hvis du bliver mæt og tilfreds af den mad og de mængder, du spiser nu, så bliv endelig ved med det – og lyt frem for alt til din krop. Det er simpelthen alfa og omega i en graviditet.

Et lille bonus tip…
Dit barn vænner sig til forskellige smagsindtryk allerede i livmoderen. Det er derfor rigtig godt, at du spiser så varieret og med så mange forskellige smagsnuancer, for på den måde har du indflydelse på, hvad dit barn senere vil foretrække at spise.

Kærligst Alette Jarulf, kostvejleder

Stil et spørgsmål til Alette Jarulf i brevkassen

Se alle Alette Jarulfs brevkasse-besvarelser

Besvaret 12.06.2013