Når børn overskrider andres intimzone

Hej Jane

Jeg er papmor til en skøn 12-årig dreng.

Han er velfungerende og dygtig i skolen. Han er sød, rar og har mange venner. Så alt i alt en super social dreng.

Hans udfordring er, at han overskrider folks fysiske grænser, når han taler med dem. Han stiller sig alt for tæt på folk – få centimeter fra deres ansigt. Det gælder både de voksne og de andre børn i hans liv.

Os som kender ham, skubber ham automatisk et skridt baglæns eller træder selv et skridt baglæns, men det kan være ret grænseoverskridende – særligt for andre.

Specielt pigerne i klassen reagerer på det i øjeblikket, de føler sig næsten krænket.

Læreren har påtalt det til seneste skole-hjem samtale.

Han har altid gjort dette. Hvorfor mon han gør det? Jeg kender ikke andre med samme problem.

Vh. Papmor


Svar

Kære papmor

Tak for dit spørgsmål omkring din bonus søn, som har udfordringer i forhold til personlige grænser. Problemet er, at han åbenbart ikke mærker, hvornår han overskrider andres grænser.

Grænser

Du vil gerne have svar på, hvorfor han gør det, og det kan der være flere grunde til.  Måske har han svært ved at mærke sine egne grænser. Grænser handler for eksempel om, hvor tæt man kan lide at være på hinanden, hvem der må røre ved én, eller hvordan man taler til hinanden. Hvis man ikke er opmærksom på hvor ens egne grænser er, kan man komme til at overskride andres grænser.

Personlige grænser er ikke tydelige som for eksempel landegrænser er. Man kan ikke se på hinanden, hvor éns grænser er, og grænserne er forskellig fra person til person. Man skal altså mærke, hvor ens egne grænser er og mærke hvor den andens grænser er, for ikke at overskride dem.

Du skriver, at han er en velfungerende og social dreng, som både er dygtig i skolen og som har mange venner.  Jeg er især glad for at læse, at han har mange venner, da gode sociale relationer er basis for god trivsel. Det skal han gerne fortsætte med at have, og derfor har han brug for hjælp til at aflæse andres reaktion, når han går for tæt på dem samt hjælp til at mærke sine egne personlige grænser.

Piger går i pubertet før drenge

Når man er 12 år, er der udviklingsmæssigt stor forskel på piger og drenge. Pigerne går oftest i pubertet nogle år før drengene, og det kan give problemer i en klasse. Pigerne kan føle, at drengene opfører sig barnlige og reagere på det.

Pigerne i klassen reagerer prompte og tager afstand fra din bonus søn, når de synes, at han går for tæt på dem. Hvis det fortsætter, kan det går ud over hans sociale status og medføre, at han ikke bliver accepteret i klassen.

Der er forskellige grænser for, hvor tæt vi går på forskellige mennesker

Der er forskel på, hvor tæt det føles rart at have et andet menneske på sig afhængig af, hvor godt man kender den anden, og hvilken relation man har til hinanden. For eksempel kan man godt være helt tæt på sine forældre eller sin ægtefælle, hvorimod venner, kollegaer eller andre man ikke kender så godt, skal man have lidt længere ude, for at det føles rart.

Her er et eksempel på afstand til forskellige kategorier af mennesker:

  • Den intimzone: 0 – 0,5 mete
  • Den personlig zone: 0,5 meter – 1,2 meter
  • Den sociale zone: 1,2 meter – 4 meter
  • Den offentlige zone: over 4 meter

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvor stor eller lille ens intimzone er. Det er godt at vide, hvor den er, så man kan reagere på den.

At mærke sin egen grænse

En måde at lære at mærke sin grænse på er at lege denne leg:

Man står med en afstand på 4 meter. Den ene bliver stående, og den anden går lige så stille frem mod den anden – man mærker efter, om eller hvornår det føles ubehageligt. Man kan prøve med både én man kender rigtig godt og med én, som man kender knap så godt. Mærk efter om der er forskel på, hvor tæt de kan gå, før det føles ubehageligt.

I kan lege legen derhjemme, og det er en oplagt øvelse at lave i skolen som en del af pubertetsundervisningen.

I kan også prøve at massere hinanden og snakke om, hvor der føles godt og mindre godt, at blive masseret henne. Måske føles det rigtig godt på ryggen, men knap så godt på benene.

Jeg synes, at du og din mand skal tage en snak med drengen om personlige grænser. Italesæt i situationen, når han overskrider jeres grænser. I kan for eksempel sige: ”Uh, nu kom du for tæt på, så jeg får lyst til at gå et skridt tilbage”. På den måde kan han lære, hvornår han går for tæt på og få hjælp til at aflæse det i andre situationer. Han har brug for at blive guidet i, hvad han kan gøre i stedet for at gå helt tæt på mennesker, når han taler med dem – tag ham med på råd og prøv sammen med ham at komme med ideer, som han kan bruge som alternativ. Han skal øve sig i at se, hvordan andre reagerer, når han går for tæt på dem. Hvordan ser de ud i øjnene, hvordan er deres kropssprog og mimik? 

Hold fokus på, at han er en dejlig og glad dreng. Det er ikke ham, der er problemet, men problemet er overskridelse af personlige grænser og at mærke egne personlige grænser.

Ved at italesætte et problem som skolen har gjort, og give det opmærksomhed, viser, at man er godt i gang med at løse problemet, hvilket jeg tænker og håber også er tilfældet med din bonus søn.

De bedste hilsner

Jane

Besvaret 15.12.2017