Din søgning gav:

 

Min dreng vågner meget tidligt. Hvad gør jeg?

Spørgsmål

Hvor lang er en nat uden mad?
Jeg har en søn på 3½ måned, som generelt sover rigtig godt om natten. Siden han var cirka en måned gammel, kunne han sove seks til syv timer i stræk om natten, så det har jo været ren luksus for os. De sidste 14 dage har hans søvnmønster ændret sig, så han vågner oftere om natten.

Jeg kan forstå på de andre svar, du har givet, at det er meget typisk for alderen på grund af alderen og de drømme, der kommer. Men når du skriver, at et barn på fire måneder kan klare sig uden mad om natten, hvor længe er det så?

Kan vi rykke hans vågnetid?
 Min søn kommer i seng, når han er træt - typisk omkring klokken 20.00. Det går problemfrit med at putte ham. I lang tid har hans rytme så været, at han sov til mellem tre og fem om morgenen, hvor han blev ammet og så sov videre et par timer til cirka halv syv.

Nu er han begyndt at vågne klokken fem om morgenen og vil IKKE sove mere. Han er vågen og klar til at lege. Jeg ved at det i sig selv er flot, at han sover så længe i træk, men kan man gøre noget for at "rykke" hans vågnetid, da klokken fem er meget tidligt om morgenen i min verden. Det gør ingen forskel, om han kommer senere i seng om aftenen, det har vi prøvet, men så bliver han bare overtræt.

Svar

En nat er seks timer
Det er et rigtig godt spørgsmål, du stiller. For nattens længde er jo meget forskellig fra menneske til menneske. Men nattens længde for et lille barn er normalt 6 timer, som de kan klare sig uden nattemåltider. Efter fire-måneders-alderen skal man især være opmærksom på at adskille mad og søvn. Det vil sige, at barnet ikke længere skal falde i søvn ved brystet eller i forbindelse med mad. På det tidspunkt vil det normalt blive lettere for forældrene at tolke barnets signaler og behov rigtigt. Netop så der ikke opstår tvivl om, hvorvidt barnet vågner på grund af sult eller af drømme.

Svært at rykke på søvnrytme
Du kan godt gøre et forsøg på at rykke hans vågnetid, men jeg må bedrøve dig med, at der ikke er de helt store chancer for virkelig succes.

Du kan eventuelt forsøge at vække ham, inden du selv går i seng og tilbyde ham brystet og så håbe på, at han gider det, og i øvrigt gider sove lidt længere om morgenen. Men når klokken er fem, har han jo sovet ni timer, og så er han nok klar til at tage hul på dagen. Med spædbørn og småbørn i huset får de fleste familier rykket gevaldigt på deres sovetider, men jeg vil give dig ret i, at klokken fem føles meget tidligt - især her om vinteren.

Han er formentlig for ung til at ligge i sengen og underholde sig selv lidt, men du kan jo forsøge at give ham lidt at kigge på i sengen. Noget som han på ingen måde kan komme til skade med. Men jeg vil forvente, at han skal være ældre, for at kunne have succes med dette.

Du kan eventuelt stå op med ham klokken fem og have lidt hyggelig morgenstund, og når han så er sovetræt igen, så går du med i seng igen. Det kan være både klokken syv eller otte, og så kan I tage jer en time eller to mere. Det har reddet manges dage og fået familier til at hænge bedre sammen. Det handler virkelig om at være kreativ, se mulighederne og indrette sig, så hele familien trives bedst muligt.

De bedste hilsner fra
Anne Brødsgaard,
sundhedsplejerske


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
18/4Sommerdrinks uden sprut - Mine tips :-)Ordet er frit
16/4Gravid og problemer i parforholdet Ordet er frit
15/4Fotoprint af ungerneLivet med børn
8/4Søger mor til pigen der vil være en drengLivet med børn
6/4Hvilken ammepude er god?Livet med børn
6/4Min mave 19+4Graviditet
3/4Børn og egen nøgleLivet med børn
2/4Gravid 4+5Graviditet
26/3Har I nogen erfaringer med juniorsenge?Livet med børn
24/3Lade andre holde ens barnLivet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Foto: iStock.com
Min 9-årige datter er morsyg
Sundhedsplejerske Jeg har en datter på 9 år, som er morsyg og har været det en del tid. ...
Foto: iStock.com
Min datter leger med sin egen afføring
Sundhedsplejerske HejJeg er far til en datter på 2 år, som har fundet ud af, at hun kan ...
Foto: iStock.com
Leger jeg for vildt med min lille datter?
Sundhedsplejerske Jeg har en SKØN datter, der er 4,5 måned. Hun trives, vejer 8 kg og er...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Kan man skade barnet ved sammenbøjning
  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!

Annonce