Min dreng sutter og savler på alt

Kære Jane

Min søn på 6 år har fået for vane at sutte og savle på rigtig mange ting. Det begyndte, da han startede i skole. Lige så snart jeg forsøger at fjerne hans hånd, ryger den hurtigt ind i munden igen, når jeg vender ryggen til. Det er ikke kun, når han sutter på ting, at han savler, men også når han taler. Det er, som om han glemmer at synke. Hvordan kan jeg hjælpe ham? Det virker ikke rigtig at bede ham om at lade være. På hans forrige skole kom der lidt drillerier ud af det, så vil virkelig gerne hjælpe ham af med det. Han er en følsom fyr og lidt af en ‘tryghedsnarkoman’.

De bedste hilsener

S


Svar

Kære S

Tak for dit spørgsmål om din søn, som er begyndt at sutte på ting og savle meget. Jeg kan godt forstå, at du er bekymret for din dreng. Det er ikke normal adfærd for en 6 årig dreng at sutte på ting og savle meget, og det er synd for ham, hvis han bliver drillet med det.

Polypper og stramt tungebånd

Jeg synes altid, at børn først skal undersøges for, om der er en fysisk årsag til et problem. Mange børn savler, fordi de har svært ved at synke, eller det gør ondt at synke. Det kan blandt andet være på grund af for store polypper. Børn med store polypper snorker ofte også meget. Snorker din dreng? Hvis du ikke allerede har fået ham undersøgt hos en øre-næse-halslæge, synes jeg, at du skal bestille en tid. Du behøver ikke en henvisning fra egen læge for at få en tid. Øre-næse-hals-lægen vil også kunne se om hans tungebånd er for kort. Den vil være hjerteformet, når han rækker tunge. Hvis det er tilfældet, vil han have svært ved at samle spyttet op, og det vil også kunne påvirke hans sproglige udvikling. Har din søn også sproglige udfordringer?

Regression

Hans adfærd kan måske skyldes, at han er gået tilbage i udvikling. Du skriver, at han har skiftet skole – er der sket andre ting såsom skilsmisse, dødsfald eller svær sygdom i den nære familie eller andet, der kan have gjort hans verden utryg? Børn vil typisk gå tilbage i udvikling, hvis udfordringerne i en periode er blevet for store, eller der er sket store pludselige ændringer i deres hverdag.

Du beskriver din søn som en lille følsom tryghedsnarkoman. Måske er det en trøste-strategi at sutte på ting. Du kan hjælpe ham med at finde andre trøste-strategier, når hans verden bliver utryg. Han kan fx have en lille blød formbar bold i lommen eller på bordet i skolen, som han kan nulre med, når han får lyst til at putte hånden eller andre ting i munden. Tal med ham om, hvad han kan gøre i stedet for, og lav måske jeres egen bold – I kan lave én ud af kartoffelmel i en ballon. Se lidt inspiration her. Det at være fælles om at finde ud af, hvordan I kan lave en bold, og I så laver den sammen, kan give jer mulighed for at tale om, hvordan han har det, og hvornår han har det svært, samt hvornår han kan bruge bolden i stedet for at sutte på sin hånd eller andre ting.

Mundmotorik

Måske er han ikke mundmotorisk alderssvarende og kan have brug for stimulation. Jeg kommer med ideer til stimulation af mundmotorik i dette tidligere brevkassesvar.

Du kan også give ham tyggegummi at tygge på eller gulerodsstave at gumle på. Han har måske stadig brug for at sanse gennem munden, og det kan han få tilfredsstillet her, samtidig med at han øver sin mundmotorik.

Samarbejde med skolen

Jeg synes også, at du skal kontakte skolen og fortælle dem om problemet og høre deres vurdering. Der er tilknyttet en sundhedsplejerske til skolen, som du kan kontakte. Et godt samarbejde mellem skolen og jer om, hvordan I støtter jeres dreng, er vigtigt for din søns trivsel. Skolen og sundhedsplejersken vil vide, hvilke henvisningsmuligheder der er i din kommune. Det kunne fx være en god idé, at han blev henvist til en ergoterapeut.

Jeg håber, du kan bruge mine råd, og ønsker dig og din søn alt held og lykke.

De bedste hilsner

Jane Lyngs

Besvaret 21.02.2017