Min datter bliver drillet med sine mørke hår

Spørgsmål

Hej

Jeg er snart meget frustreret og ked af det. Min datter på snart 9 år kommer hjem dagligt og er blevet drillet med, at hun har mørkt overskæg og mørke hår på benene. Hun er dansk/tyrkisk, så jeg ved, det ligger i generne. Men lægen griner bare, når jeg spørger, hvad jeg kan gøre for hende. Jeg har brugt 3 år på at overbevise hende om, at hun er smuk. Men hun pakker sig mere og mere ind i tøj for at skjule det. 

Kan jeg på nogen måde hjælpe hende med at komme af med det? Hun er lige sat i hormonel behandling, fordi hun er gået i pubertet for tidligt. Jeg håber, du har mulighed for at svare mig trods travlhed, for mit moderhjerte græder inderligt over, at få en ked datter hjem hver dag.  

Mvh. K


Svar

Kære K

Tusind tak for dit skønne spørgsmål. Jeg er sikker på, at der rundt om i landet sidder mange andre mødre til piger, som har det samme problem. Selvfølgelig påvirker det dig, at din datter er ked af det, når hun kommer hjem fra skole, fordi hun bliver drillet med sit udseende.

For tidlig i pubertet

Du skriver, at din datter er i hormonbehandling, fordi hun er gået i pubertet for tidligt.

Piger går normalt i pubertet i 8 til 13 års alderen. Når man går i pubertet sker der forandringer både psykisk og fysisk, for eksempel øget hårvækst. Det kan være svært for mange at acceptere. Din datter er måske kommet i behandling, fordi I har skønnet, at hun ikke var moden nok endnu til at tackle forandringerne.

Din datters mørke overskæg og mørke hår på benene kan være genetisk, som du selv skriver. Kraftig hårvækst ses hyppigere hos mørkhårede personer og i nogle etniske grupper. Kraftig hårvækst er ofte helt normalt, selv om det kan være vældig irriterende og være en psykisk belastning.

Ubalance i kroppens hormoner

Alle kvinder producerer en lille smule mandlige kønshormoner, men nogle producerer lidt mere end normalt, og det kan give øget hårvækst.

Kraftig hårvækst kan altså skyldes hormonelle ubalancer i kroppen. For at udelukke at din datters hårvækst kan skyldes en sygelig tilstand, bør hun undersøges af en børnespecialist. Det er hun sikkert allerede blevet i forbindelse med, at hun er gået for tidlig i pubertet og er i hormonbehandling for det. Måske hjælper den hormonbehandling, hun sat i, også på den kraftige hårvækst.

Støtte til selvværdet

Når din datter er blevet undersøgt af en børnespecialist, og det er udelukket, at hun har en lidelse, som hun kan behandles for, handler det om at acceptere, at det er, som det er. Det er vigtigt, at din datter ikke kommer til at føle sig forkert.

Det er selvfølgelig ærgerligt, at du oplever, at din læge ikke tager problemet med hårvæksten alvorligt. Lægen vurderer åbenbart, at hårvæksten ikke er et fysisk bekymrende problem. Det er det sikkert heller ikke, men det kan være en voldsom psykisk belastning, som bør tages alvorligt.

Du kan hjælpe din datter og styrke hendes selvværd ved at være nysgerrig på, hvad hun oplever og føler. Sig, at du godt kan forstå, at hun bliver ked af det, når hun bliver drillet.  Rum hendes følelser – det er helt i orden at være ked af det. Når du forsøger at overbevise hende om, at hun er smuk, kan hun komme til at føle, at du ikke tager hende alvorligt. Fortæl hende i stedet for, at hun god nok, præcis som hun er. Lad være med at spørge aktivt ind til, om hun er blevet drillet, når hun kommer hjem fra skole, men lyt, når hun selv bringer det på banen. På den måde undgår du at komme til at dyrke problemet.

Jeg underviser nogle gange eleverne på min skole om betydningen af at respektere hinandens forskelligheder. Via forskellige øvelser får vi en samtale om fælleshed og forskellighed. Måske kan du få hjælp fra skolen eller skolens sundhedsplejerske.

Kosmetisk behandling

Hvis det fortsat er et problem, når hun er blevet voksen, kan hun måske have gavn af forskellige kosmetiske behandlingsmetoder som barbering, voksbehandling eller laserbehandling.

Jeg er ked af, at jeg ikke kan tage problemet fra dig.

De bedste tanker fra

Jane Lyngs, Sundhedsplejerske

Besvaret d. 19.05.2020