Din søgning gav:

 

Min 9-årige datter er morsyg

Spørgsmål

Jeg har en datter på 9 år, som er morsyg og har været det en del tid. Det begyndte så småt for 2 år siden, da hendes biologiske far blev gift med sin kæreste. De er nu gået fra hinanden igen, og det er blevet værre med min datter.

Min datter kan godt klare at være hos sin far og i skole, men hvis jeg uforvarende giver indtryk af, at jeg har savnet hende, kan hun græde i nok 15-20 min. Hun fortæller mig i hvert fald en gang i timen, at hun elsker mig og fortæller mig, at hun kan blive helt dårlig, fordi hun ikke kan udtrykke, hvor højt hun elsker mig. Hun kan pludselig begynde at græde, fordi hun kommer i tanke om, at jeg ikke lever for evigt. Så snakker vi om det. Vi er gode til at snakke om følelser. De er ikke forbudte, men jeg synes ikke vi laver navlepilleri. Hun siger også tit til min kæreste, at hun elsker ham, så det er ikke, fordi hun er bange for, at jeg skal være alene. Hun synes, at jeg er den aller bedste mor i verden, og alle de andre børn brokker sig over deres mor, men det gør hun ikke. Jeg forstår ikke, hvor den her morsyge kommer fra.

Egne overvejelser

For et år siden begyndte hun at have meget besvær med sin mave. Vores læge gjorde, hvad hun kunne, men kunne ikke finde ud af, hvad det var. Min datters lærer skrev en underretning, fordi de ikke mente, hun var syg, og der ingen grund var for hendes sygefravær. De og børnelægen i (by udeladt) mente, hun var bekymret for mig - hvilket ikke er rigtigt. Min havde for meget mavesyre, hvilket jeg blev bakket op af ved vores egen læge og børneafdelingen i (anden by, udeladt). Jeg føler hendes "morsyge" måske kommer af, at jeg var hendes klippe, jeg var den der var der, og den som troede på hende. Sagsbehandleren fra børn og unge tror på os og ikke lærerne, som havde en del fejl og selvmodsigelser, som ingen mening gav. Min datter har et normalt sygefravær nu, da vi fik styr på hendes mave. Måske kan det også være, fordi hun og hendes storesøster ALDRIG har haft så meget som snerten af far/morsyge før og så er det en forsinket fase, som så føles så overvældende?

De bedste hilsner

L

Svar

Kære L

Tak for dit brev. I mit arbejde, som sundhedsplejerske på en stor skole, støder jeg ofte på børn, der har udfordringer, der ligner det, som du beskriver, at din datter har. Ofte er problemet en kombination af ondt i maven, angst og meget sygefravær.

Kroppen er klog

Børn, der ikke trives psykisk og/eller socialt kan ofte have ondt i maven. Kroppen er klog, så den får ondt, hvis man er ked af det. Det er helt sikkert derfor, at din datters klasselærer koblede din datters mavepine og sygefravær sammen med bekymring for din datters trivsel. Hun lavede en underretning i håb om, at din datter kunne få den hjælp, som hun måske havde brug for. Det er lidt ærgerligt at læse, at hun ikke lavede underretningen i samarbejde med dig.

Når jeg læser dit brev, ser det ud til, at du allerede har fået en datter, der trives meget bedre. Hun har ikke ondt i maven mere og hun kommer i skole. Det er dejligt at læse, at det er lykkedes for jer. Men hun er stadig morsyg og vil gerne hele tiden fortælle dig, hvor meget hun holder af dig og hun siger også, at hun er bange for, at du dør.

Sæt dig i din datters sted

Jeg tænker, at det er helt naturligt, hvis man sætter sig i din datters sted. Hun har oplevet, at mor og far er gået fra hinanden og er blevet skilt. Altså har hun mistet, at mor og far bor sammen.

Desuden har hun oplevet, at både mor og far har fået ny kæreste og dermed måske haft følelsen af, at komme lidt i anden række, fordi mor eller far har været nyforelskede. Ydermere har hun oplevet, at fars nye kone ikke er der mere. Måske holdt hun af fars nye kone, men nu er fars nye kone væk. I din datters verden kan mennesker, man holder af på den måde, pludselig forsvinde. I hendes verden kan du hendes mor og sikre base også forsvinde. Jeg tænker, at det du oplever som morsyge er angsten for, at du pludselig forsvinder.

Jeg har en del børn til samtale, som har angstsymptomer af forskellig karakter, og her bruger jeg forskellige redskaber, som jeg tænker, I kunne have gavn af.

For det første bruger jeg altid en tilgang, som jeg har hørt en klog skolepsykolog sige til forældre,

der har børn, som er bange for, at mor eller far dør. Hun siger, at man som forældre kan sige til sit barn, at selvfølgelig skal man dø en gang, men at man ikke planlægger at dø, før man er blevet rigtig gammel. På den måde gør man det naturligt, at man at man skal dø engang samtidig med at man tager barnet alvorligt.

Psykologisk Førstehjælp

Når jeg har samtaler med børn, anvender jeg ofte en kasse, der hedder Psykologisk Førstehjælp af Solfrid Raknes, som redskab til at lære barnet, at takle og håndtere vanskelige følelser. Princippet er, at man kan få det bedre her i livet ved at overtage styringen af sine tanker og få kontrol med, hvad man gør, når følelserne er stærke.

Andre gange bruger jeg eller anbefaler bogen ”Når du bekymrer dig for meget – Hvad så?” af

Dawn Huebner. Bogen giver teknikker til, hvordan børn kan lære at overvinde angstfyldte tanker og situationer. Måske kan I hente inspiration her, når tanken om, at du kan dø bliver så stærke for din datter, så hun er nødt til hele tiden at fortælle dig, at hun elsker dig eller hun græder, hvis du siger, at du har savnet hende. Du kan låne både kassen og bogen på biblioteket.

Jeg kan også anbefale dig at tage kontakt til skolens sundhedsplejerske, som måske kan tilbyde din datter nogle samtaler, enten alene eller sammen med dig.

Hvis problemet fortsætter eller bliver værre og for eksempel hæmmer din datter i hendes hverdag, kan I kontakte kommunens Pædagogiske Psykologiske rådgivning.

Jeg håber, at mine tanker og overvejelser om, hvad der kan være på spil, kan hjælper dig på vej.

De bedste hilsner

Jane


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
16/6Ferie i lande udenfor FN ville I turde det?September 2007
16/6Så er det den vi tager til!Januar 2016
15/6Kender ikke de andre, menJanuar 2016
8/6Odense eller Aalborg zoo?Januar 2016
27/5Børne-fødselsdagDecember 2009
27/4Walk in closetNovember 2004
15/4Re: Flyttetips & - tricks ønskesJuli 2004
9/4Intet problem hos osJuli 2008
5/4Luksus i min hverdagNovember 2004
4/4BarnedåbsgaverJuli 2004
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
16/6Jeg tænker hellere være påOrdet er frit
16/6Prøv og lav et opslag i en afOrdet er frit
16/6Ja - har selv brugt den. GodeLivet med børn
16/6Tiden før børnINAKTIV - SKRIV IKKE HER: Fædre kom frit frem
16/6Velgørenhedsprojekter i U-lande for børnOrdet er frit
16/6Hækle med børn hvilke mønstre? Ordet er frit
15/6Kender en der har et barn derNavne
15/6Curling"konfirmanter"Ordet er frit
15/6Hjælp, dreng eller pige!?Graviditet
15/6thick glass pipes Regularly current patternTvillinger
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Foto: iStock.com
Min 9-årige datter er morsyg
Sundhedsplejerske Jeg har en datter på 9 år, som er morsyg og har været det en del tid. ...
Foto: iStock.com
Min datter leger med sin egen afføring
Sundhedsplejerske HejJeg er far til en datter på 2 år, som har fundet ud af, at hun kan ...
Foto: iStock.com
Leger jeg for vildt med min lille datter?
Sundhedsplejerske Jeg har en SKØN datter, der er 4,5 måned. Hun trives, vejer 8 kg og er...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Kan man skade barnet ved sammenbøjning
  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!

Annonce