Må storesøster hente lillesøster i vuggestuen?

14. januar 2013

Hej Jane

Vi er et par, som er blevet forældre til en lille skøn pige på nu 14 mdr. Jeg har ind i vores forhold “medbragt” en datter fra tidligere ægteskab (13 år), som bor hos os 7 dage hver anden uge. Hun er super glad for sin lillesøster (trods den store aldersforskel).

Den mindste på 14 mdr. har været i institution fra 8 mdr. og stortrives med at være der. Vi har en rutine med, at mor afleverer kl. 8.30, og jeg henter kl. 15, så hun har en “kort” dag, og det vil vi gerne fortsætte med. Vi er dog meget i tvivl om, hvorvidt det er “usundt” for den lille, at vi lader min ældste datter hente hende (1-2 gange hver anden uge) fra vuggestue, når hun er hos os. Det er på alle måder en ansvarsbevidst pige på 13, som vi har fuld tillid til kan gå 500 meter med en barnevogn, især da der ingen trafikale udfordringer er at tage hensyn til.

Men med hensyn til psykologien for en lille at blive hentet af sin storesøster et par gange hver anden uge, er, hvad vi ikke ved, om er godt eller skidt.

Spørgsmålet kommer sig af, at jeg selv (efter lang tid med en plagende datter) gav hende lov at prøve, hvilket gik ganske fint. Derimod var mor til vores lille ikke så glad – med henvisning til, at børn i den alder har vanskeligt ved at forholde sig til, at andre end mor og far henter.

Jeg vil selvfølgelig gerne finde ud af, om der er noget i den betragtning, omend vores lille datter er jublende glad for at se sin søster.

Jeg håber, du har mulighed for at svare tilbage, da den type af “uenighed” i familien desværre fylder en del.

VH en far


Svar

Kære Far

Tak for dit brev, som jeg synes indeholder en del dilemmaer, som jeg ikke umiddelbart kan give et entydigt svar på.

Først og fremmest vil jeg rose jer, da jeg klart fornemmer, at I har to velfungerende børn i jeres lille familie.

At skabe gode søskenderelationer
Det er dejligt at læse i dit brev, at begge piger har stor fornøjelse af hinanden. Jeg tænker, at I har været gode til at medinddrage storesøster, når hun bor hos jer, i omsorgen og opdragelsen af lillesøster. Ellers ville hun jo slet ikke have lyst til at skulle hente den lille. Dette vil give grobund for en rigtig god søskenderelation til glæde for begge piger både nu og senere i deres liv. Din store pige kan I få meget glæde af som aflastning for jer i hverdagen også på andre måde end afhentning i institutionen, hvis I fortsætter med at inddrage hende i pasning af lillesøster.

Du beskriver lillesøster som et dejligt trygt barn, der trives rigtig godt. Hun profiterer godt af, at I har skabt en tryg og forudsigelig hverdag med fast struktur. Hun er i en alder nu, hvor hun godt ved, at hun er sig selv med egne grænser og ikke er symbiotisk med mor. Hun ved godt, at selv om hun er væk fra jer, så eksisterer I alligevel, og I ses igen, konkret, følelsesmæssigt og mentalt.

Jeg kan ikke svare på, om det er godt eller skidt, at storesøster henter lillesøster i institutionen, men som udgangspunkt synes jeg, at I skal være enige, og mor skal være tryg ved det. Hvis storesøster skal hente lillesøster, synes jeg, at I skal drøfte det med pædagogerne. Der ligger mange vigtige oplysninger om, hvordan lillesøster har haft det i hente- og bringe situationerne, som skal videregives, og disse informationer må ikke gå tabt, hvis det er storesøster, der henter.

Den gode kommunikation
Din kone og du er to forskellige steder følelsesmæssigt. Hun er førstegangsmor, og du har prøvet det før. Din store pige er din biologiske datter, og det er din kones bonusdatter. Hun er mor, og du er far. Hun er kvinde, og du er mand. Disse forskelle gør, at I følelsesmæssigt reagerer forskelligt på tingene.

Det berører mig, at uenigheder fylder en del hos jer. For pigernes skyld kunne jeg ønske, at I blev bedre til at tale sammen. Prøv begge to at lytte mere til, hvad den anden siger for at forstå, hvordan den anden har det. Når I har forstået den andens følelser, ønsker og behov, er der større basis for at finde en konstruktiv løsning.

I nogle kommuner findes der gratis tilbud om hjælp til at støtte ens parforhold. I kan prøve at undersøge mulighederne i jeres kommune. Jeg kan også henvise til Center for Familieudviklings hjemmeside prep.dk og især artiklen “Lær parforholdets fire faresignaler”.

Jeg ønsker jer held og lykke med jeres lille familie.

De venligste hilsner

Jane Lyngs,
sundhedsplejerske

Stil et spørgsmål til Jane Lyngs, Sundhedsplejerske, i brevkassen

Se alle Jane Lyngss brevkasse besvarelser

Besvaret 14.01.2013