Må jeg spise røget ørred/laks under graviditeten?

Må jeg spise røget ørred/laks under graviditeten?


Svar

Både ja og nej
Der er to forskellige former for ‘rygning’ af fisk: kold – og varmrygning.

Varmrøget fisk = ja
Varmrøget fisk er tilberedt i en rygeovn og derfor har fisken været over 70 grader. Så kan du godt spise det. Køb derfor fisk, hvor det tydeligt er markeret, at det er varmrøget. Det kan være varmrøget laks, sild, ål eller makrel.

Koldrøget fisk = nej
Det, man skal holde sig fra, er koldrøget fisk. Det kan for eksempel være røget hellefisk eller laks.. Man skal også holde sig fra gravad fisk.

Koldrøget fisk er ligesom sushi
Koldrøget og gravad fisk skal behandles lige som sushi: Det skal nedfryses i 24 timer, før du må spise det som gravid.

Rå fisk kan nemlig indeholde parasitter, som dræbes ved opbevaring ved -20ºC i 24 timer.

Risiko for bakterie-infektion
Røget og gravad fisk kan specielt være et problem i relation til Listeria monocytogenes, men også i relation til Clostridium botulinum og parasitter.

Listeria monocytogenes kan findes i koldrøget og gravad fisk, hvor der kan være mulighed for vækst.

Spis maksimalt 125 g østersølaks om måneden. Spis helst opdrættet laks.

Læs mere om kost under graviditeten her.

Du kan læse mere om forholdsregler ved indtagelse af fisk hos Fødevarestyrelsen.

Originaltekst: Helle Lindskjold, uddannelsesansvarlig jordemoder og underviser på Odense Universitets Hospital.

Opdateret: Camilla Härtel, Jordemoder. 14. november 2018

Flere spørgsmål om mad og drikke:

Må jeg spise rå østers eller muslinger under graviditeten?
Må jeg spise rejer og andre skaldyr under graviditeten?
Må jeg spise tun under graviditeten?

Tilbage til ‘Må jeg?’

 

Besvaret 25.05.2010