Må jeg spise skimmelost/gorgonzola under graviditeten?

Må jeg spise skimmelost/gorgonzola under graviditeten?

Både ja og nej 
Sundhedsstyrelsen råder gravide til forsigtighed ved indtagelse af bløde oste og skimmelost som for eksempel gorgonzola på grund af faren for at blive smittet med bakterien listeria monocytogenes, på trods af at disse oste ofte er lavet af pasteuriseret mælk. Spis så friske oste som muligt, og overhold holdbarhedsdatoen. Spis ikke disse oste fra køkkener, hvor opbevaring ikke er kendt.

Spis ikke upasteuriserede madvarer
Bløde oste og skimmeloste kan indeholde bakterien listeria monocytogenes, der er farlig for gravide. Spis derfor kun oste lavet af pasteuriseret mælk.

Infektion med listeria hos en gravid kan føre til abort, for tidlig fødsel og infektion hos den nyfødte. Moderen kan få influenza-lignende symptomer, men nogle udviser ingen tegn på infektion

Sådan undgås bakterien
Du undgår listeria-bakterien ved at spise varmebehandlet mad, holde en god køkkenhygiejne, holde øje med holdbarhedsdatoen på madvarer, varm færdigretter ordentlig op, drik og spis kun pasteuriserede oste og mælkeprodukter.

Originaltekst: Helle Lindskjold, uddannelsesansvarlig jordemoder og underviser på Odense Universitets Hospital.

Opdateret: Camilla Härtel, Jordemoder. 14. november 2018  

Flere spørgsmål om mad og drikke:

Må jeg drikke økologisk mælk under graviditeten?
Må jeg spise brie og andre bløde oste under graviditeten?
Må jeg drikke kaffe under graviditeten?

Tilbage til ‘Må jeg?’