Må jeg spise brie og andre bløde oste under graviditeten?

Må jeg spise brie og andre bløde oste under graviditeten?


Svar

Både ja og nej

Du må gerne spise brie og andre bløde oste, hvis de er pasteuriserede. Hvis osten er lavet på upasteuriseret mælk, fraråder Sundhedsstyrelsen, at du spiser det, når du er gravid.

Fakta er, at gravide skal:

  • Skylle, koge eller stege madvarerne
  • Overholde holdbarhedsdatoer og opbevaringstemperatuer
  • Spise maden inden for få dage efter den er åbnet
  • Undgå rå mælk og oste fremstillet af rå mælk (upasteuriseret)

Det vil sige, at pateuriserede oste, mælk mm. godt kan spises af gravide i følge fødevarestyrelsen.

Spis ikke upasteuriserede madvarer
Du kan sagtens finde pasteuriseret brie i mange danske supermarkeder, men der findes også bløde oste, der ikke er det. De upasteuriserede oste kan indholde bakterien listeria monocytogenes, der er farlig for gravide.

Infektion med listeria hos en gravid kan føre til abort, for tidlig fødsel og infektion hos den nyfødte. Moderen kan få influenza-lignende symptomer, men nogle udviser ingen tegn på infektion.

Sådan undgås bakterien
Du undgår listeria-bakterien ved at spise varmebehandlet (pasteuriseret) mad, holde en god køkkenhygiejne, holde øje med holdbarhedsdatoen på madvarer, varm færdigretter ordentlig op, drik og spis kun pasteuriserede oste og mælkeprodukter.

Originaltekst: Helle Lindskjold, uddannelsesansvarlig jordemoder og underviser på Odense Universitets Hospital.

Opdateret: Camilla Härtel, Jordemoder. 14. november 2018

Flere spørgsmål om mad og drikke:

Må jeg spise skimmelost/gorgonzola under graviditeten?
Må jeg spise sushi under graviditeten?
Må jeg spise leverpostej under graviditeten?

Tilbage til ‘Må jeg?’

 

Besvaret 11.05.2010