Må jeg cykle under graviditeten?

Spørgsmål

Må jeg cykle under graviditeten?


Svar

Ja

Det er rigtig godt for både dig og din graviditet at cykle. Du holder på den måde en god grundform og træner samtidig mave og ryg.

Motion er forbundet med mange positive egenskaber, men selvfølgelig skal du altid være opmærksom på, hvordan din krop har det og tænke dig om.

Farlige sportsgrene

Der er visse sportsgrene, som gravide anbefales at holde sig fra. Det er sportsgrene som dykning, alpin skisport, ridning, vandski og hård kontaktsport – aktiviteter der rummer risiko for trykændringer, iltmangel, slag og fald.

Hård træning og risiko for abort

Et nyligt dansk studie viser dog, at motion formentlig øger risiko for tidlig spontan abort indtil 18. uge. Det var især high impact motionsformer som f.eks. løb og boldspil, der var associeret med en øgning af risikoen, mens svømning viste en tendens til at være beskyttende.

Motion er sundt

Motion under graviditeten er rigtig godt for både mor og barn. Motion giver dig mere fysisk og psykisk energi, du forbedrer musklernes styrke, udholdenhed og spænding, og det giver dig en bedre søvn.

Risikoen for svangerskabsforgiftning, graviditetssukkersyge, graviditetsbesvær og komplikationer er væsentlig formindsket, hvis du dyrker regelmæssig motion.

Andre motionsformer

Måske skal du overveje, om styrketræningen skal drosles ned eller om du skal vælge andre motionsformer, som for eksempel gang, svømning eller cykling.

Læs mere om motion under graviditeten her.

Flere spørgsmål om sport og motion:

Må jeg ride under graviditeten?
Må jeg bruge massageapparat på ryggen under graviditeten?
Må jeg styrketræne under graviditeten?

Tilbage til ‘Må jeg?’

Helle Lindskjold, uddannelsesansvarlig jordemoder og underviser på Odense Universitets Hospital.

Besvaret 09.06.2010