Kraftig hovedpine og kvalme sidst i graviditeten – er det normalt?

Kære Helle

Jeg er 38+6 i min graviditet.

Min kæreste står op mellem kl. 4 og 5 – alle ugens dage. Jeg vågner selvfølgelig, når vækkeuret ringer, men imens han så gør sig klar, ligger jeg jo bare og blunder. Det mærkelige er, at jeg vågner med den vildeste hovedpine og kvalme.

Kvalmen tiltager, imens jeg ligger der, og det føles, som når man er sulten og ikke har fået mad i alt for lang tid, ligesom rigtig onde mavesmerter. Samtidig har jeg ingen kræfter.

De første dage klarede jeg det med lidt vand, når flasken alligevel stod ved min side, men igår var den helt gal, så kæresten måtte ud og finde en halv banan og nærmest made mig… så gik der lidt tid og jeg fik det bedre. Smerterne og kvalmen fortog sig, og jeg kunne falde i søvn – dog med hovedpine.

Når jeg så står op ved 8-tiden, er der ingenting.. eller det vil sige, at det samme som igår skete i dag, og da jeg skulle op, havde jeg igen smerterne, kvalmen og hovedpinen, og måtte spise den anden halvdel af bananen fra i nat, inden jeg kunne få kræfter til at komme op.

Nu er jeg igen okay, men hovedpinen fortager sig alligevel ikke helt….Hvad kan det være, og skal jeg være bekymret?

Jeg er i uge 38+6.

Kærligst fra December2010


Svar

Kære December2010

Hovedpine og kvalme er noget, som mange gravide oplever i perioder i løbet af deres graviditet, og som regel er det helt normalt.

I starten af graviditeten optræder hovedpinen ofte sammen med kvalmen, og forsvinder ofte, når kvalmen forsvinder.

Hormoner kan give kvalme
Kvalmen i starten af graviditeten skyldes hormonerne, der stiger voldsomt de første uger.

Kvalmen i slutningen af graviditeten kan stadig skyldes hormoner, men skyldes nok mere de ændrede pladsforhold for mavesæk og tarme. Sult og tørst kan i hele graviditeten give voldsom kvalme.

Den hyppigste årsag til hovedpine sidst i graviditeten er væskemangel og muskelspænding.

Når hovedpinen skyldes muskelspændinger
Muskelspændinger kan opstå på grund af den ændrede tyngde eller på grund af bekymringer.

En gravid kvinde tager ofte en del kilo på, og rygmuskulaturen skal kompensere for den øgede tyngde foran på kroppen (maven). Det kan godt give en del muskelspændinger.

Denne slags hovedpine kan afhjælpes med motion, øvelser og ændring af arbejdsstillinger og holdning. Her vil en fysioterapeut kunne hjælpe.

Hvis muskelspændingen skyldes bekymring over graviditet, den forestående fødsel, det nye liv som forældre eller andre ting, der fylder meget i ens liv, kan det afhjælpes ved at tale med gode venner eller en jordemoder eller sundhedsplejerske om det. Men der skal som regel meget snak til, før hovedpinen forsvinder :o)

Spis og drik hovedpinen væk
Hvis hovedpinen skyldes sult og tørst, kan mad og vand hjælpe. Hovedpine kan også skyldes svangerskabsforgiftning, men hvis det er det, vil blodtrykket også være højt.

Det lyder meget voldsomt, det du oplever om morgenen, og jeg har svært ved at sige præcis, hvad din hovedpine skyldes, men så længe du kan kurere den med mad og drikke, er det nok bare det, din krop mangler.

Prøv at drikke meget i løbet af dagen, og spis et lille sundt måltid lige inden, du går i seng.

Jeg synes dog, at du bør kontakte lægen, så din læge kan vurdere, om du skal forbi og have dit blodtryk tjekket.

Held og lykke

Mange hilsner fra

Helle Lindskjold, jordemoder

Læs mere om graviditets-gener her

Besvaret 03.01.2011