Knæk fra kæben under amning

10. oktober 2011

Hej Anja

Jeg har en datter på 4 måneder, som hele tiden har en knæklyd fra kæben. Det er hver gang hun bliver ammet, sutter på sine hænder, og hver gang hun sætter noget i munden.

Det har været der lige siden hun blev født, og jeg synes, at lyden er blevet kraftigere her på det sidste.

Jeg har været til kiropraktor med hende, men vedkommende kunne ikke fjerne det og påstår, at kæbeleddet sidder skævt. En anden mener, at hun har for meget brusk. Jeg har endda forhørt mig hos en læge i udlandet, som siger, at det kan skyldes kalk og sukkermangel.

Det værste af det hele er, at de alle sagde, at de aldrig har set et lille barn med sådan et problem, og det skal siges, at dem vi opsøger, behandler små spædbørn.

Det er ikke noget som lader til at gør ondt på hende, for hun trives og tager fint på i vægt. Hvad skal jeg gøre for at få det væk? Hvorfor har hun det?

Det lyder som om, at det ikke er normalt.

Hilsen en bekymret mor


Svar

Kære bekymrede mor

”Knæklyde”, der kommer fra et kæbeled i bevægelse, skyldes meget ofte det, man kalder kæbedysfunktion. Det er hverken smertefuldt eller skadeligt for leddet, og det betyder kun, at de to knogler i kæbeleddet ikke bevæges helt symmetrisk.

Kæbeled er to små led (et i hver side), som hver består af et lille hoved på kæbeknoglen, som ligger inde i en fordybning i kraniets underside. Disse to flader er adskilt af en beskyttende bruskskive. Hvis der opstår spændinger i kæbe og tyggemuskler, eller hvis bruskskiven forskubbes i et af de to led, så vil det andet led trækkes lidt skævt, når kæben bevæges, og derved opstår ”knæklyden”.

Den hyppigste årsag til kæbedysfunktion hos babyer er trykket kranie- og ansigtsknogler (som danner kæbeleddet) samt nakkehvirvler. Det er helt normalt, at kranieknogler og nakkehvirvler trykkes lidt under fødslen, for at hovedet kan komme igennem den trange fødselskanal. Hos nogle babyer kan dette skabe spændinger i muskler og led. Spændingerne er ikke skadelige, men da de bevirker en asymmetrisk bevægelse af kæben, vil de måske på lang sigt kunne medvirke til problemer i kæbe og nakke.

Det lyder som om, at begge kiropraktorer, du har været hos, har fundet frem til, at din datter har en kæbedysfunktion. Da ingen af kiropraktorerne har kunnet rette op på denne dysfunktion, vil jeg ikke anbefale dig at opsøge endnu en kiropraktor.

Hvis din datter har en lidt asymmetrisk kranieform (f.eks. lidt flad i den ene side), så kunne det tyde på, at hun har trykket kranieknogler. I dette tilfælde er muligt, at en kraniosakral terapeut vil kunne løsne kranieknogler og derved forbedre bevægelsen i kæbeleddet.

En anden mulighed er at se tiden an i håb om, at problemet forsvinder af sig selv. Jeg ved, at det kan være meget svært at vente, men husk på, at muskelspændingerne ofte løsnes, når tyggemusklerne bruges aktivt (din datter får fast føde). Desuden er kæben først færdigudviklet i 2-års alderen. Derfor er der altså stor sandsynlighed for, at din datters ”knæklyd” er forsvundet, inden hun er 2 år.

Mange hilsner
Anja Aabech

Læs mere om baby – og børnekiropraktor, Anja Aabech
Stil Anja et spørgsmål i brevkassen

Besvaret 10.10.2011