Kan man selv mærke, hvor ‘åben’ man er?

Hej Helle

Ved første fødsel havde jeg haft veer i 24 timer og var helt udkørt, men kun åbnet 4 cm. Vi fik lov at blive på sygehuset 12 timer mere, til der var åbnet nok op. Men jeg er bange for denne gang at skulle til at køre hjem igen og gå og vente.

Mit spørgsmål er derfor, om man selv kan mærke med sine fingre, hvor åben man er, inden man kontakter sygehuset?

Hilsen Hønemor


Svar

Kære Hønemor

Ja, jeg tror der er mange, der gerne lige ville kunne undersøge sig selv, mens de er i fødsel – men det er meget, meget svært.

For det første, er det svært at kunne stikke fingrene så langt op i vagina, som det kræves, når den store mave er i vejen.

For det andet, er det svært at finde livmodermunden og vurdere, hvor åben den er, når man ikke er øvet i det.

Jeg tror ikke, at du selv kan mærke, hvor åben du er.

Men du kan allerede nu se, om du kan nå din livmoderhals. Det letteste er at stå med det ene ben oppe på en stol eller lignende, skub dit underliv frem samtidig med du bøjer dig forover og stikker pege- og lange-finger ind i vagina. Du skal meget langt op og bagud. Hvis der er langt tid til din termin, vil din livmoderhals føles som en lidt øm tommeltot. Hvis du bliver dårlig eller hvis det gør ondt, skal du selvfølgelig stoppe.

Jeg har stor forståelse for, at du ikke vil komme “for tidligt” ind på fødegangen, blot for at blive rådet til at tage hjem igen, men hvis du har brug for støtte, følelsen af at være tryg og information om, hvor langt du er, så er det jo en jordemoder, der kan hjælpe dig. Og så er det da helt i orden at komme på fødegangen, uanset hvor langt du er i fødsel. Lad være med at se en “hjemsendelse” som et nederlag, men som et møde, der kan gøre dig klar til at overskue lidt flere timer med veer i hjemmet.

Held og lykke

De bedste hilsner fra Helle lindskjold, jordemoder

Se alle Helle Lindskjolds brevkassebesvarelser

 

 

Besvaret 20.12.2010