Din søgning gav:

 

Kan en efterfødselsreaktion være fysisk?

Spørgsmål

Hej Camilla

Jeg skriver, fordi jeg er i tvivl om, om de symptomer jeg oplever, er tegn på en efterfødselsreaktion. En måneds tid efter min datters fødsel begyndte jeg at have en form for morgenkvalme. Jeg kunne intet få ned de første timer, efter jeg var vågnet. Det står på hver dag og er gradvist blevet værre og værre. Nogle dage har jeg ingen appetit overhovedet, andre dage kan jeg spise om eftermiddagen og om aftenen. Jeg er i tvivl, om der er tale om en efterfødselsreaktion, da jeg ikke har det psykisk dårligt (ingen depressionstegn), men samtidigt kan mærke, at kvalmefølelsen bliver forstærket, når jeg tænker på graviditet, fødsel, nyfødte osv. Selvom mit forløb har været helt uproblematisk og var en god oplevelse for både min kæreste og mig selv. De første par uger efter fødslen havde vi problemer med amningen, men allerede efter fire uger gik vi over til udelukkende at give flaske og har siden da været glade for den beslutning. Jeg undrer mig bare over, at jeg dagligt skal have det fysisk dårligt. Mine eneste symptomer er som sagt let kvalme, manglende appetit og følelsen af at have en klump i halsen. Jeg håber, at du kan hjælpe!

De bedste hilsner, Moren, der savner sin gode appetit

Svar

Kære mor, som savner sin appetit!

Tak for dit spørgsmål.

Du beskriver, at du en måneds tid efter dit barns fødsel har oplevet udtalt kvalme og har svært ved at spise. Allerførst er det værd at udelukke de fysiske årsager, der kunne være til din kvalme. En graviditetstest og en tur hos lægen kan give dig svar på, om alt er, som det skal være. Jeg ville selv bede om at få tjekket stofskifte, da der kan ske ændringer i dette i forbindelse med graviditeten, og symptomer herfra blandt andet kan være kvalme. Hvis alt fysisk kan udelukkes, kan man godt forestille sig, at der kan være nogle psykiske påvirkninger, der kan give symptomer, uden at du føler dig trist. Enten grundet den store livsbegivenhed det er at blive mor eller af noget helt andet, som er mere eller mindre bevidst for dig.

Psykiske reaktioner kan sagtens give sig udtryk i noget fysisk, som vi for eksempel kender det fra børn, der får ondt i maven, hvis de er pressede eller utrygge, eller hovedpine hos stressramte voksne. Sommetider kommer vores reaktioner forsinket, og derfor kan dit ubehag godt stamme fra din egen spædbarnsperiode. Jeg kan anbefale bogen “Fostrets og fødslens psykologi” af Henrik Dybvad Larsen, som beskriver, hvorledes vores krop og psyke meget tidligt kan huske, og de følgevirkninger denne erindring kan have.

Du fortæller, at du selv synes, at det har været en uproblematisk og god oplevelse at føde og blive forældre. Det er virkelig dejligt at høre. Jeg tænker, at uanset hvad, er en fødsel og et forældreskab en ny begyndelse, og alle kan have brug for at få talt oplevelsen igennem med en anden part. Måske en jordemoder eller psykolog. Ved du eksempelvis, hvordan din egen spædbarnsperiode var i forhold til mad. Blev du ammet eller fik du flaske? Var det uproblematisk? Der kan sommetider ligge noget kropslig erfaring, der ikke før har haft betydning, men som pludselig kommer til udtryk når man gennemlever sit barns liv.

Her og nu vil jeg råde dig til at prøve at spise let og gerne saftigt om morgenen, indtil dufinder ud af, hvor dit ubehag stammer fra. Gerne frugt, yoghurt og lignende. Lidt som hvis du havde kvalme i forbindelse med graviditet. Men det har du sikkert eksperimenteret med.

Du er meget velkommen til at kontakte mig på kvindeogkrop.dk, hvis du ønsker en efterfødselssamtale. Jeg vil som regel anbefale at kombinere det med en kropslig behandling. Der sidder mange spændinger i kroppen, når man er spædbarnsmor. Det kan være rart at få løsnet disse samtidig med den psykiske bearbejdning. Jeg håber jeg har åbnet en vej for dig i forhold til at finde ud af, hvor dit ubehag kommer fra.

Jeg hører meget gerne fra dig, når du finder vished!

De bedste hilsner
Jordemoder Camilla


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
15/1Tag til SverigeFebruar 2008
7/1Måske kan denne guide hjælpeMaj 2016
29/12BarnedåbJuli 2004
22/12Eller var det ikke dem du menteSeptember 2017
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
24/11Pålæg 6 +November 2018
15/11Pigen er nu 14 år, daAugust 2003
2/11Hvor gammel er din pige? HvisAugust 2003
28/10Tag fri med lidt gamingAugust 2003
28/10Eller fortæl dem en jokeAugust 2003
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
16/1Hjælp!Livet med børn
10/1Symptomer på graviditetGraviditet
9/1Test personerGraviditet
8/1Salt og peberOrdet er frit
5/1Vi prøver - men hvor meget?Snart gravid
24/12Sejt!Ordet er frit
20/12baby vinterskoOrdet er frit
17/12DR2 søger medvirkende til program om søskendeOrdet er frit
10/12EfterfødselstræningOrdet er frit
8/12Hvad er en fair pris for en hundeforsikring?Ordet er frit
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Skilsmissebarn: Hvor svær må skiftedagen være?
Familierådgiver Kære GitteJeg skriver ind i ønsket om en vurdering om en lettere kompl...
Kan en efterfødselsreaktion være fysisk?
Jordemoder Hej CamillaJeg skriver, fordi jeg er i tvivl om, om de symptomer jeg o...
Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce