Jeg venter barn med min voldelige ekskæreste

Spørgsmål

Jeg er en ung kvinde på 26 år, som er blevet gravid med min ekskæreste. Vi har været i et turbulent forhold i 6 år, hvor vi har gået fra hinanden af flere omgange.

Vi har en historie med psykisk og fysisk vold, som stadig ligger dybt i os begge. Særligt mig. Vi har dog forsøgt at arbejde med tingene, men jeg er bange for, at det ikke er en grad, hvor vi kan håndtere et barn. 

Da jeg føst fandt ud af, at jeg var gravid, følte jeg mig lykkelig og glad. På det tidspunkt oplevede jeg, at min eks og jeg havde det godt. Vi vil hinanden det bedste, og når det fungere, så fungere det rigtig godt. Men to episoder inden for den seneste uge, har fået mig til at tvivle i en grad, jeg troede jeg ville tvivle. Jeg ønsker at få børn, men jeg er rædselsslagen for, om det går galt, hvis jeg vælger at få det sammen med denne mand.

Jeg kan næsten ikke holde ud, at jeg tænker eller har overvejelser omkring at få fjernet barnet. Jeg ønsker det virkeligt, men er i tvivl om, om det skal være med ham. Det kan blive farligt.

Han kan være psykisk voldelig, men også fysisk. Han har en vrede og en ked af det hed, som han ikke kan kontrollere. Jeg har lært mig selv at navigere rundt i det. Ved hvornår jeg skal sige, hvad og ikke sige hvad. Jeg har tilpasset mig. Jeg kan være meget lykkelig med ham, men jeg kan samtidig også være så ulykkelig som aldrig før. Hvor jeg bliver fuldstændig lammet og ikke kan andet end at ligge. Det føles som en depression. Mine tanker kører derud af og alt omkring mig går i stå. Jeg er ikke i stand til at fuldføre mine daglige gøremål, og jeg er ikke i stand til at passe mit arbejde. Det er sådan det ender, hver gang at vi har nogle “episoder” som i mine øjne, er alt for voldsomme. 

Jeg ved, at vi er disponeret for, at det kan gå rigtig galt. Men jeg tror samtidig på det bedste. Min ekskæreste er klar over, at han har nogle uhensigtmæssige strategier, men jeg tror ikke, at han er klar over, i hvilken grad det kan skade. Også et barn. 
Og er jeg villig til at risikere dette?

Jeg har alle muligheder for at vælge et lykkeligt liv, men alligevel vælger jeg den helt tunge vej. Det ønsker jeg virkelig ikke for det barn, jeg sætter i verden. 
Jeg er så meget i tvivl og ved virkelig ikke, hvad jeg skal gøre.

Mvh.

F.


Svar

Kære F.


Tak for din mail. Du skriver, at du er blevet gravid med din ekskæreste, og at du er i tvivl om du vil beholde barnet pga. jeres turbulente forhold med fysisk og psykisk vold. Når jeg læser din mail, lyder det som om, at du og din ekskæreste stadig er meget tætte. Du skriver bl.a., at du både kan være meget lykkelig og ulykkelig med ham. Det lyder med andre ord ikke som om, at I har givet slip på hinanden, og jeg bliver lidt i tvivl om, hvad det er dine tanker kredser om. Handler det om, hvorvidt I to sammen kan få det til at fungere som en lille familie, eller handler det snarere om, hvorvidt I kan samarbejde om et barn, når I ikke er kærester?

I forhold til første scenarie, tænker jeg, at du har ret I, at det kan – og højst sandsynligt vil – gå galt. Ud fra den historik, du ridser op, er det tydeligt, at I ikke har en sund relation. Du har lært at navigere rundt i forhold til din kæreste humør – og det er et klart udtryk for, at det ikke er en god relation for dig at være i. I et sundt forhold er der plads til begge parter, og til at man kan udtrykke hvordan man har det – uden at skulle frygte den andens reaktion. Hvordan skal din kæreste kunne rumme et lille barn, når han ikke kan regulere sine egne følelser? Man bliver ikke pr. automatik et bedre menneske af at blive forælder. Du spørger selv om du er villig til at risikere, at han skader jeres barn? Det håber og tror jeg ikke, at du er. Der er en grund til, at du beder om hjælp. Har du mon nogen nære veninder eller familie, du kan få støtte hos? I voldelige forhold sker der desværre ofte det, at man langsomt bliver mere og mere isoleret fra ens nærmeste. Det håber jeg ikke er sket for dig. 

Samtidig lyder det som om, at du håber og måske til dels tror på, at det kunne lykkes. Jeg tror, at mange kvinder, der har været udsat for vold kan nikke genkendende til de modsatrettede følelser. Derfor er det vigtigt, at du får hjælp til, hvordan du kan håndtere den situation, du er i. Hos Dannerhuset er de eksperter i at rådgive kvinder som dig. Du kan læse mere på www.danner.dk.

I forhold til det andet scenarie – om du evt. vil beholde barnet alene og evt. samarbejde med din ekskæreste om at være forældre uden at være kærester, må jeg også udtrykke lidt bekymring. Jeg tror helt grundlæggende, at du må spørge dig selv, om du er klar til at være alenemor med barnet. Hvis din ekskæreste viser, at han kan styre sine følelser – også når du og andre omkring ham ikke tilpasser sig ham, men er som I er, kan det være, at han også kan være en forælder. Jeg vil dog indrømme, at jeg umiddelbart har svært ved at se det ud fra den måde, du beskriver ham. Det vil under alle omstændigheder kræve, at han aktivt får hjælp i form af terapi. 

Jeg håber, du kan bruge mit svar. Pas godt på dig selv. 

Bedste hilsner
Gitte, Familierådgiver

Besvaret 20.04.2018