Hvorfor vil min søn ikke sove?

Spørgsmål

Hej Jane 

Jeg skriver til dig, da min søn på snart 9 måneder har haft afbrudt søvn om natten i over tre måneder. Han vågner hver time og er ulykkelig. Han er træt og uoplagt, når vi står op om morgenen. Vi har snart prøvet alt, og det er ved at være så opslidende for os alle. 

Vil ikke sove om natten

Vi oplever en glad dreng om dagen, som er nysgerrig, udvikler sig og ellers virker tilfreds. Han kan brokke sig vældigt og virke frustreret over tingene, men hvis der er gæster eller sker andet omkring ham, er han for det meste nem og tilfreds. Når han kommer ud for at sove lur (han sover to om dagen), sover han normalt 1 time og 45 minutter, men med alt dette natteroderi kan han sagtens sove omkring 3-4 timer ad gangen. 

Om natten vågner han cirka hver time og er meget ulykkelig, dvs. han skriger og græder. Han kan ikke trøstes i sengen, men vil op og bæres rundt og ”hoppes med”. Hvis jeg får ham til at sove, så vågner han og protesterer vildt og vil ikke sove. Når jeg er i nærheden, er det kun mig, der dur. Hans mormor og morfar har passet ham, og det går fint, men der vågner han stadig hver time. 

Ingen interesse for mad

Han var sen til at lære at spise (omkring 7-8 måneder), og virker aldrig helt til at have fundet interessen. Han søger altid hos mig først på trods af, at jeg ikke har meget mælk tilbage. Når jeg lægger ham til brystet, spiser han, indtil der ikke er mere. Ofte nægter han, at vi fodrer ham med mad. Han vil helst sidde med maden selv. Vi har af flere omgange forsøgt at give flaske, men det vil han ikke. Hans mormor kan få ham til at tage nogle enkle slurke, når han passes der, men heller ikke mere end det. Han er begyndt at lave en suttelyd om aften/natten, når han skal finde ro eller er faldet lidt i søvn, selvom han lige har spist.

Jeg ammer stadig før natten og om natten, men vi har også prøvet at give ham vand om natten. Nu er vi i gang med at prøve gluten- og laktosefri kost.

Vi har prøvet alt

Jeg synes, vi har prøvet alt. Vi har prøvet med dæmpet lys, tyngdedyne, hævet hovedgærde, baggrundsstøj og forskellige temperaturer i soveværelset. Vi har både prøvet at lade ham sove alene og sove med, på og imellem os. Han har også både sovet i sin egen seng og i barnevognen i soveværelset. Vi har prøvet at bade ham inden sengetid og fast putteritual. Han har aldrig villet tage sut. Han nærmest væmmes ved den. Der er derfor ingen tryghed at finde der. Vi har også forsøgt med en nullebamse, men den virker han heller ikke til at finde tryghed ved.

Han tager sig meget til ørerne, kratter og stikker fingrene ind i øregangen. Det er svært at få hans hænder væk, og det sker under stor protest fra ham. Ørelægen har fundet væske på ørerne ad to omgange, men nu kan de ikke se noget på ørerne.

Jeg har forsøgt at hente hjælp ved sundhedsplejerske, egen læge, ørelæge og er nu henvist til børnelæge. Jeg forlanger ikke, at der skal findes en årsag til alt natteroderiet, men han virker generet af noget. Jeg ønsker blot, at der er nogen, der vil lytte og vurdere ud fra det, vi oplever, om der er noget, vi bør få undersøgt eller gøre anderledes. Det har ikke været muligt hos egen læge eller sundhedsplejerske, da jeg aldrig får lov at tale ud eller forklare situationen. 

Dog har de sagt, at de mener, at jeg kunne have godt af at snakke med en psykolog. Det afviser jeg ikke. Det kunne altid være godt at få ryddet op på “øverste etage”, men det løser jo ikke problemet med natteroderiet. Jeg skal starte på arbejde om en lille måned, og uden søvn har jeg svært ved at se, hvordan det skal kunne lade sig gøre. 

På forhånd tak for svar.

Med venlig hilsen 

En frustreret mor, som blot ønsker det bedste for sin lille guldklump


Svar

Kære frustrerede mor.

Tusind tak for dit spørgsmål. Det lyder godt nok som en hård periode, I har været igennem og stadig står i med jeres lille dreng.

Babyer er ikke ens

Babyer er ikke ens – nogle spædbørn viser meget diskrete signaler og er derfor svære at aflæse. Andre spædbørn har mere tydelige signaler og er derfor meget lettere at aflæse. Det virker som om, I har fået en af første slags. Et barn med diskrete signaler er meget sværere at forstå, trøste og støtte, og det er meget hårdere at være forældre. Man kan som forældre blive træt, overvældet og usikker på, om man er en god nok forældre. Jeg er rigtig ked af at læse, at du ikke føler, at hverken din sundhedsplejerske og heller ikke jeres læge har lyttet til dig. Det er så vigtig at føle sig forstået, når ting er svære. Jeg står også nogle gange i nogle situationer hos de familier, som jeg besøger som sundhedsplejerske, hvor jeg ikke kan komme med en løsning. Min erfaring er dog, at når jeg forsøger at sætte mig ind i situationen og lytter til, hvor svært de har det lige nu, hjælper det dem til at kunne tackle situationen bedre.  

Jeg håber, at det hjalp dig at få din frustration og bekymring for din lille dreng nedfældet til mig. Det giver overblik at få det, som man bøvler med, skrevet ned. Du beskriver så flot og præcist, hvad der er problemet, samt hvad der er blevet gjort af tiltag og med hvilken effekt. Tag din beskrivelse med, når I bliver indkaldt til børnelægen med jeres lille dreng. Det vil give børnelægen et godt overblik over problemstillingen.

Gode soverutiner

Jeres lille dreng har haft svært ved at falde i søvn og sove selv, fra han var helt spæd. I har været gode til at finde ud af, hvad der er af muligheder, som kan hjælpe på søvnproblemer, men ingenting har virket. Jeg synes, at det er nogle gode ting, I har prøvet, og måske kan I prøve nogle af dem igen. En gang imellem skal man være lidt tålmodig og give det lidt tid, før der kommer en effekt. 

Jeg har prøvet at finde nogle flere ideer og overvejelser:

  • Når han græder, skal I være de stabile voksne, som også kan rumme, at han er ked af det uden selv at blive kede af det eller frustreret. Jeres dreng har brug for ansvarlige voksne, der trøster ham, og samtidig tydeligt viser ham, at han skal sove, selvom han er ked af det.
  • Lav gode genkendelige soverutiner, hvor I langsomt gearer ned inden sengetid. Find mere inspiration om børns søvn og soverutiner her.
  • Overvej at tilbyde ham vand om natten i stedet for amning – det synes jeg ofte hjælper på spædbørn, som vågner tit om natten.
  • Kan han være særlig sensitiv og reagere med dårlig søvn, hvis han har oplevet for meget i løbet af dagen? I så fald kan I skærme ham for alt for mange indtryk på én gang.

Det er rigtig godt, at jeres lille dreng udvikler sig som forventet til trods for søvnvanskelighederne. Jeg er dog helt sikker på, at det vil give både ham og jer mere overskud med noget mere sammenhængende søvn. 

Depression eller belastet?

Du fortæller, at nogen har udtalt, at du kunne have gavn af at tale med en psykolog. Det kan være en rigtig god idé, hvis du har tegn på en fødselsdepression. Jeg kender dig jo ikke, men umiddelbart tænker jeg, at du er blevet udfordret meget i forsøget på søvntræning af din dreng, og samtidig må du selv være i et stort søvnunderskud. Begge dele har sikkert gjort dig usikker på, om du er en god nok mor. Jeg håber, at du finder tilbage til bare at være i situationen sammen med din dreng, som den er. Vær nysgerrig på hans signaler og reagér på dem uden at være for hård ved dig selv, når der ikke lige findes en løsning. Husk, at selvom det ikke lykkes dig at få din dreng til at sove, vil din tilstedeværelse fortælle ham, at han ikke er alene med sine følelser. Han mærker, at du er der og forsøger at hjælpe ham.

Jeg er glad for at læse, at du har forældre i dit netværk, som du kan trække på og som kan aflaste jer. Træk endelig på alt den hjælp, der tilbydes jer.

Det er godt, at jeres læge alligevel har taget dig alvorligt og har henvist jeres dreng videre til børnelægen. Det er min erfaring at forældre som regel ved, om der er noget unormalt ved deres barns trivsel.

Du skriver, at I er begyndt med glutenfri og laktosefri kost. Det kan sagtens være en god idé, men når man laver kostbegrænsninger for sit barn, er det godt at lægen er med i forløbet. Jeg håber, at børnelægen vil tage jer alvorligt og lave en grundig undersøgelse af jeres dreng. Børnelægen vil måske undersøge, om der er noget allergi, refluks eller andet. Det kan være, at man ikke kan finde en årsag, men under alle omstændigheder er det godt, at jeres dreng nu bliver grundigt undersøgt.

I kan også håbe på, at bare det, at jeres dreng bliver ældre, gør at han kommer til at sove bedre.

Jeg vil ønske dig alt det bedste og håber, at mine betragtninger er hjælpsomme for dig.

De bedste hilsner

Jane Lyngs, Sundhedsplejerske

Besvaret 20. februar 2020