Hvorfor kan han pludselig kun sove i vores seng?

26. februar 2013

Hej Jane

Min søn på 15 måneder har aldrig haft problemer med at sove i sin egen seng, og han har faktisk nægtet at sove i vores seng. Men den sidste uge er han blevet puttet som sædvanligt i sin egen seng og har sovet her indtil et tidspunkt i løbet af natten, hvor han er vågnet (mellem midnat og 4:30). Normalt skal han bare have sin sut og lægges ned igen, så sover han videre, men nu vil han op på armen og lægger sig så straks til at sove her. Lige så snart man forsøger at lægge ham igen, vågner han og græder.

Vi har så forsøgt at tage ham med ind i vores seng (for selv måske at kunne få lidt søvn), og her lægger han sig nu ned og sover videre. Det er virkelig et voldsomt skift og meget pludseligt! Jeg kan ikke sætte fingeren på noget, som skulle have ændret sig i hans hverdag, men tænker, om han kan være utryg? Altså at han har brug for at være tæt på os? Eller er det bare en fase? Og hvis det er, skal vi så blive ved med at tage ham ind til os? For vi ved jo, at det kan blive en dårlig vane, og vores søvn er langt fra optimal, når han ligger og mosler rundt i midten af sengen.

Jeg håber, at du kan hjælpe mig med lidt forståelse og måske en slagplan.

Mange hilsner

N

Kære N

Det er dejligt at læse, at I har en dejlig skøn søn, som nyder godt af de gode og genkendelige rutiner, I har skabt for ham i hans hverdag. På den måde har I med omsorg skabt en tryg hverdag for ham.

Tag det roligt
Jeg kan godt forstå, at du bliver bekymret og usikker på, hvad I nu skal gøre, når han pludselig uden synlig årsag får søvnproblemer. Men tag det bare roligt – det er en helt naturlig fase, som mange børn i hans alder kommer ind i.

Selvstændighedsfase
Han er på vej ind i en selvstændighedsfase, hvor der sker mange ting i hans hverdag. Han kan pludselig mange flere ting selv. Han oplever, at han er sin egen person og dermed også kan blive uenig med andre. Han oplever måske i hverdagen, at I siger mere nej til ham. I dagplejen oplever han måske lidt modgang fra de andre børn. Det kan være, at de tager det legetøj, som han lige legede med, osv.

Han har evnen til at føle empati og skam nu. Hans verden kan derfor virke mere farlig end før. Om natten bearbejder han alle de oplevelser og indtryk, som han har haft i løbet af dagen. Han drømmer meget og kan måske have mareridt, og samtidig har han endnu ikke evnen til at skille virkelighed fra fantasi.

Tal om dagens oplevelser
Denne fase, som han er inde i, tager oftest nogle måneder, så I er nødt til at have tålmodighed. Jeg synes, at det er en rigtig god ide, at I bruger tid på at bearbejde alle de indtryk og oplevelser, som han har haft i løbet af dagen, når I putter ham om aftenen. Sid lidt med ham på skødet, inden han puttes i seng, og tal om alt det, der er sket i løbet af dagen. Tal for eksempel om at ”i morges fik du havregrød med æblemos på til morgenmad – uhm, det syntes du smagte godt. Og så afleverede mor dig i dagplejen. I dagplejen legede du med Simon, og da du havde sovet til middag, fik du dine fine nye blå sandaler på. Du faldt på trappen, og slog hul på dit knæ, da du skulle ud at lege i sandkassen. Så græd du, og dagplejemor pustede på dit knæ og satte et fint plaster på”, og så videre.

Sådan hjælper I ham med at få styr på alle følelserne og tankerne i hans hoved, og på den måde kommer det til at fylde knap så meget om natten.

Han skal helst blive i sin egen seng
Mange forældre er bange for at skabe dårlige sovevaner eller for at ødelægge en god sovevane, men jeg synes, at det er vigtigt, at I lytter til jeres søn og imødekommer hans nye behov.

Jeg vil foreslå jer, at I så vidt muligt forsøger at få ham til at blive i sin egen seng. Når han vågner om natten, så skal I selvfølgelig gå ind til ham, trøste ham, vise at I er der, og at I passer på ham. Samtidig skal I vise ham, at han skal sove nu og gerne i sin egen seng. Måske kan døren stå lidt på klem og et lille lys være tændt. Han kan have en bamse, som han kan trøste sig selv med. Hvis det ikke er nok, kan I måske i en periode sove inde hos ham på en madras på gulvet.

Hvis han er meget ked af det, og det ikke er nok for ham, at I ligger på en madras på hans værelse, så synes jeg ikke, at det er et problem, at I har ham i jeres seng i en periode, hvis det er ok for jer og jeres nattesøvn. Om et par måneder kan I så vise ham, at nu vil I gerne have jeres seng for jer selv igen. Det vil han sikkert protestere lidt imod, og her skal I så være klar til at vise ham kærlighed, omsorg, vedholdenhed og tydelighed i forhold til, at det er sådan I gerne vil have det nu. Så er jeg sikker på, at han i løbet af nogle døgn vil finde ud af at indrette sig efter dette.

Jeg håber, at dette har givet dig en større forståelse for, hvad der kan være i spil for din dreng lige nu, og jeg ønsker dig held og lykke med det.

Skriv endelig til mig igen enten her i brevkassen eller i PLUS-debatten, hvis I får flere problemer med det eller andet.

De venligste hilsner

Jane Lyngs,
sundhedsplejerske 

Stil et spørgsmål til Jane Lyngs, Sundhedsplejerske, i brevkassen

Se alle Jane Lyngss brevkasse besvarelser