Hvorfor brækker min lille dreng sig?

Foto: iStock.com

Spørgsmål

Hej Jane

Vores dreng er nu 4,5 mdr. Han er fra midt maj og stortrives generelt. Han udvikler sig som han skal, er en glad dreng og følger sin egen kurve. Han var en stor dreng ved fødslen og er nu 8990 g og 71 cm. Men vi har oplevet nogle problemer med ham, som vi håber, du kan hjælpe os med. Han brækker sig nemlig i perioder, og vi forstår ikke, hvorfor han gør det. Han har siden, han var to måneder gammel haft otte perioder med opkast. 

Da han var omkring 2 mdr., oplevede vi første periode med opkast. Der er tale om stråle opkast med galde, så man er ikke i tvivl. Det skydes flere meter frem i rummet. Han virkede dengang skidt på samme tid, og vi konkluderede, at han bare var syg. I tiden omkring 1. periode med opkast taber han sig lidt, men efterfølgende tager han fint på igen og følger sin kurve. Han har pr. dags dato haft 8 perioder med opkast, hvor han efterfølgende har det helt fint, og han er ikke ellers syg i forbindelse hermed på nær én enkelt gang. Nogle gange er det lige efter, at han har ammet. Andre gange er det et par timer senere. Vi synes altså ikke, at vi her kan se noget mønster. Det er sket både morgen, middag, aften og nat. Her ser vi altså heller ikke noget mønster. Vi har ligeledes prøvet at udelukke forskellige fødevarer fra min kost uden at have bemærket nogen ændring. Det sker både på dage, hvor han næsten ikke har spist noget, og på dage hvor han har spist godt. 

Perioderne: 

  • 1. periode: Han kastede op fire gange på tre dage. 
  • 2. periode: Otte dage efter kaster han op fire gange på samme dag.
  • 3. periode: knap to uger senere brækker han sig syv gange hen over fire dage. Efter 3. periode kontakter vi egen læge, som sender os videre på sygehuset/akut børnemodtagelse. Her er de obs på pylorusstenose, men de synes han ser alt for rask ud og vokser som han skal til det. Vi sendes hjem igen, og skal tage kontakt, hvis det sker igen gentagne gange eller han begynder at tabe sig. 
  • 4. periode: han brækker sig én gang knap to uger senere.
  • 5. periode: En uge senere brækker han sig tre gange på to dage.
  • 6. periode: 10 dage efter brækker han sig to gange på samme dage. 
  • 7. periode: 10 dage efter følger en uge, hvor han nogle dage brækker sig flere gange, men også har feber, er dvask og forkølet. I hele perioden er han utrøstelig, vrider sig i smerte flere gange, maven laver ofte bølger, vil ikke ligge ned og sove, kun ved os. I denne periode er vi både ved egen læge, lægevagten og akut børnemodtagelse. De tjekker ører, hals, lunger, infektionstal, etc. og kan intet finde. De tror ikke opkasten er forbundet med feber, og mener han er ramt af en alm. virus. Han får panodil under denne periode. Mht. opkast mener en af lægerne, at der kan være tale om overspisning. Vi forklarer, at vi har svært ved at se det passe ind mht. hvornår det sker, men det er hendes bedste bud. 
  • 8. periode. få dage efter brækker han sig én gang. 

Fordi han udvikler sig som han skal og tager fint på, vil lægerne ikke vil gøre noget/har ingen forklaring her og nu, men som forældre, vil man jo gerne hjælpe sit barn, og vi har svært ved ikke at kunne gøre noget. 

Amning
Han er blevet fuldammet indtil for få dage siden, hvor vi er startet op med grød. Jeg valgte at vente hertil, da jeg ikke ville starte op midt i en periode med opkast). Fra han blev født og til han første gang debuterede med opkast, spiste han 3-5 timer sammenlagt om dagen. Efter 1. periode, spiser han to-tre timer om dagen. Da han bliver omkring tre mdr. spiser han 1,5-2 timer om dagen. 

Efter 7. periode er han nede og spise 0,5-1,5 time om dagen, da han nu er begyndt at afvise brystet jævnligt. Som oftest viser han tegn på sult, vi lægger ham til brystet, han søger og tager glædeligt fat, men begynder efter to-tre sekunder at lave brækbevægelser, smider brystet, græder, og vil så ikke lægges til igen. Forsøger vi igen lige efter, græder han så snart han nærmer sig brystet. Han er stadig forkølet, og vi tror selv, at det måske spiller en rolle. 

Søvn 
Han sover i egen seng om natten. Fra han blev født til han var tre mdr. i en lille bedside crib. Herefter i en større seng, men med åbning over til os. Han har siden han var tre uger sovet igennem, gerne 8-10 timer i streg uden opvågninger. Til gengæld har han altid været mindre god til at sove om dagen. 

Efter 5 periode, hvor han var 3,5 mdr., begynder han dog at vågne en til to gange om natten og efterspørge brystet. Han tog hænderne op til munden og begyndte at sutte, som var han lagt til brystet. Her konkluderede jeg, at han nok blot var sulten i takt med, at han blev større, og at det nok ville hjælpe, når vi kunne begynde på grød. Efter at have fået mad, faldt han i søvn med det samme og sov videre. Efter 7. periode er søvnen blevet meget dårlig. 

Efter at have tilbragt hele dagen på sygehusets akutmodtagelsen, sover han slet ikke den efterfølgende nat. Han græder, er utrøstelig, og vil kun sove hos os. Han får kun sovet 30 min ad gangen, hvorefter han vågner op og græder. Siden da har han sværere ved at finde ro om aftenen. 

Førhen ammede jeg ham det meste af aftenen, og så faldt han i søvn ved brystet og blev lagt ind i seng. Nu er det sjældent han falder i søvn ved brystet. Han skal ofte ”vugges” i søvn og vågner tit op og græder, når vi lægger ham fra os. Han vågner hver – hver anden time om natten. Her græder han, sparker benene op i luften, slår flitsbue med kroppen (virker til at have ondt i maven og prutter også ofte) og søger brystet.

Efter perioderne med opkast er han blevet bedre til at sove om dagen. Førhen sov han tre lure på omkring 30-45 minutter i løbet af dagen, men efter perioderne med opkast, hvor nætterne er blevet dårligere, sover han nu 3 lure på mellem 45 minutter og to timer. Førhen vågnede han fra sin lur ved at ligge og pludre, og han var altid glad herefter. Nu vågner han i gråd, har svært ved at stoppe med at græde igen og ofte ligner det, at hans maver bølger/kramper lidt, som ved hikke, men uden at have hikke. 

Tis/afføring

Han har pt. minimum 6 tissebleer i døgnet og har afføring hver eller hver anden dag. Tidligere havde han flere. 

Mit spørgsmål: Hvad er jeres tanker i forhold til alle disse perioder med opkast? a. Hvad tror I er årsagen? b. Ideer til hvad, vi kan gøre anderledes? c. Skal vi affinde os med, at lægerne ikke mener, at der kan gøres noget? 

Jeg har talt med min sundhedsplejerske om det, som ikke tror på overspisning.

De bedste hilsner 


Svar

 

Kære L

Jeg har læst dit brev igennem mange gange for at finde ud af, hvad der kan være på spil for dig og din lille søn. Din søn kaster meget op, men der er ingen alarmklokker, der ringer hos mig.

Jeg hæfter mig ved, at din søns trivsel og udvikling er god. Du skriver, at han stortrives generelt. Han udvikler sig som han skal, er en glad dreng og følger sin egen kurve. Det er nemlig det allervigtigste.

Når jeg læser dit brev, får jeg et billede af en meget dygtig, kompetent og omsorgsfuld mor. Du har et rigtigt godt øje for, hvordan din søn trives eller ikke trives. Du er god til at tage fat i de professionelle fagfolk, som er omkring dig for hjælp og sparring. 

Acceptér, at det er som det er

Nogle børn kaster bare mere op end andre. Sådan er det bare, og det kan man blive nødt til at acceptere. Det er rigtig godt, at du har søgt lægehjælp, og din søn er blevet grundigt undersøgt. Det har vist sig, at han umiddelbart ikke fejler noget, hvilket jo er godt. Det vigtigste er, at han udvikler sig fint og tager godt på i vægt, selv om han bøvler med sin mave.

Jeg synes, at du skal prøve at flytte fokus væk fra at notere ned, hvornår han har opkast og i stedet for kigge på, at han udvikles fint.

Hans maveproblemer bliver formentlig bedre jo ældre og mere moden hans mave-tarm-system bliver. Jeg synes, at det er rigtig godt, at du er kommet i gang mere skemad, da skemad ligger mere tungt i maven end mælk. 

Din beskrivelse omkring søvn og amning lyder meget almindeligt for en 4½ måned gammel baby. Din lille dreng har brug for, at du støtter ham i en god døgnrytme. Prøv at put ham i seng i stedet for at gå rundt og vug ham. Når du vugger ham, kan du nemlig holde ham i gang i stedet for at få ham til at falde i søvn. Du skal putte ham på en god, omsorgsfuld og bestemt måde. Når han vågner op igen, trøster du ham og putter ham igen. Han har brug for, at du tager forældreansvar og viser, at han skal sove nu – selv om han protesterer. Angående amning er det også helt naturligt, at han kan protestere nu, når du lægger ham til brystet. Måske vil han hellere have skemad, eller også kan det være, fordi han ikke vil ligge ned, men være mere oppe, så han kan følge med i alt det, som sker rundt om ham. Selvfølgelig kan forkølelse og dermed tilstoppet næse også gøre det svært for ham at amme.

Din dreng har sikkert haft en maveinfektion i forbindelse med de sidste 2 episoder du beskriver. Efter en sådan episode er det ikke unormalt, at der kan gå noget tid inden, der er balance i tarmsystemet igen. Din søn har også oplevet sygehusophold, og det i sig selv kan skabe uro i søvnmønstre.

Mit bedste råd til dig er at være lidt tålmodig og at acceptere, at tingene er, som de er. Det er helt normalt, at der er lidt uro og bøvl i døgnrytmen ind i mellem. Din lille søn har brug for omsorg og god struktur i hverdagen, hvilket du kan hjælpe med.

Hvis din søn begynder at mistrives og ikke tage på i vægt som forventet, skal du selvfølgelig kontakte din læge igen.

Jeg kan ikke give dig et bedre svar og håber, at du kan slå dig til ro med at sådan er det.

De bedste hilsner

Jane

Senest opdateret: 11. november 2019