Hvordan mindsker jeg ligamentssmerter?

Kære Helle

Jeg er så heldig, at være gravid med tvillinger i uge 16+4. Desværre er jeg allerede blevet næsten fuldtidssygemeldt, da jeg har store smerter pga. ligamentsmerter. Min mave vokser jo sindsygt hurtigt, så det er jo ikke så underligt, at jeg har ondt, men mange dage kan jeg næsten ikke andet end at ligge ned, og det er lidt træls.

Er der noget jeg kan gøre for at mindske smerterne ud over at slappe af, som fx øvelser, massage eller andet?

Mvh. Tvillingemor


Svar

Kære Anne

Tillykke med graviditeten!
Det er normalt, at det gør lidt ondt hist og pist, når kroppen er under den forandring, der sker ved en graviditet, og din krop er under voldsom forandring, når du er så heldig at vente to børn.

Øvelse for ligamentssmerter
Ligamentsmerter er smerter fra de ledbånd, der holder livmoderen “på plads”. Ledbåndene hæfter mellem livmoder bækkenet. Når livmoderen vokser skal ledbåndene strække sig med og det kan give lette jag/smerter, men nogle oplever også ligamentsmerter som voldsomme. Hvis man er meget plaget af ligamentsmerter, kan det hjælpe at lade overkroppen falde forover, så langt man kan for maven, og derefter rulle/rejse sig langsomt op. Denne øvelse giver ligamenterne mulighed for at strække sig langsomt med.

Det er den eneste øvelse jeg kender i forhold til ligamentsmerter. Det er også fornuftigt at slappe af, men kroppe har også brug for at være i god form, når den skal bære en tvillinge-graviditet, så gode styrkeøvelser er også vigtige. Når musklerne er stærke støtter og stabiliserer de rigtig godt.

Held og lykke

Mange hilsner
Helle

Læs mere om jordemoder Helle Lindskjold

Stil Helle et spørgsmål i brevkassen eller i PLUS-debatten (kræver PLUS-medlemskab)

 

Besvaret 04.03.2011