Hvordan lærer vi børnene at sove alene?

10. februar 2011

Kære brevkasse

Vi er en glad familie, mor og far, datter på 5 og søn på 2 ½. Vi har bare ét problem, der har vokset sig stort over tid og hvor vi nu føler, at det er en uholdbar situation for alle.

Vores børn kan ikke falde i søvn alene
Far ligger hos lillebror til han sover og Mor hos storesøster. Og nogle gange kan det i værste fald tage op til 2 timer, før de er faldet i søvn. Mor og far kan ikke leve med denne ordning længere og vi har svært ved at finde ud af, hvordan vi bedst ændrer den på en ordentlig, men holdbar måde.

Lidt baggrundshistorie:
Storesøster havde en lang periode (ca. 2 års tid), hvor hun selv faldt i søvn uden problemer. Vi havde en fast rutine, der hed: bad, tandbørstning, læse historie, kysse godnat og så klarede hun det helt fint – at falde i søvn alene.

Det gik også fint nok det første stykke tid efter Lillebror kom til, men så begyndte han at have mange øreinfektioner og flere lungebetændelser, der betød han tit græd om natten og var vågen mange gange. Den nemme løsning blev, at han sov i vores seng, så storesøster ikke vågnede, og for at vi også fik sovet. 

Storesøster fik en periode hvor hun havde mareridt, var bange for spøgelser og ikke ville falde i søvn med lyset slukket. Hun græd, når hun skulle puttes. Resultatet blev, at jeg lå ved hende til hun faldt i søvn, og det gør jeg så stadig.

Lillebror fik dræn i ørene for ca. 4 mdr. siden og vi besluttede så, at han skulle tilbage i egen seng og værelse igen. Vi syntes, det var lidt drastisk, at han også skulle falde i søvn alene med samme, så vi valgte en overgangsløsning, hvor far så blev hos ham til han faldt i søvn – for at han skulle blive tryg ved sit eget værelse og egen seng. Der sidder far så endnu hver aften…

Børnene har hver deres værelse
dog næsten lige ved siden af hinanden. Deres aftenrutine er genkendelig. Aftensmad, lidt leg, bad, tandbørstning, godnathistorie (hver for sig) og puttes ca. kl. 20 (hvor der så tit går mindst en time inden, specielt lillebror falder i søvn – storesøster oftest ca. 45 min.). De vågner mellem 6 og 6.30 hver dag, af sig selv. Det er altid dem, der vækker os og ikke omvendt. De afleveres i børnehave/vuggestue ca. kl. 9 – 9.30 og hentes ca. kl. 16. Lillebror sover til middag ca. 1 ½ – 2 timer dagligt ca. mellem 12.30 og 14.30.

“Godnat og sov godt”
Da vi i sin tid lærte storesøster at sove selv, brugte vi metoden fra “Godnat og sov godt”. På det tidspunkt virkede den fint for os. Hun var lille og kunne ikke kravle ud af sin tremmeseng, så derfor blev hun jo i sengen. Vi har et problem med at anvende metoden igen, da begge børn jo nu bare vil stå op og komme ind til os, når vi siger, at de nu skal lære at falde i søvn selv, kysser godnat og går.

Bogen anbefaler her, at man sætter en forhindring for døren, så døren ikke er lukket, men så barnet ikke kan gå ud af sit værelse. Det synes vi ikke om og har ikke lyst til at “spærre” vores børn inde. Begge børn har et stort tryghedsbehov, specielt vores datter, og vi ønsker jo ikke de skal føle, det er en straf at skulle lære at falde i søvn selv, men derimod en god oplevelse at kunne klare det selv. Det skal jo ikke være en traumatisk oplevelse, tværtimod.

Derfor søger vi desperat efter en alternativ måde, at gribe situationen an på.

Vi er også meget i tvivl om, vi skal lære begge børn det samtidigt eller en ad gangen?

Kommer ind til os om natten
Vores næste problem er så, at begge børn – uafhængigt af hinanden i nattens løb kommer ind i vores seng. Noget som storesøster ellers aldrig har gjort før, eftersom hun aldrig har været vant til at sove i vores seng på noget tidspunkt. Med lillebror synes vi, det er mere forståeligt, hvorfor han gør det, eftersom han jo har sovet halvdelen af sit liv der. Så ligger vi ellers fire mennesker der i en dobbeltseng og sover jo alle elendigt pga. pladsmangel. Det er der heller ikke nogen af os, der kan fortsætte med så det problem vil vi også meget gerne til livs, sammen med sov selv projektet. 


Men hvordan gør vi det? – Og skal vi gøre begge dele på en gang?

Vi håber inderligt at du/I har nogen ideer, løsningsmodeller, der kan hjælpe os ud af den onde spiral, vi har fået skabt.

Mange hilsner og nødråb fra de MEGET trætte og fortvivlede forældre

Kære MEGET trætte og fortvivlede forældre

Tips til en god søvn
Jeg vil starte med at repetere et par fif fra søvneksperterne:

  • Faste sengetider hver dag – også i weekender og ferier: Det er alfa omega for at skabe en god søvnrytme. Vær opmærksom på om jeres børn bliver trætte på faste tidspunkter. Hvis man overskrider tidspunktet, hvor de er trætte, bliver de overtrætte og vil ikke falde i søvn. 
  • Rolige aftenrutiner af begrænset varighed: Jeres aftenrutiner lyder rigtig gode og jeg synes også, at det er fint at I læser historie med børnene hver for sig, da de udviklingsmæssigt befinder sig to forskellige steder. Mange børn nyder at have en stund med mor eller far helt for sig selv.
     
  • Sørg for at børnenes madrasser er gode og at der er cirka 18 grader i deres værelser. Der skal helst være mørkt. Brug evt. en vågelampe. 

Stop med at lægge jer med børnene
Brevet udstråler i den grad, at I er parate til at ændre på, at I bruger så lang tid hver aften på at få jeres børn til at sove. Det er nu, at I skal skubbe dem kærligt videre i deres udvikling.

Jeg vil anbefale, at I først og fremmest ændrer jeres vane med, at I lægger jer med børnene, indtil de sover. I skal lære begge børn, at det er ok at give slip og overgive sig til søvnen uden at have mor eller far liggende ved siden af. Du spørger, om I skal lære begge børn det samtidig, hvilket jeg tænker, vil være det smarteste i jeres situation. Forbered dem på at I er ved at indføre nye rutiner. 

Vær tålmodige og vis at I har truffet de rigtige valg
Hvis de bliver kede af det, når I forlader deres værelser, må I kærligt putte dem under dynen igen med besked om: ”Vi kan godt høre, at I er utilfredse, men I skal sove nu. Vi er inde i stuen og skal nok passe på jer, mens I sover.” I starten vil de uden tvivl kalde på jer, stå op og komme ind til jer i stuen mange gange. Giv dem samme besked og gå med dem tilbage til sengen.

Prøv at lade jeres kropssprog udstråle ro, sikkerhed og tålmodighed. Det er jer som forældre, der med tydelige signaler skal fortælle, hvad der er bedst for dem. I kan godt sætte jer et par minutter ved deres seng, nusse dem lidt på ryggen eller gøre noget andet beroligende. Derefter skal I gå tilbage til stuen igen. De første dage kræver rigtig meget tålmodighed og I kommer til at gå meget frem og tilbage mellem deres værelser og stuen. Hold ud, de fleste børn vil efterhånden acceptere de nye forandringer.

Undgå, at de ligger vågne i lang tid
Det skal helst kun tage 10-15 minutter for jeres børn at falde i søvn. Og højst en halv time. I kan forsøge at bryde mønsteret ved at de først kommer i seng, når de rent faktisk kan sove. Hvis det er klokken 21, så læg dem kl.21 og ryk stille og roligt sovetiden 10-15 minutter tilbage over flere uger, indtil de falder i søvn på et passende tidspunkt.

Besøg i dobbeltsengen
Når de har lært at falde i søvn om aftenen, kan I overveje, om I skal lære dem at sove i egen seng hele natten. Måske det løser sig af sig selv og de stopper med at komme ind til jer. Det kan også være, at de i perioder har brug for at komme ind til jer, hvis de fx har mareridt.

Hvis I har plads til det, kunne I overveje at have en madras liggende til dem ved siden af jeres dobbeltseng. Ellers er der vel ikke andet for, at I selv står op og stille og roligt følger dem tilbage i egen seng. På samme måde som, da I lærte dem at falde i søvn om aftenen.

Læs i øvrigt mit andet svar om samme emne her.

Held & lykke med ”projekt sov selv”!
Søvnen betyder bare så utrolig meget for vores og vores børns velbefindende.

Mange hilsner
Charlotte Munch, sundhedsplejerske

Læs også:

Børns søvn – hvor lidt og hvor meget?

8-10 opvågninger hver nat

Hvornår sover børn igennem?