Hvordan får vi gang i vores sexliv igen?

Hej Line

Jeg har et problem med min mand, og det er, at han vil ikke have sex med mig. Jeg kunne sagtens hver dag, men for hvert barn, der er kommet, er lysten blevet mindre hos ham. Han kan godt nøjes med en gang om måneden eller mindre.

Jeg synes, at det er frustrerende og tror, at det er mig, der er problemet. For efter fire børn, hvor den sidste graviditet var med tvillinger, er kroppen overhovedet ikke køn at kigge på mere.

Han siger selvfølgelig, at det ikke har noget med det at gøre, men jeg ser ømhed som accept. Og når der ikke er nogen ømhed, hvordan skal man så blive bekræftet, når ord ikke er nok?

Hvad kan vi gøre for at få det op at køre igen?

Min mand arbejder om natten i hverdagene, kan det have noget med sagen at gøre? Vi sover nøgne sammen ret ofte i weekenderne, men det bliver aldrig til noget. Håber, at du kan give mig nogle råd til, hvad jeg kan gøre for at fange hans lyst igen.

Hilsen den fortvivlede mor


Svar

Hej fortvivlede mor

Min første tanke, da jeg havde læst dit brev, var; Stakkels mænd! Kvinder kan gå i årevis uden at have lyst, men når manden i forholdet ikke har lyst, så er balladen endnu større. Formentligt, fordi vi alle forventer, at manden har ubetinget mest lyst.

Når manden har mindst lyst, så er det ofte en endnu værre situation for manden og en endnu værre situation for kvinden, fordi vores forventninger til mandens lyst ikke indfries. Der er virkeligt et stort pres på manden, dels fra os kvinder, men også ofte fra ham selv.

Ømhed er mange ting
Der er mange forskellige måde at få ømhed på. Din er muligvis fysisk, da du forbinder ømhed med sex, men det kan sagtens være, at din mand forbinder ømhed og kærlighed med fx anerkendende ord. Det ene er ikke bedre end det andet. Men det er vigtigt, at du er opmærksom på at anerkende din mand, ligesom han skal være opmærksom på at have fysisk kontakt med dig i form af at kæle, kramme, kysse, sex, mv.

Det tager tid at få gang i sexlivet igen, det sker ikke fra den ene dag til den anden. I skal begge have lyst til at gøre en indsats.

Mine råd er følgende;

1. Lav et nyt kropskort – vær hinandens berøringslære
Når I skal i gang med sex igen, så skal I starte forfra. I skal udforske hinandens kroppe, som var det første gang. Din krop har ændret sig, og det har dine erotiske zoner måske også. Det samme gælder din mand. Selvom han ikke har født, så kan det godt være, han kan lide noget andet nu, end da I mødte hinanden. Måske plejer I at ae, men nu vil den ene hellere kradses og den anden hellere slikkes og måske tænder andre ting jer hver især.

Brug 30 minutter på hinanden til start, udforsk hinandens kroppe, vær hinandens berøringslærer. Det er 30 minutter, hvor I skal guide hinanden rundt på jeres kroppe. Sig fx “Her må du gerne ae lidt hårde”, “Du skal helst slikke til højre, det er bedst”, “Du må gerne tage munden til brug her”. Altså som om I intet ved om hinandens kroppe.

Prøv såvidt det er muligt, at undgå sætninger som “Nej det er ikke godt” – Sig i stedet hvad din partner kan gøre i stedet, som er bedre.

2. En snak om fantasier
En anden aften kan I tage en snak om, hvilke fantasier I tænder på hver især. I skiftes til at fortælle, og det er en god ide at starte med de mildeste fantasier. Den anden skal lytte, mens der fortælles, der må godt bydes positivt ind med “Det lyder frækt” eller lignede, men ikke sige “Føj – det er SLET ikke mig”. Lyt med interesse, lær og lad være med at fordømme. Det er vigtigt at holde for øje, at I ikke behøver at udleve de fantasier, I fortæller om!

3. Sensualitetsdage i 4 uger
Jeg vil anbefale, at I bruger de næste 4 uger (to dage pr. uge) således. Sensualitetsdagene skal give jer tid til at lære hinandens kroppe at kende igen, og nyde hinanden stille og roligt uden, at det skal ende med penetration. Det kan være, at I finder ud af nye dejlige ting ved hinanden, og at I vil bryde jeres gamle mønster, hvor I måske har gjort nogenlunde det samme hver gang.

 • 1. uge (to x 45 minutter)
  I skal kæle med hinanden over alt – undtagen mellem benene/på kønsdelene, og I må ikke ende med at have sex.
 • 2. uge (to x 45 minutter)
  I skal kæle med hinanden over alt – men I må ikke have sex (penetration), ej heller få udløsning eller orgasme.
 • 3. uge (to x 45 minutter)
  I må røre hinanden over alt, og I må godt få udløsning og orgasme.
 • 4. uge (to x 45 minutter)
  Som ugen før, men nu må I gerne afslutte med at have sex (penetration).

De 40 minutters kælen kan være massage, slikken, kæle, ae, kysse og meget andet.

Aftal inden i går i gang, hvem der har ansvaret for at tage initiativ til sensualitetsdagene, eller skriv dem sammen I jeres kalender, så I har tid. Hvis din mand onanerer selv, så er det en god ide, han stopper med det i disse 4 uger, således at al hans fokus om drift, sex og energi bliver ført til jer som par i stedet.

Lav hjemmearbejde
Det kræver som sagt hjemmearbejde at få gang i sexlivet igen. Af og til er det en god ide at have en sexolog ved sidelinien, som I kan booke hver 14. dag, så I “skal” have lavet jeres hjemmeopgaver. Hvis en af jer har god disciplin, så kan I godt lave disse øvelser selv.

God fornøjelse!

Kærlige hilsner fra Line 
Bassøe,

Certificeret sexolog og parterapeut, 

Klinik i Hillerød og på Østerbro.

www.linebassoe.dk

Læs mere om sexolog og parterapeut, Line Bassøe
Stil Line et spørgsmål i brevkassen

Besvaret 29.08.2011