Gravid og kaster alting op – får mit barn næring?

Hej Helle

Jeg har meget kvalme og har nu kastet op mindst en gang dagligt siden uge 6 (er nu i uge 19). Jeg lever normalt rimelig sundt og var i god form inden graviditeten. De sidste 2,5 måneder har jeg dog, på grund af konstant kvalme, stort set ikke spist grøntsager, fordi jeg kaster dem op. Vand kastede jeg op indtil fornylig, mens saft gik at få ned i små mængder.

Kage, chokoladebarer, cola og alt muligt, som jeg normalt holder mig fra, og som indeholder en del tilsætningsstoffer og en masse sukker, har i perioder været noget af det eneste jeg har kunnet få ned, sammen med knækbrød og bananer. 

Jeg er bekymret for, hvorvidt min ensformige og underlødige kost påvirker barnet? Overalt står der jo, at alt hvad jeg indtager, påvirker den lille, og at sund kost er vigtig. Samtidig sagde jordemoderen, at det ikke betyder noget, og at jeg bare skal spise hvad jeg kan og har lyst til.

Kan du give mig et ærligt svar? Jeg kan ikke lade være med at tænke, at jordemoderen siger sådan for at berolige mig. Tager barnet virkelig bare fra mine depoter og får det, som det behøver?

Med venlig hilsen
En spørger


Svar

Kære spørger

Tillykke med graviditeten!

Det er rigtig træls at have kvalme og opkastninger, for det tærer meget på energien, styrer hurtigt ens dag og giver bekymringer i forhold til det lille barn i maven.

Du har ret i, at der overalt bliver skrevet om, at kosten og livsstilen under gravidteten er vigtig for både mor og barn. Tidligere var man ikke klar over, at fx tilskud af B-vitamin kunne reducere forekomsten af rygmarvsbrok hos barnet, at fiskeolie er godt for hjernen, og at tilskud af jern ofte er nødvendigt for moderen for at holde hendes blodprocent oppe i et normalt niveau. Disse er alle eksempler på, at aktiv kostpolitik under graviditet gavner både mor og barn.

Du er nu i en situation, hvor det er umuligt for dig at følge de otte råd om kost under graviditet, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Når det mest optimale ikke er muligt, må det næstbedste være i orden. Der er intet, der tyder på, at børn af mødre tager skade af, at moderen har været præget af kvalme og moderat opkastning i løbet af graviditeten. Jeg er enig med din jordemoder i, at dit barn nok skal tage, hvad det skal bruge i store træk. Det er vigtigere, at du spiser, hvad du har lyst til, og at det bliver i din mave, end at du spiser sundt og alt bliver kastet op.

Det ville være rigtig godt, hvis du kunne tage en vitaminpille hver dag, som indeholder de vitaminer og mineraler, du som gravid har brug for.

Gode råd mod kvalme og opkastning:

  • Frisk luft og motion. Vigtigt!
  • Akupunktur
  • Små hyppige måltider – spis noget (så sundt som muligt) næsten hele tiden
  • Undgå fed, krydret mad og koffein
  • Spis tørre kiks, mandler, tørt ristet brød og tvebakker
  • Ingefær virker kvalmestillende og kan indtages som te eller i madlavning
  • Jern og vitaminer indtages i forbindelse med måltid
  • Morgenkvalme og morgenopkastninger kan afhjælpes ved at indtage kiks eller lignende ved sengetid, og inden du står op om morgenen
  • Hvile

Held og lykke

Mange hilsner fra Helle

Stil et spørgsmål til Helle Lindskjold, Jordemoder, i brevkassen

Se alle Helle Lindskjolds brevkasse besvarelser

Besvaret 14.10.2011